Weather Icon
ΗΠΑ , Κύπρος 20 Φεβρουαρίου 2020

Αμερικανική μονάδα ειδικών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πάφο

Αμερικανική μονάδα ειδικών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πάφο
Φρίξος Δαλίτης  
Αμερικανική μονάδα ειδικών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στρατοπεδεύει στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Πρόκειται για ειδική μονάδα των αμερικανικών δυνάμεων ταχείας δράσης και έχει συγκεκριμένη αποστολή, την άμεση εκκένωση και μεταφορά του προσωπικού πρεσβειών αλλά και πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών από περιοχές της Μέσης Ανατολής σε ασφαλές έδαφος
Ουσιαστικά η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών για στάθμευση στην περιοχή της ειδικής μονάδας δεν ήταν άσχετη με την όξυνση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν, μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, αλλά και την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από πλευράς Ιράν. Το αίτημα για την παροχή διευκολύνσεων προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία. Ήρθε μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο χωρών αναβαθμίζονται μέσω και του γνωστού νόμου που υιοθετήθηκε στην Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη συνεργασιών, αλλά και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποταθεί στην κυπριακή για παραχώρηση διευκολύνσεων έγινε στο πλαίσιο και της αξιολόγησης των πολιτικών αλλά και γενικότερων δεδομένων της περιοχής σε σχέση με άλλες βάσεις που διαθέτουν σε άλλες χώρες οι ΗΠΑ. Η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» κρίνεται ως πιο ασφαλής για τέτοιου είδους ανθρωπιστικές αποστολές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ζητείται η παραχώρηση της συγκεκριμένης βάσης για ειδικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε θετικά. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει η Κύπρος, ως κόμβος στην περιοχή.
Οι πληροφορίες μας επίσης αναφέρουν ότι πρόκειται για μικρής δύναμης μονάδα με ειδίκευση σε αποστολές που χρήζουν ταχείας και αποτελεσματικής δράσης, για μεταφορά και προστασία ανθρώπινου δυναμικού από περιοχές εντάσεων, κρίσεων ή ακόμα και εμπόλεμων.
Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης αναφέρθηκε χθες στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραπέμποντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία η συγκατάθεση που έδωσε η Λευκωσία στο αίτημα ΗΠΑ για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης εμπίπτει στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις.  
«Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε όλες μας τις ενέργειες ώστε η χώρα μας να μπορεί να παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, είτε τρίτων χωρών είτε χωρών της ΕΕ» είπε ο κ. Αγγελίδης, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ο ρόλος της Κύπρου στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. 
«Δεν άλλαξαν καθόλου το καθεστώς και η αποστολή» για τα οποία δόθηκε συγκατάθεση από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Αγγελίδης, σημειώνοντας πως για το θέμα αυτό υπήρξε σαφέστατη ανακοίνωση από πλευράς του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 8 Ιανουαρίου ως προς το αίτημα που υπήρξε και την ανταπόκριση της Κύπρου. 
Ο υπουργός Άμυνας κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει χθεσινό δημοσιεύμα της εφημερίδας «Χαραυγή» με τίτλο «Ορμητήριο ΗΠΑ η Κύπρος εναντίον Μ. Ανατολής». Ο Σάββας Αγγελίδης δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τέτοιους τίτλους που δημιουργούν λανθασμένη εικόνα και προκαλούν σύγχυση σε ζητήματα που έχουν σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια» και πως «δεν χωρεί μικροπολιτικές σε τέτοια ζητήματα».

 

Συνεργασία με Ιορδανία

Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας επισκέφθηκε το υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Κατά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, έγινε απολογισμός των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα Διμερούς Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας του έτους 2019 και συμφωνήθηκαν οι δραστηριότητες έτους 2020 στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις. Με το πέρας της συνάντησης, υπογράφηκε το Πρόγραμμα Διμερούς Συνεργασίας για το έτος 2020 μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ιορδανίας.

To πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως απτή απόδειξη της βούλησης των δύο χώρων για περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας. Συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με την συμμετοχή ειδικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιορδανίας.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε στο παρελθόν με Ειδικές Ομάδες της Διοίκησης Καταδρομών και με απόλυτη επιτυχία στην πολυεθνική Άσκηση «Eager Lion», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία. Η εν λόγω άσκηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συμμετέχουν Ειδικές Δυνάμεις από τις ΗΠΑ, Ιορδανία, Ελλάδα και Λίβανο.
 Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube