Άμυνα
Αυτήν την εξέλιξη να την προσέξουν Έλληνες πολιτικοί, διπλωμάτες και αξιωματικοί: Ο τουρκικός στρατός εγκατέλειψε παρατηρητήριο στο Ιντλίμπ, ενώ δήλωνε ότι δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει.

Εις προσοχήν των κ.κ. Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλου
Του Σάββα Καλεντερίδη
Πραγματικά αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές, τουλάχιστον μέχρι τώρα, εξελίξεις στην περιπέτεια που έχει μπλέξει η Τουρκία στην περιοχή του Ιντλίμπ.
Ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε 12 παρατηρητήρια περιμετρικά της επαρχίας Ιντλίμπ το φθινόπωρο του 2018, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Σότσι.
Ο σκοπός της δημιουργίας των παρατηρητηρίων ήταν η επίβλεψη του διαχωρισμού των τρομοκρατών από τους μετριοπαθείς τζιχαντιστές και η εκκαθάρισης της ζώνης αποκλιμάκωσης από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πυροβόλα και βαριά όπλα. Επίσης, μια από τις αποστολές που έπρεπε να φέρουν εις πέρας τα παρατηρητήρια, ήταν να αποδώσουν στην κυκλοφορία τους οδικούς άξονες Μ4 και Μ5, που οδηγούν από τη Λατάκεια και τη Δαμασκό αντίστοιχα στο Χαλέπι.
Η Τουρκία, αντί να χρησιμοποιήσει τα παρατηρητήρια για το σκοπό τον οποίον δημιουργήθηκαν, τα μετέτρεψε σε κανονικά στρατόπεδα, οχυρωμένα και εξοπλισμένα με πυροβολικό, όλμους και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ταυτοχρόνως, αντί να αφοπλίσει, εξόπλιζε την οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ΗΤS, που είναι αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ.
Μεσοπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας ήταν να πετύχει ειδικό καθεστώς για την επαρχία Ιντλίμπ στο νέο σύνταγμα της Τουρκίας και τα 12 αυτά στρατόπεδα να εξασφάλιζαν την σταθερότητα και την ασφάλεια των αντικαθεστωτικών σουνιτών στην περιοχή αυτή.
Τελικός στόχος της Τουρκίας ήταν η προσάρτηση της περιοχής αυτής στην Τουρκία, στόχος που ισχύει και για το Αφρίν, την Αλ Μπαμπ, τη λωρίδα που κατέχει στην περιοχή της Τελ Αμπιάντ και φυσικά το ίδιο το Χαλέπι, για να υλοποιήσει τα εντελλόμενα του λεγόμενου Εθνικού Όρκου.
Τελικά, παρά τις υπομνήσεις από πλευράς της Ρωσίας να φέρει η Τουρκία εις πέρας τα υπεσχεθέντα και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της συμφωνίας του Σότσι, η υπομονή του Πούτιν εξαντλήθηκε και άρχισε η επιχείρηση ανακατάληψης της περιοχής από το στρατό της Συρίας, με την αεροπορική -και όχι μόνον- υποστήριξη της Ρωσίας.
Ως αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2020, πέντε από τα δώδεκα παρατηρητήρια έχουν εγκλωβιστεί από τον στρατό της Συρίας και περιφρουρούνται από δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας της Ρωσίας, για να αποφευχθεί σφαγή των Τούρκων στρατιωτών.
Για έναν ακατανόητο λόγο, ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και ο υπουργός άμυνας Χ. Ακάρ, δήλωναν επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εκκενώσει τα παρατηρητήρια αυτά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε διορία στη Συρία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να αποσυρθεί από τις περιοχές που ανακατέλαβε, ειδάλλως το έργο της απώθησης των συριακών στρατευμάτων θα αναλάμβανε ο τουρκικός στρατός.
Μάλιστα, η Τουρκία, για να γίνει πιστευτή, μετέφερε πάνω από 10.000 στρατιώτες στην περιοχή, καθώς και πάνω από χίλια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα και άλλα στρατιωτικά οχήματα.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία επικαλούνταν μια παράδοση που υποτίθεται ότι υπάρχει στον τουρκικό στρατό, μια παράδοση που επικαλούνται όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθεται το ζήτημα της απόσυρσης των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.
Η παράδοση λέει ότι “ο τουρκικός στρατός δεν αποσύρεται ποτέ από έδαφος που έχει καταλάβει”.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουν και να μελετήσουν οι Έλληνες πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, είναι δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι το γεγονός ότι ο στρατός της Συρίας, υπό την ηγεσία του προέδρου Άσαντ, δεν έλαβε υπ’ όψιν τις απειλές Ερντογάν και αντί να αποσυρθεί από τις περιοχές που ανακατέλαβε ή τουλάχιστον να σταματήσει την επιχείρηση, συνεχίζει ακάθεκτος την ανακατάληψη των εδαφών που κατέχει ο τουρκικός στρατός μαζί με τους ισλαμιστές τρομοκράτες.
Το δεύτερο είναι η παρακάτω εξέλιξη:
Την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, ο τουρκικός στρατός εκκένωσε το παρατηρητήριο Νο6, που βρίσκεται νοτίως του Χαλεπίου, κοντά στην κωμόπολη Tel Eys.
Και όχι απλά εκκένωσε και αποσύρθηκε από εκεί που Ερντογάν και το σύνολο της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί, αλλά άφησαν και στρατιωτικό υλικό για… ενθύμιο στα χέρια του στρατού της Συρίας.
Μάλιστα, δια του λόγου το αληθές, ο στρατός της Συρίας δημοσίευσε και σχετικό βίντεο από το εγκαταλειφθέν παρατηρητήριο, στο οποίο φαίνονται και τα ενθύμια που άφησε πίσω του ο… ένδοξος τουρκικός στρατός.
Όσο επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι να υπερτιμάς τον αντίπαλο, άλλο τόσο, ίσως ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να τον υποτιμάς. Και εδώ ο σκοπός μας δεν είναι αυτός.
Ο σκοπός μας είναι να δώσουμε στους Έλληνες πολιτικούς, διπλωμάτες και στρατιωτικούς παραδείγματα για το πώς αντιμετωπίζουν άλλοι την τουρκική προκλητικότητα.
Για παράδειγμα, δεν γνωρίζω τι θα έπραττε κυβέρνηση άλλης χώρας, μετά την υπογραφή της, τρομερά επικίνδυνης για εθνικά μας συμφέροντα σε Κύπρο και Ελλάδα, συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Πάντως σίγουρα δεν θα δεχόταν την έναρξη συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ είναι σε ισχύ αυτή η επαίσχυντη και παράνομη συμφωνία.
Για να μην σας θυμίσω τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και κάνουμε ότι το ξεχνάμε όσο διαρκεί η λεηλασία του Αττίλα στα κατεχόμενα και τις κυπριακές θάλασσες.
Επίσης, δεν θα δεχόταν να συνεχιστούν οι διαδικασίες που αφορούν τα ΜΟΕ, αν την ώρα που ορίστηκε συνομιλία του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίαζαν δεκάδες φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Είναι σαν να μας λένε ότι τα ΜΟΕ θα χτιστούν πάνω στη συνεχιζόμενη λεηλασία του Αττίλα, πάνω στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, πάνω στην έμπρακτη αμφισβήτηση του Αιγαίου.
Και με τη στάση μας είναι σαν τα δεχόμαστε όλα αυτά.
Τέλος, καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα καλούσε, δια της χαριτόβρυτης κυρίας Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση με θέμα τις «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τον Τούρκο πρέσβη, δίπλα δίπλα με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και μάλιστα παρουσία του Γενικού Διευθυντού Πολιτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, άξιου πρέσβη, κ. Κυριάκου Λουκάκη.
Χωρίς πλάκα, είναι σαν να διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις για την πρόληψη των βασανισμών και των βιασμών» και να έχεις καλέσει στο ίδιο τραπέζι τον αρχιβασανιστή και αρχιβιαστή, μαζί με τους επί δεκαετίες προστάτες και νταβατζήδες του και τον/την βασανισθέντα και βιασθέντα και μάλιστα τη στιγμή που συνεχίζεται ο βασανισμός και βιασμός.
Όλα αυτά δεν γράφονται ούτε κάτω από αίσθημα οργής και θυμού, ούτε για να θίξουμε πρόσωπα.
Γράφονται για να πάρουμε παράδειγμα από τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος της Συρίας απέναντι στην τουρκική βάρβαρη επιθετικότητα. Και μάλιστα μετά από έναν δεκαετή πόλεμο, έναν άνισο αγώνα εναντίον υπέρτερων δυνάμεων.
Επίσης, γράφονται για να συγκρίνουμε τη στάση που τηρεί η πατρίδα μας δεκαετίες τώρα και να αναλογιστούμε πού έχει οδηγήσει –και δυστυχώς που θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα- την Κύπρο και την Ελλάδα ο νεοραγιαδισμός, που αντικατοπτρίζεται με ενάργεια στην ως άνω εκδήλωση.
Μείνετε όρθιος κύριε Λουκάκη και κρατήστε την Ελλάδα όρθια.
Türk medyası pek yazmıyor ama İdlib’de Suriye ordusunun denetimine geçen el-Ais’taki gözlem noktasındaki Türk askerini Ankara geri çekmiş, bir kısım teçhizat da orada bırakılmış.
Gözlem noktasının rejim güçlerinin kontrolüne girdikten sonraki görüntüleri:https://t.co/QbwqK7d8jN
— Kerim HAS (@Kerim_HAS) February 13, 2020
Δημοσιεύεται στην κυριακάτικη δημοκρατία και το pontos-news

Άμυνα
Που υπερέχει ο Αρχύτας των Bayraktar;
Το Αρχύτας II υπερέχει σε κάποιους τομείς και ετοιμάζεται για την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι έχει ορισμένα πλεονεκτήματα

Το Αρχύτας II, που αναπτύχθηκε από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), διαθέτει δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), κάτι που το ξεχωρίζει από το Bayraktar TB2. Έχει αυτονομία πτήσης 9 ώρες και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 30 κιλών, το οποίο περιλαμβάνει όπλα όπως βόμβες, όλμους και ρουκέτες. Το μήκος του είναι 4 μέτρα, το άνοιγμα πτερύγων 6 μέτρα και χρησιμοποιεί 8 ηλεκτρικούς κινητήρες για VTOL, με θερμικό κινητήρα για οριζόντια πτήση.
Το Bayraktar TB2, που κατασκευάζεται από την Baykar, είναι ένα MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) drone με αυτονομία έως 27 ώρες, πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Αρχύτας II. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο 150 κιλών, συμπεριλαμβανομένων 4 πυραύλων MAM-L και MAM-C, και έχει αποδεδειγμένη μαχητική εμπειρία σε συγκρούσεις όπως στην Ουκρανία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη. Το άνοιγμα πτερύγων του είναι 12 μέτρα και το μήκος του 6,5 μέτρα.
Το Αρχύτας II υπερέχει στη δυνατότητα VTOL, που του δίνει ευελιξία σε περιβάλλοντα χωρίς διάδρομο, όπως νησιά ή πλοία. Ωστόσο, το Bayraktar TB2 έχει σημαντικό πλεονέκτημα στην αυτονομία (27 έναντι 9 ωρών) και στο φορτίο (150 έναντι 30 κιλών), καθιστώντας το πιο κατάλληλο για παρατεταμένες αποστολές και βαρύτερο οπλισμό.
Το Αρχύτας II αναπτύχθηκε σε μόλις 3 χρόνια, σε αντίθεση με το Bayraktar TB2 που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια. Η ΕΑΒ ισχυρίζεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος Αρχύτας ισοδυναμεί με το ημερήσιο λειτουργικό κόστος του στόλου Bayraktar.
Το κόστος ανά μονάδα κυμαίνεται από 1 έως 5 εκατομμύρια δολάρια, αν και ορισμένες συμφωνίες (π.χ. Ρουμανία) δείχνουν υψηλότερο κόστος.
Η ταχύτητα ανάπτυξης και το χαμηλό κόστος του Αρχύτας II είναι εντυπωσιακά και υποδεικνύουν αποδοτικότητα. Ωστόσο, το χαμηλό κόστος μπορεί να αντικατοπτρίζει περιορισμούς στην τεχνολογία ή την κλιμάκωση παραγωγής ενώ το Bayraktar TB2, αν και ακριβότερο, έχει αποδεδειγμένη αξιοπιστία και μαζική παραγωγή (200 μονάδες ετησίως).
Το Αρχύτας II βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών πτήσης, με το τελικό πρωτότυπο να αναμένεται να παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το Bayraktar έχει αποδεδειγμένη μαχητική αποτελεσματικότητα και παγκόσμια αποδοχή, ενώ το Αρχύτας II δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Η έλλειψη επιχειρησιακής εμπειρίας είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα για το Αρχύτας αυτή τη στιγμή.
Αν και η τουρκική πλευρά φαίνεται να αντιμετωπίζει το Αρχύτας II περισσότερο ως φιλόδοξη προσπάθεια παρά ως άμεση απειλή και οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι το Αρχύτας II έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα VTOL και το χαμηλό κόστος ανάπτυξης, που το καθιστούν πολλά υποσχόμενο για τις ελληνικές ανάγκες, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπως το Αιγαίο.
ΠΗΓΗ: Geostratigika
Άμυνα
Reuters: Η SpaceX του Μασκ οδηγεί την κούρσα για τον αντιπυραυλικό «χρυσό θόλο» του Τραμπ

Η SpaceX του Έλον Μασκ και δύο εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται οδηγούν την κούρσα για να αναλάβουν ένα κρίσιμο μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας «Golden Dome» (Χρυσός θόλος) του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έξι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Κατά δημοσίευμα του πρακτορείου, η εταιρεία πυραύλων και δορυφόρων του Μασκ συνεργάζεται με την εταιρεία Palantir που ειδικεύεται σε πλατφόρμες λογισμικού, καθώς και με την κατασκευάστρια drones και άλλων συστημάτων άμυνας Anduril, για να αναλάβουν βασικά μέρη του «χρυσού θόλου».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι μια πυραυλική επίθεση θα μπορούσε να είναι «η πιο καταστροφική απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες ιδρύθηκαν από επιχειρηματίες που υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές του Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο.
Παρά τα θετικά μηνύματα του Πενταγώνου προς τον όμιλο SpaceX, ορισμένες πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων για το «Golden Dome» του Τραμπ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ η τελική του δομή και ποιος θα επιλεγεί για να εργαστεί πάνω στο πρότζκετ θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τους επόμενους μήνες.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Κατά το δημοσίευμα, οι τρεις εταιρείες συναντήθηκαν με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και του Πενταγώνου τις τελευταίες εβδομάδες για να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, το οποίο προβλέπει την κατασκευή από 400 έως και άνω των 1.000 δορυφόρων που θα ανιχνεύουν πυραύλους.
Ένας διαφορετικός στόλος 200 οπλισμένων δορυφόρων θα κατέστρεφε στη συνέχεια τους εχθρικούς πυραύλους, ανέφεραν τρεις από τις πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η SpaceX δεν αναμένεται να εμπλακεί στον εξοπλισμό των δορυφόρων με όπλα.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο ή από τις εταιρείες. Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το Reuters, σχολίασε ότι θα παραδώσει «επιλογές στον πρόεδρο για την απόφασή του σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα και σε ευθυγράμμιση με τις οδηγίες και τα χρονοδιαγράμματα του Λευκού Οίκου».
Exclusive: Elon Musk’s SpaceX and two partners have emerged as frontrunners to win a crucial part of President Donald Trump’s ‘Golden Dome’ missile defense shield, six people familiar with the matter said https://t.co/7Lx2gOILyK 1/8 pic.twitter.com/FTpAs7njSR
— Reuters (@Reuters) April 17, 2025
Άμυνα
Σημαντική εξέλιξη! «Μπλόκο» της Γερμανίας στην Τουρκία για τα Eurofighter
Αιτία, η φυλάκιση του Ιμάμογλου

Νέα πηγή εκνευρισμού για την Άγκυρα με⁷τά την δημοσιοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας, είναι η απόφαση του Βερολίνου.
Σύμφωνα με γερμανικά και τουρκικά ΜΜΕ (turkiyetoday, Handelsblatt) η Γερμανία «μπλοκάρει» την απόκτηση των 4,5 γενιάς μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία.
Ο λόγος; Η φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Επίθεση στην τουρκική δημοκρατία»
Η γερμανική -προσωρινή- κυβέρνηση σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τις εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρουν πως ο κύριος λόγος για την αναστολή της άδειας εξαγωγής είναι η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου την οποία ανώτεροι αξιωματούχοι το Βερολίνου χαρακτήρισαν «επίθεση στην δημοκρατία».
Ενώ ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε υποστηρίξει τις αμυντικές εξαγωγές προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2024, η σύλληψη του Ιμάμογλου προκάλεσε φαίνεται να έχει προκαλέσει μία ανατροπή.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει διακαώς τα Eurofighter συνδυαστικά φυσικά με τους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor από το 2022 εν μέσω προκλήσεων για τον εκσυγχρονισμό του γερασμένου στόλου της.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στις 14 Δεκεμβρίου ο οποίος ανέφερε ότι «οι τεχνικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την προμήθεια του Eurofighter εξελίσσονται θετικά» και επανέλαβε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35 και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του CAATSA.
Σύμφωνα με το turkeytoday, η Άγκυρα ήθελε να αποκτήσει έως και 40 μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών 20 μεταχειρισμένων αεροσκαφών Tranche 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 20 νέων αεροσκαφών Tranche 4, που προορίζονται να τεθούν σε υπηρεσία έως το 2030.
Το.. μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες
Το συγκεκριμένο «μπλόκο» μπορεί να πει κανείς πως αποτελεί ένα μήνυμα και προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη λόγω της φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Τούτο διότι αρχικά τα Eurofighter Typhoon είναι μία κοινοπραξία της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Δηλαδή μετέχουν κράτη τα οποία είναι και στην κοινοπραξία των Meteor. Συγκεκριμένα η Γαλλία έχει το 12,4%, η Αγγλία το 39,6%, η Γερμανία 16%, η Ιταλία 12%, η Ισπανία και η Σουηδία από 10%.
Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να ξανά σκεφτούν διπλά τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η περιοριστική πολιτική της Γερμανίας για τις εξαγωγές όπλων έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό εντάσεις στο πλαίσιο της κοινοπραξίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να επικρίνουν συχνά τη στάση του Βερολίνου.
Τα «δύσκολα» για την άμυνα της Τουρκίας
Η χρονικότητα που συμβαίνουν όλα αυτά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από την Τουρκία καθώς έρχονται ως συνέχεια του «όχι» από την ΕΕ στη συμμετοχή τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή άμυνα, του αβέβαιου για την προμήθεια των F-35 από τις ΗΠΑ αλλά και του «περίμενε» για την απόκτηση των Meteor.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”