REAL TIME |

Weather Icon

Δένδιας: Ελλάδα και Αλγερία κατά κάθε ξένης εμπλοκής στη Λιβύη

Δένδιας: Ελλάδα και Αλγερία κατά κάθε ξένης εμπλοκής στη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας με τον Αλγερινό ομόλογό του

Στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών και κάθε είδους ξένης εμπλοκής στη Λιβύη στάθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Αλγερινό ομόλογό του Σαμπρί Μπουκαντούμ στο Αλγέρι.

Τα μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης, αλλά και «η συνεχής ροή του στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μετά από τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Αλγερίας Σαμπρί Μπουκαντούμ.

Μιλώντας από το Αλγέρι, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι Ελλάδα και Αλγερία θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός στις εχθροπραξίες και σε κάθε ξένη εμπλοκή στη Λιβύη.

Όπως τόνισε, τα μνημόνια Τρίπολης- Άγκυρας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σημείωσε, δε, ότι «η Αλγερία εργάζεται για τη δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας στη Λιβύη» προσθέτοντας πως «είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή».

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, για την Αλγερία, αυτό είναι «κόκκινη γραμμή».

​Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε πως το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών είναι άκυρο και ανυπόστατο.

Κατήγγειλε δε πως η συμπεριφορά αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως η Αθήνα παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια για πολιτική λύση στη Λιβύη. 

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

​Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Στο μεταξύ, ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη υιοθέτησε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και την ανάγκη για διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube