Weather Icon
Αίγυπτος , Αφρική , Τουρκία 16 Φεβρουαρίου 2020

Ψάχνεται για συμμάχους η Τουρκία – Αναθερμαίνονται οι αμυντικές σχέσεις με Σουδάν! Όλο το παρασκήνιο

Ψάχνεται για συμμάχους η Τουρκία – Αναθερμαίνονται οι αμυντικές σχέσεις με Σουδάν! Όλο το παρασκήνιο

Η Τουρκική κυβέρνηση στοχεύει στην ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Σουδάν, η οποία έχασε την δύναμή της μετά από την ανατροπή του Σουδανού προέδρου Omar Al Basir τον Απρίλιο του 2019, έπειτα από χρόνια εξουσίας.

Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας περί αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών υπεγράφη το από την κυβέρνηση Al Bashir το 2017 και επιταχύνθηκε ραγδαία από από το τουρκικό κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Rejep Tayyip Erdogan. Η σύμβαση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου στις 5 Φεβρουαρίου του 2020.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, όπως το ανέκτησε η Nordic Monitor, ο Τουρκικός μηχανισμός επικεντρώνεται στην βελτίωση των ικανοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας μέσω μίας πιο αποτελεσματικής συνεργασίας στους τομείς της παραγωγής, των προμηθειών, του αμυντικού υλικού, της συντήρησης εξοπλιστικού υλικού, της αμυντικής έρευνας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της ανάπτυξης-βελτίωσης των πλατφορμών μάχης. 

Εκτός από τις πρόσφατες επισκέψεις του Τούρκου προέδρου στις αφρικανικές χώρες και τις προσπάθειές του να υποστηρίξει τις Ισλαμικές ομάδες στην Λιβύη, οι κινήσεις της Άγκυρας στις Αφρικανικές χώρες δείχνουν να είναι ανυποχώρητες.  Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία ελέγχεται από εταιρείες ετερογενών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον Ερντογάν, έχει αναλάβει καίριο ρόλο για την διαμόρφωση της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Αφρική. Η συμφωνία Τουρκίας Σουδάν είναι επίσης σύμφωνη με τις πρόσφατες συμφωνίες-διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα, έτσι ώστε να αυξήσει την επιρροή της και να ενισχύσει την παρουσία της σε ξένες χώρες.

Μετά το πραξικόπημα του Σουδάν τον Απρίλιο του 2019, ο πρόεδρος Erdogan χαρακτήρισε την ανατροπή του Al Bashir ως μία κίνηση κατά της Τουρκίας, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο ως ενορχυστρωτές του πραξικοπήματος. Ωστόσο δεν δίστασε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Σουδάν Abdalla Hamdok στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει 22 άρθρα και ορίζει το πλαίσιο συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Υπεγράφη στις 11 Μαϊου του 2017 στην Κωνσταντινούπολη από τον τέως υπουργό Άμυνας Fikri Isik και τον τέως Σουδανό Υπουργό Άμυνας Gen. Awad Mohamed Ahmed. Υποβλήθηκε στο Τουρκικό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2018 από τον Πρόεδρο Erdogan. 

Η συμφωνία στο άρθρο 4 αναφέρει πως τα δύο μέρη θα παρέχουν ”κατάλληλες συνθήκες για κοινή έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή καθώς και εκσυγχρονισμό στρατιωτικών συστημάτων, τεχνικών οθονών, και εξοπλισμού που απαιτείται από τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο μελών.” .

Η συμφωνία καλύπτει επίσης την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών αμυντικής βιομηχανίας καθώς και τη πώληση του τελικού προϊόντος σε τρίτες χώρες. Επιπλέον το άρθρο 4 προσθέτει πως τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ”μεταφορά τεχνογνωσίας επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών, καθώς και σχετικών εγγράφων πληροφόρησης για στα πρότυπα της αμυντικής βιομηχανικής υποστήριξης”.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της συμφωνίας η τουρκική και η σουδανική πλευρά θα συγκροτήσουν κοινή επιτροπή για την εφαρμογή της συμφωνίας και θα επιλέξουν ποιά έργα θα υλοποιηθούν από κοινού. Η κοινή επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό συγκεκριμένων πεδίων συνεργασίας, κοινών σχεδίων παραγωγής, κοινές αρμόδιες αρχές καθώς και για την προετοιμασία αναγκαίων εγγράφων για την υλοποίηση εγκεκριμένων σχεδίων και αποφάσεων.

Η συμφωνία ορίζει επίσης όρους για τον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών και εγγράφων που παρέχονται στο πλαίσιο της συμφωνίας, προσδιορίζοντας τον τρόπο ανταλλαγής και χρήσης τους. ”οι διαβαθμισμένες πληροφορίες, τα απόρρητα έγγραφα και το λογισμικό χρήσης των μηχανημάτων, θα διαβιβάζονται μεταξύ των δύο χωρών, μέσω κυβερνητικών-διπλωματικών διαύλων που θα συμφωνηθούν από τις αρμόδιες αρχές των δύο μερών”, αναφέρει το άρθρο 9.

Οι όροι της συμφωνίας θα εφαρμοστούν από τα υπουργεία Άμυνας των δύο μερών, θα ισχύσει για 5 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Nordic Monitor αν κάποια χώρα θελήσει να ακυρώσει την συμφωνία οφείλει να το ανακοινώσει 3 μήνες πριν. Η εκτέλεση της συμφωνία θα υποστηριχθεί μέσω μνημονίων συνεργασίας, κειμένων εφαρμογής και πρωτοκόλλων.

Σχόλιο: Για άλλη μία φορά η Τουρκία δίνει ένα μάθημα διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον αμυντικό-οικονομικό-πληροφοριακό τομέα στην Ελληνική Κυβέρνηση. Μία συμφωνία μέσω της οποία η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τα φθηνά εργατικά χέρια των Σουδανών, μειώνοντας το κόστος παραγωγής αλλά και τον χρόνο με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Στον τομέα πληροφοριών-άμεση εκμετάλλευσει και έμμεσος έλεγχος της Σουδανικής διασποράς μέσω του μεταναστευτικού αναπτύσσοντας έμμεση πρόσβαση στις εξωτερικές πολιτικές των Αφρικανικών χωρών. 

Από γεωπολιτικής απόψεως το Σουδάν λειτουργεί ως υποκατάστατο των τουρκικών επιδιώξεων στην Λιβύη, καθώς βρίσκεται Νότιά της, αλλά και νότια της Αιγύπτου. Δύο χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον Ισλαμικό ριζοσπαστιμό καθώς και με τις πολιτικές πιέσεις των Αδερφών Μουσουλμάνων. Μέσω αυτού περνάνε οι οικονομικοί-εμπορικοί δίαυλοι στην Λιβύη αλλά και γενικώς στην Βόρεια Αφρική. Αν η Τουρκία αποκτήσει στενότερη παρουσία αναμένουμε περαιτέρω εμπορικό εμπάργκο από τις κεντροαφρικανικές χώρες (κινεζικής διαχειρίσεως) προς της βορειοαφρικανικές. Άλλος ένας πυλώνας πίεσης της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Αιγυπτιακής, αποσκοπώντας την απόσπασή της από άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. 

Μετάφραση-Σχόλιο Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.nordicmonitor.com/

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube