REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , Ρωσία 24 Φεβρουαρίου 2020

Αποφασισμένη η Γερμανία να εισάγει φυσικό αέριο από την Ρωσία παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ

Αποφασισμένη η Γερμανία να εισάγει φυσικό αέριο από την Ρωσία παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ

Η Γερμανία είναι «αποφασισμένη και έτοιμη» να αυξήσει το εμπόριο φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στο πλαίσιο διάσκεψης του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK). Ο Αλτμάιερ τόνισε ότι η Γερμανία προετοιμάζεται εντατικά για πλήρη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια μέσα στα επόμενα χρόνια και, συνεπώς, έχει αυξηθεί η ανάγκη της χώρας για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον όλων των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream II. To γιγαντιαίο ενεργειακό έργο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έχει εμπλακεί στη δίνη γεωπολιτικών εντάσεων, προκαλώντας τριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες και έχοντας διχάσει την Ε.Ε.

Ο Αλτμάιερ, ωστόσο, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία θα χρειαστεί περισσότερο φυσικό αέριο όσο μειώνει την παραγωγή λιγνίτη. Ηδη η Γερμανία αποφάσισε την πλήρη κατάργηση της χρήσης και της παραγωγής του ορυκτού καυσίμου μέχρι το 2038.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη διάσκεψη του DIHK στο Βερολίνο ότι το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται από τη Ρωσία θα υποστηρίξει τη στρατηγική της χώρας σχετικά με το υδρογόνο. Συγκεκριμένα, η Γερμανία θέλει να αξιοποιήσει τη μέθοδο παραγωγής υδρογόνου μέσω διάσπασης του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Η εν λόγω μέθοδος θεωρείται οικολογική, εφόσον το διοξείδιο του άνθρακα απομονώνεται. «Ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να εντατικοποιηθεί, παρά τις κυρώσεις, οι οποίες δεν λιγοστεύουν», δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

Οσον αφορά τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι έπειτα από πολλά χρόνια «αισθανόμαστε πως υπάρχει ελπίδα σε μεγάλα πολιτικά θέματα», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Μόσχα «ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και επιθυμούμε να αναπτύξουμε διμερείς οικονομικές σχέσεις».

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια, που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μόναχο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα του Nord Stream II, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube