REAL TIME |

Weather Icon

Η Τουρκία ενισχύει τα Παλαιστινιακά στρατεύματα έναντι του Ισραήλ

Η Τουρκία ενισχύει τα Παλαιστινιακά στρατεύματα έναντι του Ισραήλ

Σύμφωνα με αναφορές του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκική υποστήριξη στις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης, της δημιουργίας κτιρίων τύπου headquarter καθώς και της ενδυνάμωσης της αντίστασης έναντι του Ισραηλινού Στρατού.

Οι παρατηρήσεις έγιναν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Yavuz Selim Kiran, ο οποίος παρέστη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις 5 Φεβρουαρίου 2020 για να ενημερώσει τα μέλη σχετικά με μία συμφωνία συνεργασίας για την Τουρκο-Παλαιστινιακή ασφάλεια. Η συνεδρίαση αυτή στηριζόταν σε μία συμφωνία για την Τουρκο-Παλαιστινιακή συνεργασία η οποία ήδη υπήρχε.

”…φυσικά στοχεύουμε στην ενδυνάμωση της Παλαιστινιακής ασφάλειας αλλά και στην μάχη έναντι του οργανωμένου εγκλήματος  με βάση την ήδη υπάρχουσα συμφωνία συνεργασίας. Στην πραγματικότητα η εκπαίδευση των Παλαιστινιακών δυνάμεων και η ενδυνάμωσή τους θα δημιουργήσει μία πρωτοφανή αστάθεια στις  Ισραηλινές δυνάμεις της περιοχής.”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αμυντική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας Παλαιστίνης υπεγράφη από την Μικτή Επιτροπή Τουρκίας Παλαιστίνης στις 25 Οκτωβρίου 2018 στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μevlut Cavusoglu και του Πλαστινίου υπουργού εξωτερικών Riad Malki.

Στο κείμενο της συμφωνίας όπως το παρουσίασε η nordic monitor, η Τουρκία και η Παλαιστίνη δεσμεύονται να συνεργαστούν στην καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα, την διακίνηση προσώπων αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων.

Σύμφωνα με το σύμφωνο ασφαλείας, η Τουρκία και η Παλαιστίνη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Βαρύτητα έδωσαν κυρίως στις καταστάσεις ομηρίας, θαλάσσιας και εν αέριας πειρατείας, με τεράστια έμφαση στην τεχνική και στον εξοπλισμό που χρειάζεται.

”τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, παρακολουθώντας τις κινήσεις της διεθνούς τρομοκρατίας καθώς και τις εξοπλιστικές ροές στην Μέση Ανατολή με σκοπό να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες παραστρατιωτικών οργανώσεων” ανέφερε το άρθρο 2 παράγραφος 3.

Η συμφωνία αυτή αποτελείται από 12 άρθρα και υπεβλήθη για έγκριση στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Η συμφωνία επιτρέπει και στα δύο μέλη να διορίσουν αξιωματικούς για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κοινής αυτής δράσης. Σύμφωνα με το κείμενο, τα συμβαλλόμενα μέλη θα παρακολουθούν κοινά προγράμματα εκπαίδευσης προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, με σκοπό την  αύξηση των διοικητικών και θεσμικών ικανοτήτων εφαρμογής του νόμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως ανέφερε και η nordic monitor οι συμφωνίες ασφαλείας έχουν αναδειχθεί ως σημαντικός μηχανισμός για την εξωτερική πολιτική του καθεστώτος του Ερντογάν, που εχρησιμοποιήθη από τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Γκεζί, μέχρι  τις παρενοχλήσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία κατά την εισβολή στην Συρία. Σύμφωνα με την nordic monitor, το περιεχόμενο της συμφωνίας άλλαξε παράλληλα με την αλλαγή της τουρκικής νομοθεσίας. Όπως έγινε αντιληπτό η Τουρκοπαλαιστινιακή συνεργασία περιλαμβάνει άρθρα και νομοθεσίες παρόμοιες με αυτές του τουρκικού δικαίου, με απώτερο σκοπό να υπάρχουν κοινοί νόμοι για την καταπολέμηση των εξωτερικών αντιπάλων τη Τουρκίας. 

”τα συμβαλλόμενα μέρη θα αποτρέψουν την δράση οπτικών και γραπτών προπαγανδιστικών επιχειρήσεων εντός των τουρκικών και παλαιστινιακών κρατικών δομών, αντιμετωπίζοντας όλους τους φορείς και τα ιδρύματα που ευθύνονται. Τα συμβαλλόμενα μέρη αντιμετωπίζουν ενεργά τα πρόσωπα και τα ιδρύματα που ευθύνονται για την οικονομική στήριξη και στέγαση τρομοκρατικών οργανώσεων εντός της Τουρκοπαλαιστινιακής επικράτειας.”

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε στραφεί κατά του κινήματος μετά από σημαντικές έρευνες διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013, οι οποίες ενέπλεκαν σε σκάνδαλα τον τούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του, Τον Μάιο του 2016 η Τουρκία του Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα του Gulen που είχε διεισδύσει εντός του Τουρκοπαλαιστινιακού συμφώνου ως τρομοκρατική απειλή έναντι της Τουρκικής κυβέρνησης. Στο πόρισμα αυτό βασίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε ζήτησε από τις ΗΠΑ την έκδοση του Fethullah Gulen και των υποστηρικτών του στην Τουρκία.

Επιπλέον το Συμβούλιο του ΟΗΕ που εξετάζει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάσισε το 2019 πως η έκδοση του Gulen και των συνεργατών του στην Τουρκία θα παραβίαζε το άρθρο 3 καθώς θα τους έθετε ως πιθανά θύματα βασανισμού και άλλων ταπεινωτικών συμπεριφορών.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου 

πηγή: www.nordicmonitor.gr 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube