REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Κύπρος 16 Ιανουαρίου 2020

Υπόθεση κατασκοπείας στην Κύπρο – Ισραηλινό μάτι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Υπόθεση κατασκοπείας στην Κύπρο – Ισραηλινό μάτι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Άγγελος Νικολάου

Έλυσε τη σιωπή της η Hermes Airports 25 ημέρες μετά τα όσα λέχθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και αφορούσαν αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση τριών ατόμων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Το αίτημα για τους τρεις Ε/κ απορρίφθηκε, ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε στην έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης εναντίων τριών Ισραηλινών, δύο εκ των οποίων είναι οι διευθυντές των εταιρειών WiSpear και CIS, Ταλ Ντίλιαν και Σαχάκ Αβνί. Τα εντάλματα εκδόθηκαν, ισχύουν, ενώ συνεχίζονται και οι ανακρίσεις για την υπόθεση αυτή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξετάσεις και για τα πρόσωπα που συνελήφθησαν, αλλά δεν κατέστη δυνατή η κράτησή τους με απόφαση δικαστηρίου αφού έκρινε ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο.

Κατά τη διαδικασία έκδοσης διατάγματος κράτησης έγινε αναφορά στην εγκατάσταση των τριών κεραιών δικτύου τύπου WiFi που κατασχέθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας και διαπιστώθηκε ότι ήταν ενεργοποιημένη η ρύθμιση απομακρυσμένης πρόσβασης για διαχείριση της αντένας μέσω διαδικτύου. Με αυτές τις ρυθμίσεις, ο χειριστής είχε πλήρη πρόσβαση στις αντένες και τη δυνατότητα να βλέπει ποιοι χρήστες ήταν συνδεδεμένοι στο δίκτυό του. Επίσης, παρείχε τη δυνατότητα να καταγράφει την περιήγηση των χρηστών στο διαδίκτυο, δηλαδή τις ιστοσελίδες που επισκέπτονταν. Το σύστημα αρχείων καταγραφής, το οποίο καταγράφει κάθε ενέργεια του χειριστή (πρόσβαση, τερματισμός πρόσβασης, ρυθμίσεις) των κεραιών, ήταν απενεργοποιημένο, δηλαδή οι ενέργειες του χειριστή δεν καταγράφονταν.

Στη γραπτή τοποθέτησή της η Hermes Airports αναφέρει ότι ουδέποτε ζητήθηκε και ούτε δόθηκε άδεια στην εταιρεία WiSpear για πραγματοποίηση έργων στα αεροδρόμια. Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου διαμηνύει σε ανακοίνωσή της πως λειτουργεί με βάση τις πρόνοιες της Συμφωνίας Παραχώρησης με το κράτος, καθώς και σε πλήρη συμμόρφωση με την κυπριακή νομοθεσία.

Προσθέτει παράλληλα πως τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκαν, σε δοκιμαστική βάση, τρεις κεραίες στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Λάρνακας από την εταιρεία GoNetwork -και όχι από τη WiSpear- στο πλαίσιο πιλοτικού έργου επέκτασης στους εξωτερικούς χώρους του ασύρματου δικτύου (wifi) του αεροδρομίου.

«Οι κεραίες αυτές ήταν πιστοποιημένες βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και προδιαγραφών. Έγιναν τρεις δοκιμές του εν λόγω εξοπλισμού, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν διάφορα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία δεν επέτρεψαν την εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος. Ως εκ τούτου, το πιλοτικό έργο διακόπηκε επ’ αόριστον. Για το πιλοτικό αυτό έργο ήταν ενήμερη η Ομάδα Διαχείρισης Έργου Παραχώρησης Αερολιμένων η οποία είναι αρμόδια για την επιτήρηση της Συμφωνίας Παραχώρησης της Hermes Airports με το κράτος», εξηγεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Αστυνομία διερευνά τη συνεργασία που έχει η εταιρεία Go Networks που εγκατέστησε τις κεραίες και η οποία δεν είναι γραμμένη στην Κύπρο, αλλά έχει έδρα το Ισραήλ, με τους δύο βασικούς υπόπτους που καταζητούνται Ντίλιαν και Αβνί. Εξετάζεται πώς μια ισραηλινή εταιρεία κατάφερε να εγκαταστήσει τα εν λόγω συστήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία WiSpear ζήτησε στις 18/6/2019 τη μετακίνηση κεραιών δικτύου WiFi από αποθήκη του Τμήματος Τελωνείων στη Λεμεσό για να χρησιμοποιηθούν για δοκιμαστικές πληροφορίες στο αεροδρόμιο Hermes στη Λάρνακα. Ακολούθως δόθηκε άδεια μέχρι και τις 31/12/2019.

Σημειώνεται ότι οι τρεις κεραίες εγκαταστάθηκαν στην οροφή εξωτερικά του κτηρίου όπου στεγάζονται οι ταμειακές μηχανές έκδοσης εισιτηρίων χώρου στάθμευσης οχημάτων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον 3ο όροφο του αεροδρομίου Λάρνακας υπήρχε εγκατεστημένη συσκευή ελέγχου κινήσεως δεδομένων σύνδεσης μεταξύ δικτύου. Μία κεραία τοποθετήθηκε σε σημείο απέναντι από την είσοδο της αίθουσας αναχωρήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας.

Το 2017 η εταιρεία Go Networks ζήτησε να εγκαταστήσει δωρεάν κεραίες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με σκοπό την επέκταση της εμβέλειας του σήματος του υφιστάμενου δικτύου WiFi, από τους κλειστούς χώρους του αεροδρομίου στους ανοικτούς χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου. Πρόταση που υλοποιήθηκε στις 18/6/2019. Σημειώνεται ότι η συζήτηση των Αρχών του αεροδρομίου γινόταν με τον Ντίλιαν της WiSpear από το 2016, o οποίος και παρουσίασε το πρόγραμμα στις 12/12/2016. Κάποια από τα ηλεκτρονικά μηνύματα γίνονταν κοινοποίηση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Αβνί.
Φιλελεύθερος Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube