REAL TIME |

Weather Icon

Βουλευτής Έβρου ΝΔ στο Sputnik: «Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα με στρατό κι αστυνομία»

Βουλευτής Έβρου ΝΔ στο Sputnik: «Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα με στρατό κι αστυνομία»

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Εβρου. Εκατοντάδες άνθρωποι από Τουρκία συρρέουν προς τα ελληνικά σύνορα. Σε αυξημένη ετοιμότητα η χώρα μας, σε συνεργασία με στρατό και αστυνομία, όπως είπε στο Sputnik, o βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Στο κλείσιμο του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου προχώρησαν οι Ελληνικές Αρχές, με την αστυνομία να βρίσκεται υπ’ ατμόν, καθώς στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα. Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η χώρα μας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να δώσει «πράσινο φως» για τον δρόμο προς την Ευρώπη. 

«Η χώρα μας είναι σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σε συνεργασία και με τον Στρατό και με την Ελληνική Αστυνομία, να προβεί σε συλλήψεις κι επιστροφή στην Τουρκία κάποιων ανθρώπων αν αυτοί τελικά περάσουν τα σύνορα», δήλωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος βουλευτής Έβρου της ΝΔ. Στον Έβρο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, για να εποπτεύσει τη φύλαξη των συνόρων, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβαίνει για τον ίδιο λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, έναντι των τουρκικών εκβιασμών, σύμφωνα με τον κύριο Δερμεντζόπουλο. «Δεν πρέπει να ενδίδουμε στα προπαγανδιστικά βίντεο ή μηνύματα που προέρχονται από την τουρκική πλευρά, με σκοπό να δημιουργήσουν μια κατάσταση ανασφάλειας και πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, κανείς δεν έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Υπάρχει ετοιμότητα σε υψηλό βαθμό, συνεργαζόμαστε με τον στρατό και την ελληνική αστυνομία, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά. Για ακόμη μία φορά η Τουρκία λειτουργεί εκβιαστικά, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Ευρώπη. Η Τουρκία έχοντας πολλά μέτωπα ανοιχτά, χρησιμοποιεί το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα προκειμένου να ασκήσει πίεση προς πάσα κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τη συμφωνία της με την ΕΕ, η οποία, εφόσον ανοίξει τα σύνορα, μπορεί να είναι στον αέρα».

Κρίσιμη η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει νέες προσφυγικές ροές χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος υπογράμμισε την κρισιμότητα της αναθεώρησης του Δουβλίνου. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ποικίλους τρόπους» μέσω των οποίων η ΕΕ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

«Η Ελλάδα κάνει αυτό που οφείλει να κάνει, σε διαρκή επικοινωνία και με την ΕΕ και με το ΝΑΤΟ. Ποτέ δεν είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του προσφυγικού μόνη της. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλη την ΕΕ. Δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα το βάρος μόνη της. Με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ποικιλοτρόπως, είτε πιέζοντας τις χώρες που δε δέχονται πρόσφυγες-μετανάστες να δεχτούν, είτε επιβάλλοντας κυρώσεις στις εν λόγω χώρες. Από κει και πέρα, μιλάμε για περαιτέρω ενίσχυση και φύλαξη των συνόρων μας, και επιπλέον, έχοντας βρει ισχυρούς συμμάχους, η χώρα μας πιέζει προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του Δουβλίνου».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube