Weather Icon

Αγαπητές Ελληνίδες – Γράμματα από το αλβανικό μέτωπο προς το Λύκειο Ελληνίδων

Αγαπητές Ελληνίδες – Γράμματα από το αλβανικό μέτωπο προς το Λύκειο Ελληνίδων

«Αγαπητές Ελληνίδες»…
Σαν πολύτιμο φυλακτό. Σαν συγκινητικό κειμήλιο. Αναμνηστικό ηρωικής εθνικολαϊκής υπερηφάνειας. Με περιεχόμενο κάτι λησμονηθέντα οκτώ δεκαετίες στον πάτο κάποιου αρχείου, ευτελή χαρτάκια που χιλιάδες παρόμοιά τους, χάθηκαν ως άχρηστα: Ιδιοχείρως γραμμένες σε μια κόλλα χαρτί επιστολές. Και σε πιο χοντρό χαρτί Επιστολικά Δελτάρια πολεμικής περιόδου, χωρίς γραμματόσημο, καθ’ ότι, δωρεάν τότε ταχυδρομείου:
Γράμματα Ελλήνων πολεμιστών, υπηρετούντων το 1940 – 1941 στο αλβανικό μέτωπο, με συγκινητικές ευχαριστείες προς το εν Αθήναις Λύκειο Ελληνίδων.
Το οποίο, τους έστελνε δέματα, με ρουχισμό, τρικά, γάντια κ.ά. για τον χιονισμένο βαρύ χειμώνα στις επιχειρήσεις καταδίωξης των Ιταλών Εισβολέων στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Και σιγαρέττα και γλυκά και φανέλες και κάλτσες.

Συγκομιδή της παλλαϊκής συμμετοχής στον Υπέρ Πάντων Αγώνα, από τις γυναίκες των μετώπισθεν του ιδρύματος με την επωνυμία «Η Φανέλα του Στρατιώτου», όλης της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με καταγεγραμμένες και τις αποστολές μαλλίνων ειδών ακόμη και από το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου…

ΕΙΝΑΙ το βαρύ, ογκώδες και πολύ περιποιημένο βιβλίο – λεύκωμα, 453 σελίδων, με τον τίτλο «Αγαπητές Ελληνίδες – Γράμματα από το αλβανικό μέτωπο προς το Λύκειο Ελληνίδων», που εκδόθηκε στην εκπνοή του 2019 και αποτελεί καρπό της συνεργασίας της Διεύθυνσης Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και του Λυκείου Ελληνίδων το οποίο προλογίζουν οι Υπουργός και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Αλκιβιάδης Στεφανής καθώς και οι κυρίες Ελένη Τσαλδάρη και Ελένη Πρωτοπαπά, πρόεδρος η πρώτη και έφορος Ιστορικού Αρχείου η δεύτερη, του Λυκείου Ελληνίδων.
Με φωτοαναπαραγωγή εκατοντάδων χειρόγραφων και ενυπόγραφων επιστολών και δελταρίων από οπλίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του μαχόμενου υπέρ ελευθερίας Ελληνικού Στρατού του 1940 – 1941. Θα τις ψάξουμε, όλες και ένα προς ένα όλα τα ονόματα.
ΘΕΡΜΕΣ ευχαριστείες στον Υφ.Εθ.Αμ. στρατηγό Αλκ. Στεφανή για το πολύτιμο δώρο.
Λάζαρος Μαύρος

  

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube