REAL TIME |

Weather Icon

Αμερικανικό μυστικό πρόγραμμα διανομής πληροφοριών στην Τουρκία μέσω μη επανδρωμένων ακυρώθηκε έπειτα από την εισβολή στην Συρία

Αμερικανικό μυστικό πρόγραμμα διανομής πληροφοριών στην Τουρκία μέσω μη επανδρωμένων ακυρώθηκε έπειτα από την εισβολή στην Συρία

Τουλάχιστον 4 αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκάλυψαν πως η χώρα τους διέκοψε την μυστική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών με την Τουρκία λόγω της επίθεσης της Άγκυρας έναντι των Κουρδικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Μιλώντας ανώνυμα στο Reuters, οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον σταμάτησε τις αποστολές συλλογής πληροφοριών που είχαν ως στόχο του Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) στις συνοριακές περιοχές του Κουρδιστάν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου απέφυγε να σχολιάσει το πρόγραμμα, ωστόσο τόνισε πως η Τουρκία έχει αναγνωρίσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση από το 1997. 

” Στηρίξαμε την Τουρκία στον αγώνα της ενάντια στο ΡΚΚ με πολλούς τρόπους εδώ και δεκαετίες. Ως θέμα πολιτικής δεν δύναται να σας διαθέσουμε παραπάνω πληροφορίες” ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Reuters όταν ρωτήθηκε για το μυστικό πρόγραμμα.

Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης την ακύρωση της συνεργασίας,ανέφερε η έκθεση.

Αυτό συμβαίνει ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία παλεύει ήδη με διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στην Λιβύη αλλά και στην Συρία. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως η αναστολή του προγράμματος θα επηρεάσει κατά πολύ την δράση της Τουρκίας έναντι των Κουρδικών δυνάμεων.

Σχόλιο: Ο σχολιαστής θέλει να τονίσει πως η Αμερική συνεχίζει να έχει μία ”υπόγεια” φιλοκουρδική πολιτικη, θέτοντας το Κουρδικό ως ένα από τα λίγα ζητήματα όπου Ουάσινγκτον και Μόσχα υποστηρίζουν από κοινού. Ήδη Κούρδοι πολιτικοί έχουν ενταχθεί στα κοινοβούλια των κρατών της Μέσης Ανατολής δημιουργώντας έτσι μία αρχιτεκτονική οργάνωσης των κρατών της Μέσης Ανατολής με απώτερο σκοπό την ανάσχεση του Τουρκικού ισλαμικού επεκτατισμού από την περιοχή. Η αρχιτεκτονική αυτή θέτει τις κουρδικές επικράτειες ως εμπορικούς-πετρελαϊκούς διαδρόμους της Μέσης Ανατολής με αποτέλεσμα την πολιτική και χρηματική ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων αλλά και πολιτοφυλακών.

Μετάφραση-σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: http://www.basnews.com/index.php/en/news/world/579469

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube