Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Κύπρος 14 Ιανουαρίου 2020

Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας: Η Κύπρος μπορεί να ηγηθεί της περιοχής σε μια σειρά τομέων

Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας: Η Κύπρος μπορεί να ηγηθεί της περιοχής σε μια σειρά τομέων
 Στίβεν Λίλι , Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο
Το τέλος της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit θα είναι θετικό για τη Βρετανία και την Κύπρο
Το 2020 προδιαγράφεται ως χρονιά-σταθμός στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου. Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Οι συναλλαγές μας και η προσέγγισή μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων: Επιχειρείν, εκπαίδευση, επιστήμη, τουρισμός, δικαιοσύνη και άμυνα. Οι αμυντικοί μας δεσμοί ενισχύθηκαν σημαντικά το 2019 με την υπογραφή μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας ΗΒ – ΚΔ.
Σημείο αναφοράς αποτέλεσε φέτος και η ενισχυμένη διμερής συνεργασία στην ανώτερη εκπαίδευση. Ενώ συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε θερμά τους Κύπριους φοιτητές στα πανεπιστήμιά μας, έχουμε ενισχύσει την υποστήριξή μας στο όραμα της Κύπρου να καταστεί περιφερειακός κόμβος εκπαίδευσης, προσφέροντας βρετανικά πιστοποιητικά και άλλα προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα στο νησί.
Η εκλογή του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο με καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σημαίνει ότι το ΗΒ βρίσκεται πλέον σε θέση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου. Το τέλος της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit θα είναι θετικό για τη Βρετανία και την Κύπρο. Μπορούμε, πλέον, να συγκεντρωθούμε στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης σχέσης των χωρών μας με έμφαση στο μέλλον, βασισμένης στον αλληλοσεβασμό και τα κοινά συμφέροντα. Παρ’ όλο που φεύγουμε από τις δομές και τους θεσμούς της ΕΕ, δεν αποχωρούμε από την Ευρώπη. 
Η Βρετανία και η Κύπρος είναι δεμένες μέσω προσωπικών δεσμών, κοινών αξιών και συμφερόντων, περιλαμβανομένων του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοκρατία και στο διεθνές δίκαιο και της κοινής μας συμμετοχής στην Κοινοπολιτεία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί προς υπεράσπιση αυτών των αξιών και συμφερόντων. 
Συγκεκριμένα, το ΗΒ – ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο – παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού, συμβατή με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μετά την επιτυχημένη τριμερή στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, οι συνομιλίες επαναβεβαίωσαν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν αφοσιωμένες στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης με πολιτική ισότητα. Είναι σημαντικό τώρα, να διατηρηθεί η αίσθηση του επείγοντος και οι Κύπριοι να εργαστούν με τα ΗΕ και τις εγγυήτριες δυνάμεις για να αποκατασταθεί το μομέντουμ που χάθηκε μετά το Κραν Μοντανά. Αυτό θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος και ηγεσία αλλά είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον της Κύπρου, της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης να τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου. Φιλοδοξία μας για το 2020 είναι να πάμε πέρα από τις συνομιλίες για τις συνομιλίες και να πετύχουμε απτή πρόοδο προς μια λύση.
Ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την Κύπρο στο εθνικό της θέμα, επιθυμούμε, επίσης, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα, από την τρομοκρατία μέχρι τις απειλές στον κυβερνοχώρο, το οργανωμένο έγκλημα και τις ροές παράνομης χρηματοδότησης.
Στο επίκεντρο του βρετανικού ακτιβισμού σε παγκόσμια ζητήματα θα βρεθεί η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η Βρετανία προετοιμάζεται να συνδιοργανώσει με την Ιταλία τις επόμενες διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Η Κύπρος μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, ως νησιωτικό κράτος το οποίο είναι ευάλωτο στις συνέπειες της ανόδου των επιπέδων της θάλασσας και των καιρικών φαινομένων, αλλά είναι σε εξαιρετική θέση για να γίνει πρότυπο στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου εγκαινιάσαμε μια ετήσια βρετανική επιστημονική διάλεξη για να αναδείξουμε τη βρετανική αριστεία στον τομέα. Η εναρκτήρια διάλεξη έγινε από την καθηγήτρια Τζοάνα Χέι, πρώην συνδιευθύντρια του Grantham Institute for Climate Change and the Environment.
Το ΗΒ και η Κύπρος εργάζονται, επίσης, σε σημαντικά περιβαλλοντικά πρότζεκτ όπως η ανάπτυξη του Cyprus Marine and Maritime Institute, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Χαιρετίζουμε τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα περιβαλλοντικά ζητήματα εντός της Κοινοπολιτείας, όπου είναι επικεφαλής στην ομάδα δράσης για τις υδατοκαλλιέργειες στην Μπλε Χάρτα της Κοινοπολιτείας.
Εν συντομία, πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστια δυναμική για την Κύπρο να καταστεί περιφερειακός ηγέτης και πρότυπο, είτε στην εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη είτε στην προώθηση του διεθνούς συστήματος δικαίου. Αυτή δυναμική μπορεί να ενισχυθεί μέσω της επανένωσης. Η Βρετανία, με τους μοναδικούς της δεσμούς με την Κύπρο, θα σας υποστηρίξει σε αυτό το ταξίδι παρά την αποχώρησή μας από την ΕΕ.
Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία ευχαριστεί τους αναγνώστες του Φιλελεύθερου για την ισχυρή υποστήριξή τους στη σχέση ΗΒ – Κύπρου και εύχεται σε αυτούς και τις οικογένειές τους ευτυχισμένο και υγιές 2020.
  
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube