Weather Icon

Υπονομεύοντας οι Άγγλοι την Κυπριακή Δημοκρατία, υπονομεύουν και την παρουσία των Βάσεων στην Κύπρο

Υπονομεύοντας οι Άγγλοι την Κυπριακή Δημοκρατία, υπονομεύουν και την παρουσία των Βάσεων στην Κύπρο
ΚΑΘΕ έξι μήνες, όταν συζητείται η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αρχίζουν οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις και οι πιέσεις προς τη Λευκωσία. Αντί η Ειρηνευτική Δύναμη να λειτουργεί με βάση τους όρους εντολής της, χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να ασκούνται πιέσεις προς το θύμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της χώρας από την Τουρκία.

ΟΙ πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ» φέρουν τη Βρετανία, που έχει εκ μέρους των πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας την ευθύνη της σύνταξης του προσχεδίου ψηφίσματος, να προωθεί άκρως προβληματικές διατυπώσεις. Διατυπώσεις που είναι ανησυχητικές. Οι Βρετανοί επιστρατεύουν ιδέες, που προδήλως παραπέμπουν σε δύο οντότητες. Σαφώς δεν φθάνουν στο σημείο της αναγνώρισης, αν και φλερτάρουν. Αναπτύσσουν μια λογική συνεργασίας δυο Διοικήσεων στη βάση πάγιων προσεγγίσεων (Anything short of recognition).

Με βάση όσα κανείς μπορεί να συμπεράνει από τις αναφορές ουσιαστικά παραπέμπουν βασικά σε δυο Διοικήσεις. Υπάρχει βεβαίως μια προσπάθεια να καθησυχαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως και στην έκθεση, όπου τονιζόταν πως «οι ανησυχίες για την αναγνώριση (σ.σ. του ψευδοκράτους) δεν θα πρέπει να συνιστούν αφ’ εαυτών ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ενίσχυση της συνεργασίας». Αυτό που προτείνεται είναι απευθείας συνεννόηση των εμπλεκομένων χωρίς τη μεσολάβηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για στρατιωτικά ζητήματα. Και μάλιστα με την εμπλοκή του ψευδοκράτους, των «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας». Αυτό θα γίνεται με τη συγκρότηση μηχανισμών συνεννόησης. Περαιτέρω, προτείνεται συνεργασία μεταξύ των τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας (εγκλήματα). 
ΟΛΑ αυτά γίνονται ενώ, για παράδειγμα, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν προελάσει στα Στροβίλια. Όπως συναφώς έχει αναφερθεί, την περασμένη Παρασκευή οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν και επάνδρωσαν το φυλάκιο που έχουν κατασκευάσει παράνομα στην περιοχή των Στροβιλιών. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κατοχικός στρατός έχει ενημερώσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ πως εφεξής δεν θα μπορούν να στέλνουν στην περιοχή περίπολο της Δύναμης καθώς, όπως ισχυρίζονται, είναι πλέον έδαφος της «ΤΔΒΚ». Έχουν, δηλαδή, διευρύνει το έδαφος υπό την κατοχή.
ΟΛΑ αυτά γίνονται ενώ η κατοχική Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, επιτίθεται διά της ισχύος κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ποσώς τη Νέα Υόρκη. Είναι προφανώς λεπτομέρειες! Είναι θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητας των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας! Εάν είναι δυνατόν. 
ΣΕ ό,τι αφορά τη Βρετανία, που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τα εξής, τα οποία σαφώς και πρέπει να απασχολούν όλους. 
Πρώτο, υποτίθεται πως η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού κράτους. Αυτό δεν το έλαβε ποτέ υπόψη. Ούτε το 1974 ούτε και μετά. Ούτε και σήμερα, κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος.
Δεύτερο, οι Βρετανοί διαθέτουν, ως αποτέλεσμα αποικιακών κατάλοιπων, στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Όσο υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία υπονομεύουν και τη συνέχιση της παρουσίας των Βάσεων στην Κύπρο. Και ο καθένας -κυρίως όμως οι Βρετανοί- οφείλουν τούτο να το αντιληφθούν. Καλούμε δε την κυπριακή Κυβέρνηση να το θέτει αυτό συνεχώς στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube