Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 4 Φεβρουαρίου 2020

Δυσαρεστημένη η Λευκωσία με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών

Δυσαρεστημένη η Λευκωσία με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
«Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε με ευθύτητα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετούμενος στο πώς αντέδρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δημόσια έκφραση δυσφορίας από πλευράς ΥΠΕΞ για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών έναντι των τουρκικών προκλήσεων ήρθε να προστεθεί στο μήνυμα που είχε στείλει την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της Τζέιν Χολ Λουτ.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης (μιλώντας στο ΡΙΚ) τα Ηνωμένα Έθνη «έπρεπε να έχουν σαφώς πιο ξεκάθαρη θέση», σ’ ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ παραδέχθηκε, στη βάση και της δική του εμπειρίας από τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, πως είναι από δύσκολο έως και απίθανο να βγει ο Αντόνιο Γκουτέρες και να καταγγείλει είτε δημόσια ή πολύ περισσότερο μέσα από μια έκθεσή του την Τουρκία. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο Κυπριακό και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. 
 
«Δεν ανέμενα ότι θα έβγαινε δημόσια να ασκήσει κριτική», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Βλέπω και μιαν άλλη προσέγγιση από τον κ. Γκουτέρες από το Κραν Μοντανά και μετά και θεωρώ πως ό,τι γίνεται έχει συγκεκριμένο λόγο». Ο ΥΠΕΞ εξήγησε πως με τις τοποθετήσεις του ο ΓΓ ΟΗΕ «δεν θέλει να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο σκηνικό το οποίο θα δυσκολεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών». 
Ένα άλλο σημείο για το οποίο υπήρξε ενόχληση από πλευράς Λευκωσίας και καταγράφηκε και στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι το θέμα των απευθείας επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «εκείνο που ενόχλησε είναι η συμπερίληψη αναφοράς στο ψήφισμα που δημιουργούσε αίσθημα κανονικοποίησης του στάτους κβο» και περνούσε το μήνυμα ότι αυτή είναι η λύση του Κυπριακού. Συνεχίζοντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως είναι μέσα από τέτοιες τοποθετήσεις που επιτρέπουν «σε κάποιους να προωθούν άλλες μορφής λύσης». Διευκρινίζοντας ότι «η Τουρκία και κάποιοι κύκλοι στα κατεχόμενα, όχι από την πλευρά Ακιντζί, επιθυμούσαν να περάσουν τέτοιες αναφορές».

 

Σ’ ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «μετά την ‘’εκλογική διαδικασία’’ στις κατεχόμενες περιοχές θα γίνει μια άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά». Η εκτίμηση αυτή του ΥΠΕΞ πηγάζει και από το κλίμα που επικράτησε εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συζήτηση για την έγκριση του ψηφίσματος με το οποίο ανανεώθηκε η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

 

Σημειώνοντας, ότι αρκετές φορές τα όσα συζητούνται μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικά από την ίδια την απόφαση που λαμβάνεται. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών αυτό που φαίνεται να βγαίνει και από τις συζητήσεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πως «δεν μιλάμε για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά για συνέχιση των διαπραγματεύσεων». Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά και δεν θα επαναρχίσουν από μηδενική βάση, όπως είναι και η επιδίωξη της Άγκυρας και ορισμένων κύκλων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

 

Όπως εξήγησε ο ΥΠΕΞ, η άτυπη πενταμερής θα έχει ως στόχο να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν από εκεί που είχαν διακοπεί. 

 

Σ’ ό,τι αφορά τους Όρους Αναφοράς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτοί έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες. Ο λόγος που ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οφείλεται περισσότερο στο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ήθελε να τους παρουσιάσει και σε μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις. 

 

Ζητά αμφισβήτηση αρμοδιότητας της UNFICYP 

 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» (Πηγή: ΓΤΠ) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι όποια και αν είναι η λύση στο νησί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών. Σε γραπτή του δήλωση με την οποία σχολίασε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο εγκρίθηκε η εξάμηνη παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι πέρασαν 56 χρόνια από το 1964 και υποστήριξε ότι πρέπει πλέον να αμφισβητηθεί σε ποιο βαθμό μπόρεσε η Ειρηνευτική Δύναμη να διασφαλίσει την ειρήνη από το 1974 και εντεύθεν. Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι ενόσω δεν υπογράφεται μια συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης στα κατεχόμενα, πρέπει να τίθεται θέμα νομιμότητας των δραστηριοτήτων της Δύναμης στη βόρεια κατεχόμενη περιοχή του νησιού. 
 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube