Πολιτική
Βρέθηκε βόμβα από τον Β’ΠΠ σε νηπιαγωγείο της Σάμου

Μπροστά σε μία ιδιαίτερη ανακάλυψη ήρθαν οι εργάτες που επιχειρούσαν εκσκαφή κοντά στο νηπιαγωγείου της Σάμου
Όπως αναφέρει ο Σαμιώτης δημοσιογράφος, Γιάννης Νέγρης, ο οποίος κοινοποίησε και σχετικό φωτογραφικό υλικό (σ.σ.εικόνα θέματος) βρέθηκε βόμβα πιθανότατα από τον βομβαρδισμό της Σάμου από τους Γερμανούς το 1943.
Πρώτα αναμένεται απομάκρυνση των κατοίκων και στην συνέχεια η εξουδετέρωση της βόμβας…
Η Σάμος, κατά διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρει σχετικό αφιέρωμα του φιλόλογου και συγγραφέα, Χρίστου Λάνδρου στο samos24.gr, βομβαρδίστηκε δυο φορές, και τις δυο μήνα Νοέμβριο. Η πρώτη φορά ήτα ν το 1940 από ιταλικά αεροπλάνα και τη δεύτερη από γερμανικά, στις 17 Νοεμβρίου 1943.
Ο ιταλικός βομβαρδισμός
Ο βομβαρδισμός από τους Ιταλούς έγινε εξαιτίας της επίθεσης που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν Σαμιώτες εναντίον ιταλικού φυλακίου στο Αγαθονήσι, στις αρχές του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το Αγαθονήσι ανήκει στα Δωδεκάνησα που βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή από το 1911. Η απάντηση των Ιταλών υπήρξε άμεση. Στις 18 Νοεμβρίου 1940, τρία πολεμικά πλοία βομβάρδισαν το Τηγάνι (σημ. Πυθαγόρειο), ενώ την ίδια μέρα έξι ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το λιμάνι του Βαθιού (σημ. Σάμος) για περίπου μισή ώρα. Στην εφημερίδα ΑΙΓΑΙΟΝ που περιγράφει το γεγονός σημειώνονται μεταξύ άλλων και τα εξής «Ερρίφθησαν πολλαί βόμβαι διαφόρων διαστάσεων. Τινές εκ τούτων ήσαν πλέον των 200 κιλών. … Εφονεύθη έν άτομον και ετραυματίσθησαν ελαφρώς δύο άλλα, υπέστησαν δε καταστροφάς οικήματά τινα….» Μερική καταστροφή υπέστη και η οιναποθήκη της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), στο Τηγάνι.
Οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 1940. Ρίχτηκαν βόμβες στο Τηγάνι, Μυτιληνιούς και Χώρα, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν ασήμαντες. Οι Ιταλοί θέλησαν έτσι να τιμωρήσουν τους Σαμιώτες για την επίθεση εναντίον του Αγαθονησιού.
Ο ανελέητος βομβαρδισμός των Γερμανών
Ο βομβαρδισμός της Σάμου το 1943 από τους Γερμανούς υπήρξε σφοδρότατος και καταστροφικός. Το νησί τελούσε υπό ιταλική κατοχή από το Μάιο του 1941. Πολύ σύντομα, μετά το πρώτο σοκ που υπέστη ο πληθυσμός από την κατοχή και τον σκληρό χειμώνα του ’41, αναπτύχθηκε στη Σάμο ισχυρό κίνημα Εθνικής Αντίστασης που αναπτέρωσε το ηθικό των κατοίκων, έθρεψε ελπίδες και ελαχιστοποίησε τις περιπτώσεις συνεργασίας με τον κατακτητή περιορίζοντας συνάμα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων πολιτιστικής αλλοτρίωσης του πληθυσμού που έθεσαν σε εφαρμογή οι Ιταλοί. Τα συσσίτια για παράδειγμα που οργανώθηκαν στις πόλεις από τους Ιταλούς και τα σχολεία εκμάθησης της ιταλικής γλώσσας δεν είχαν καμιά απήχηση στους Σαμιώτες.
Συγκροτήθηκαν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις στο νησί αλλά η πιο αξιόμαχη αναδείχθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο με τις ανταρτικές του ομάδες που δρούσαν στις ορεινές περιοχές του νησιού. Υποστηρικτής της αντιστασιακής δράσης και θερμός εμψυχωτής του λαού υπήρξε ο μητροπολίτης Ειρηναίος ο οποίος με τη στάση του και τους λόγους άσκησε μεγάλη επιρροή στη διατήρηση της εθνικής αξιοπρέπειας των Σαμιωτών. Εκτός από το ΕΑΜ και άλλοι πατριώτες αγωνίσθηκαν εναντίον των κατακτητών σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Αξίζει να αναφερθεί η ηρωική και παράτολμη συμμετοχή του Μήτσου Δημητριάδη σε αποστολή από το Συμμαχικό Στρατηγείο Μ.Α. στη Σάμο.
Το Σεπτέμβριο 1943, ύστερα από τις φονικές μάχες των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Ιταλών και τις εκτελέσεις πατριωτών στην Καστανιά, έγινε ανακωχή μεταξύ Ιταλών και συμμάχων, ύστερα από τη συνθηκολόγηση του Μπαντόλιο. Οι επικεφαλής της ιταλικής μεραρχίας CUNEO συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΕΑΜ και τον μητροπολίτη Ειρηναίο κι έτσι η Σάμος υπήρξε το πρώτο ελληνικό ή πιο σωστά το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που απελευθερώθηκε στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Οι Ιταλοί έγιναν «συνεμπόλεμοι» κατά των Γερμανών. Η απελευθέρωση, γνωστή ως «προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου» διήρκεσε περίπου εβδομήντα ημέρες. Στο διάστημα αυτό το νησί διοικήθηκε από Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ειρηναίο. Τότε ήρθε στη Σάμο ο υπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο Μανόλης Σοφούλης και περί τα τέλη Οκτωβρίου ο Ιερός Λόχος, μαχητές του οποίου έπεσαν με αλεξίπτωτα στη Βλαμαρή.
Η γερμανική αντίδραση στις εξελίξεις υπήρξε σκληρότατη, βίαιη και καλά μελετημένη, τόσο εναντίον των πρώην συμμάχων τους όσο και εναντίον της Σάμου και των συμμάχων που είχαν έλθει στο νησί. Οι σύμμαχοι στο διάστημα της προσωρινής απελευθέρωσης δεν εξόπλισαν τη Σάμο ικανοποιητικά για να αντιμετωπίσει μια πιθανή επίθεση, ίσως από φόβο μήπως εξοπλίσουν τους αντάρτες και ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, παρόλο που το Ε.Α.Μ. Σάμου είχε αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής. Πιθανόν η αδράνεια των συμμάχων να εξυπηρετούσε άδηλες προσδοκίες τους και την πολιτική τους η οποία στόχευε να εξωθήσει την Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση που τηρούσε και να βγει στον πόλεμο με στο πλευρό των συμμάχων με το αζημίωτο βέβαια. Αρκετές μαρτυρίες συντείνουν στην επαλήθευση αυτής της υπόθεσης. Οι σύμμαχοι υπόσχονταν πολλά οφέλη στην Τουρκία μεταξύ των οποίων και κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα και στις αρχές Νοεμβρίου του 1943 επιτέθηκαν κατά της Λέρου όπου υπήρχε ναυτική βάση των Ιταλών. Μετά τη Λέρο ήρθε η σειρά της Σάμου. Ο αεροπορικός βομβαρδισμός της Σάμου από τους Γερμανούς έγινε στις 17 Νοεμβρίου 1943 και διήρκεσε τρεις ώρες. Βαθύ και Τηγάνι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Τα κτίρια της παραλίας στο Βαθύ, αποθήκες καπνών, το κτίριο της Νομαρχίας (πρώην ηγεμονικό μέγαρο), πλήθος κατοικιών, καθώς και ο παραλιακός δρόμος της πρωτεύουσας καταστράφηκαν. Το ίδιο και στο Τηγάνι. Σπίτια, δρόμοι, κτίρια, ο ταρσανάς του Ωρολογά ισοπεδώθηκαν. Ο τόπος γέμισε καπνούς και ερείπια. Στο Τηγάνι, παρά τις μεγάλες υλικές ζημιές, υπήρξαν λίγα ανθρώπινα θύματα. Οι κάτοικοι είχαν καταφύγει εγκαίρως στις σπηλιές του παρακείμενου βουνού της Σπηλιανής. Μόνον τρία άτομα σκοτώθηκαν. Αντίθετα στο Βαθύ, εκτός από τις μεγάλες υλικές ζημιές σκοτώθηκαν πολλοί περισσότεροι και άλλοι υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους. Ο Ιπποκράτης Ζαΐμης, ένας από τους ηγέτες του Ε. Α. Μ., που βρισκόταν στο Βαθύ την ημέρα εκείνη και έζησε τη γερμανική επίθεση περιγράφει την εικόνα της βομβαρδισμένης πολιτείας και δίνει την εξήγηση της τόσο μεγάλης σφοδρότητας του γερμανικού βομβαρδισμού. « … Μόλις όμως έφτασα στην πλατεία, όλο το Βαθύ ήταν καλυμμένο μ’ ένα πηχτό σύννεφο σκόνης. Δεν έβλεπα να βαδίσω…. Ο βομβαρδισμός τελείωσε έπειτα από τρεις ώρες. … το Βαθύ κείτονταν σ’ ερείπια. Είχε τελείως νεκρώσει. Ήταν μια νεκρή, εγκαταλειμμένη πολιτεία. Από την Εθνική Τράπεζα έβγαιναν στήλες καπνού. …. Δυσκολευτήκαμε στην αρχή να ερμηνεύσουμε αυτόν τον τρομαχτικό βομβαρδισμό που είχε σαν συνέπεια την καταστροφή του Βαθιού και του Τηγανιού. Στρατιωτικοί στόχοι δεν υπήρχαν. Όπως δεν υπήρχε και βιομηχανία πολεμική. … Όμως το ότι τα βομβαρδισμένα αυτά κέντρα γειτόνευαν με τη Μ. Ασία, αυτό μας έβαλε εκείνη την εποχή σε υποψία ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί οι τόσο άγριοι θα έπρεπε να έχουν κάπως σαν σκοπό και την Τουρκία. Πραγματικά όταν αργότερα βρεθήκαμε στη Σμύρνη, πληροφορηθήκαμε ότι κατά τον Οκτώβρη με Νοέμβρη γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Αγγλοαμερικάνων για την παραχώρηση αεροδρομίων στους συμμάχους. Οι βομβαρδισμοί όμως της Σάμου και η πλήρης απουσία συμμαχικής αεροπορίας έκαμαν τους Τούρκους ν’ αρνηθούν την παραχώρηση των αεροδρομίων τους στους συμμάχους …»
Τις ίδιες περίπου εικόνες δίνουν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της ημέρας.
Την επαύριον των καταστροφικών βομβαρδισμών και πριν καταλάβουν το νησί οι γερμανικές δυνάμεις, άρχισε η μεγάλη έξοδος. Οι Σαμιώτες κατά χιλιάδες πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Μέσω της Τουρκίας περίπου οχτώ χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο η πόλη της Σάμου είχε την εμπειρία ενός ακόμη βομβαρδισμού στην περίοδο της Κατοχής. Αυτή τη φορά συμμαχικού. Τον Σεπτέμβριο του 1944 συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και βύθισαν μέσα στο λιμάνι του Βαθιού το γερμανικό αρματαγωγό «ΑΣΛΑΝ» που ήταν φορτωμένο με πολεμικό υλικό και ετοιμαζόταν να αποπλεύσει. Το πλοίο βυθίστηκε κι όταν αργότερα γινόταν η επιχείρηση καθαρισμού του λιμανιού λανθασμένες ενέργειες δυτών ανατίναξαν το πλοίο, ενώ η τρομερή έκρηξη που επακολούθησε προξένησε σοβαρότατες ζημιές στο λιμάνι και σε κατοικίες
Η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πολιτείας του Βαθιού άρχισε μετά την απελευθέρωση με πολύ αργούς ρυθμούς. Τα σημάδια του γερμανικού βομβαρδισμού φαίνονταν για πολλές δεκαετίες. Μερικά υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να ορθοποδήσουν και να βοηθήσουν στη εκ νέου λειτουργία της πόλης, αφού είχαν καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και το λιμάνι. Για την ανοικοδόμηση της πόλης ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση το 1945 ο Σύλλογος Φίλων Πόλεως Λιμένος Βαθέος Σάμου με πρόεδρο τον συμβολαιογράφο Νίκο Κιράνη, ο οποίος συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη θεραπεία της πόλης από τα τραύματα του γερμανικού βομβαρδισμού.

Πολιτική
Οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, η θαλάσσια χωροταξία και οι προεκτάσεις στην δυναμική της Ελλάδας
Συνέντευξη του Γιώργου Ανθρακέως

Στην e-enimerosis.com μίλησε ο Γιώργος Ανθρακεύες, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις που εκτυλίσσονται νότια της Κρήτης, καθώς και τις γενικότερες πολιτικές μεταβολές μετά την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ντόναλτ Τραμπ.
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν είναι η καθυστέρηση της Ελλάδας στην οριοθέτηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, μια παράλειψη που έχει οδηγήσει σε καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομική οδός αποτελεί βασικό εργαλείο για την αποδόμηση των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η οριοθέτηση του νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού εκτιμάται ότι θα αυξήσει την ελληνική κυριαρχία στα 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τετραπλασιάζοντας την έκταση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο άρθρο 8 της ευρωπαϊκής οδηγίας, το οποίο επιτρέπει την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, καθώς και τη δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποφύγει το επιβληθέν πρόστιμο, το οποίο ενδέχεται μπορεί να ανέλθει σε 146 εκατομμύρια ευρώ περίπου (αν οριστεί και η αναδρομική τους ισχύς), εφόσον δεν προβεί άμεσα στον καθορισμό του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα κινδυνεύει με νέα παραπομπή και την αναδρομική επιβολή χρηματικού προστίμου.
Η Ελλάδα αποδίδει την αδράνειά της στις «γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο», ωστόσο η ανάγκη για άμεσες αποφάσεις καθίσταται πλέον επιτακτική.
Σημαντική είναι και η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, καθώς η θέσπιση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού ακυρώνει τέσσερα κρίσιμα σημεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων:
-
Το Πρακτικό της Βέρνης (1976) μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
-
Το ανακοινωθέν του Νταβός μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ.
-
Το ανακοινωθέν της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ
-
Τη διακήρυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερτνογάν
Τέλος, δόθηκε η πληροφορία πως πιθανών υπάρχει πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, που φέρονται να εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας μέσω της δημιουργίας αμερικανικών βάσεων στο Αιγαίο.
Απόψεις
Στην Ιστορία πάντα οι ηττημένοι έπαψαν να είναι αφέντες
Μια από τις πολύ μεγάλες τούμπες στους συσχετισμούς Ισχύος που υποβίβασε την Ευρώπη στις παρακατιανές Δυνάμεις.

Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος
Τι σημασία να δώσει κανείς στις πάλαι ποτέ αυτοκρατορίες της Ευρώπης, Αγγλία και Γαλλία κυρίως, που ενθυμούνται παλαιές δόξες και συνωμοτούν στα πολυτελή σαλόνια τους; Κακογερασμένες, έχουν ακόμα λίγο φαρμάκι, ίσα για να αυτοκτονήσουν με ένα θλιβερό θάνατο.
Για να το πούμε ωμά τα καινούργια αφεντικά, ΗΠΑ-Ρωσία και η σιωπηλή Κίνα, έκαναν σαφές στις «γεροντοκόρες» του 18ου 19ου και 20ου αιώνα ότι τους απομένει μόνο να βγάλουν από τα σεντούκια τις παλιές φωτογραφίες και να κλάψουν.
Δεν είναι ότι δεν μπορούν ακόμα να κάνουν μικροζημιές, να προκαλέσουν μικροκαθυστερήσεις, να χαλάσουν το κέφι στο τέλος της ημέρας. Ίσως μπορούν. Αλλά μόνο για να θυμίσουν πόσο κακοποιός ήταν και είναι ο ρόλος τους. Όχι ότι οι τρεις καινούργιοι, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, είναι «καλοί κ’ αγαθοί». Αλλά πάντα θέλουμε να απαλλαγούμε από τους «κακούς της ημέρας».
Η Κίνα ισχυρή, μόλις που βγαίνει από τη φτώχεια και την αθλιότητα χάρη στον Μάο αλλά οι διάδοχοι θέλουν ακόμα αρκετό χρόνο για να δείξουν που το πάνε. Επικαλούνται τον «Κινέζικο δρόμο προς τον κομμουνισμό» αλλά αυτή η Οδός ήταν και παραμένει τόσο άγνωστη όσο ήταν και το ταξίδι του Κολόμβου που ξεκίνησε αλλά δεν ήξερε που έφτασε και τελικά από το ταξίδι το «καλό κομμάτι» δεν το κέρδισαν οι Ισπανοί που τον χρηματοδότησαν αλλά οι Άγγλοι, για λίγο.
Οι Ρώσοι έχουν γνωστή προϊστορία. Έχασαν την συζητήσιμη «αυτοκρατορία» τους, «χτισμένη» στη Γιάλτα, αλλά καταφέρνουν, κόντρα στους (Δυτικούς) θεούς και δαίμονες, να αποδεικνύουν ότι ήταν και παραμένουν σπουδαίοι αν και γίνονται στόχος σε κάθε ευκαιρία. Και τώρα κρατήθηκαν στην πρώτη γραμμή πυρός. Με απάτη (σύμφωνα με την Μέρκελ) των Δυτικών στο Μίνσκ ότι δεν προετοίμαζαν Ειρήνη αλλά Πόλεμο που κόστισε σε ανθρώπους και χρήμα. Αλλά κρατήθηκαν ψηλά, τόσο ψηλά ώστε οι ΗΠΑ να γυρίσουν την πλάτη στους Ευρωπαίους και να μιλάνε με τον Πούτιν. Μια από τις πολύ μεγάλες τούμπες στους συσχετισμούς Ισχύος που υποβίβασε την Ευρώπη στις παρακατιανές Δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ, τέλος, υποχώρησαν για μια ακόμα φορά (Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν) αλλά παρά τις εσωτερικές τριβές, υπονομεύσεις, και απείθειες των Ευρωπαίων οι Αμερικάνοι δείχνουν ότι αντέχουν ή ότι τουλάχιστον έχουν την διάθεση να αντισταθούν στο ρεύμα της ήττας που τους καταδιώκει. Ο βίος και η πολιτεία τους φέρνει στο νου την μοιραία πορεία της αρχαίας Αθήνας, όπου η Δημοκρατία εφευρέθηκε και τσαλαπατήθηκε από τους ίδιους τους εφευρέτες. Η ισχύς τους εξακολουθεί να θαμπώνει και να φοβίζει.
Αντίθετα οι Δυτικοευρωπαίοι έχουν υποστεί συνεχείς, ποικίλες ήττες. Δυο η Γερμανία, (Α + Β Παγκόσμιος Πόλεμος) και ξαναχτίστηκε με τα λεφτά των νικητών(και δικά μας) για να αντιμετωπιστεί η ΕΣΣΔ. Πολλές ήττες οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις με την απώλεια των αποικιών τους, πηγή του πλούτου τους. Και τρίτον η καθοριστική αποτυχία (Ευρώπης + ΗΠΑ), στην Ουκρανία, να υποβιβάσουν την Ρωσία από Υπερδύναμη στην κατηγορία των μεσαίων Δυνάμεων. Στην Ιστορία πάντα οι ηττημένοι έπαψαν να είναι αφέντες.
Στην Ελληνική Ιστορία οι λαϊκοί αγωνιστές του 1821 αποδείχθηκαν, πολιτικά, ανώριμοι ήρωες. Τόσο που σήμερα οι επιτήδειοι μας καλούν να σκύψουμε το κεφάλι στους ίδιους, δηλαδή στους Τούρκους, όπως έλεγε τότε ο Νενέκος-σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω. Τελικά, πως θέλουμε να ζήσουμε;
Απόψεις
Το νοσηρό κλίμα και τα ζοφερά δείγματα! Ηθική κοινωνική παρακμή και έλλειψη εθνοκεντρικής παιδείας
Αξιοποιούντες τον ευκόλως αναδυόμενο διχασμό, επιβάλλουν θέσεις και προτείνουν λύσεις μειωτικές των εθνικών συμφερόντων.

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά
Ολοκληρώνεται σήμερα η εορταστική εβδομάδα της Εθνικής Επετείου του 1821.Μίας επετείου, που υπενθυμίζει την επαναστατική διάθεση των σκλαβωμένων στους Τούρκους Ελλήνων, που με την εννιάχρονη θυσιαστική τους πορεία, οδήγησε στην απελευθέρωση μέρους της Ελληνικής επικρατείας από τους Οθωμανούς και την τετρακοσίων ετών σκλαβιά του Έθνους των Ελλήνων. Είθισται να εορτάζεται με λαμπρότητα αυτή η ημέρα, που σηματοδότησε την βούληση για ανεξαρτησία ,ελευθερία και συγκρότηση Ελληνικού κράτους. Ενός κράτους που όταν ξεκίνησε η ίδρυσή του ,με την έλευση του Ιωάννου Καποδίστρια, έδειξε πόσο δύσκολο είναι να συγκροτηθεί εξ αιτίας της νοοτροπίας που είχε καλλιεργηθεί στα χρόνια της σκλαβιάς. Η δολοφονία δε του μεγάλου αυτού ανδρός το 1831,απέδειξε περίτρανα ,τον υπάρχοντα διχασμό μεταξύ των εχόντων κοινά χαρακτηριστικά όπως: το όμαιμον, το ομότροπον, το ομόγλωσσον και το ομόθρησκον.
Χαρακτηριστικά που άνευ του πνεύματος της διχόνοιας, συνυπαρχούσης της αγάπης για την Πατρίδα, αποτελούσαν το ισχυρότερο όπλο, κατά αυτών που επιβουλεύονταν την ανεξαρτησία της. Ο εθνικός μας ποιητής έλεγε ότι «η διχόνοια που κρατάει ένα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει παρ το λέγοντας κι εσύ». Στην πορεία του Ελληνικού Έθνους όμως απεδείχθη ,ότι είχε πάντοτε ισχυρό αντίπαλο την ενότητα των Ελλήνων και την κοινή στόχευση. Σ’ αυτές τις χρονικές περιόδους που ομολογουμένως ήταν λίγες, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν οι Έλληνες, δείχνοντας με την στάση τους, ότι εγνώριζαν πολύ καλά «το αν μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά» Η κληρονομική αυτή γνώση, αποδειχθείσα κατ ’επανάληψη μέσω πραγματικών γεγονότων, δυστυχώς αποτελεί και την κατάρα του Γένους, όταν ελλοχεύει το μίσος μεταξύ των Ελλήνων. Όταν το ατομικό συμφέρον, οι εγωϊσμοί και οι μικροπρέπειες, αναδύονται και αναζητούν την ικανοποίησή τους, τότε οι έχοντες ενωμένοι την δυνατότητα για θαύματα, γίνονται καταστροφικοί για την ίδια τους την Πατρίδα. Η αγωνία του εθνικού μας ποιητού, για το τι θα πούν τα ξένα Έθνη, υπενθυμίζει ότι τα ξένα Έθνη, απεφάσιζαν και αποφασίζουν ,για την ανεξάρτητη ύπαρξη άλλων εθνών κρατών, δυστυχώς.
Αυτά τα νοσηρά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα
Οι αξιακοί κώδικες των Νεοελλήνων φθίνουν, έχοντας υιοθετήσει αλλότριες αξίες. Την φθίνουσα αυτή ποιοτική πορεία των στόχων και των ιδεών, εκμεταλλεύονται σύγχρονοι μέντορες. Αξιοποιούντες τον ευκόλως αναδυόμενο διχασμό, επιβάλλουν θέσεις και προτείνουν λύσεις μειωτικές των εθνικών συμφερόντων. Σ’ αυτό το νοσηρό κλίμα, κινείται η πολιτική την μεταπολιτευτική περίοδο, δίνοντας ζοφερά δείγματα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Χρόνια ηθικής κοινωνικής παρακμής, ελλείψεως εθνοκεντρικής παιδείας ,άνευ πνευματικού υποβάθρου. Την δε τελευταία δεκαπενταετία, έχει καθιερωθεί η «κοινωνική αναγνώριση» του απαιδεύτου και απάτριδος. Οι νεώτερες γενιές των Ελλήνων, αμαθείς και άνευ ιδεολογικού πατριωτικού προσήμου, παραπαίουν ανάμεσα σε έννοιες άγνωστες γι’ αυτούς, όπως του Έθνους και του καθήκοντος προς την πατρίδα, που δεν υπάρχει πλέον στο γνωστικό τους πεδίο. Στο γενικότερο διαμορφωθέν αντιπατριωτικό κλίμα, τοποθετείται και η ανησυχητική αύξηση των με διάφορα προσχήματα, αρνουμένων να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η έλλειψη συνεπειών γι αυτήν τους την πράξη, αναδεικνύει και το υποκριτικό του κατά καιρούς εκφρασθέντος κυβερνητικού λόγου περί βουλήσεως ισχυροποιήσεως των Ενόπλων δυνάμεων. Προφανώς η ισχυροποίηση ταυτίζεται μόνον με εξοπλισμούς, απέχοντας πολύ της καλλιέργειας πατριωτικού και αγωνιστικού υπερασπιστικού για την πατρίδα φρονήματος. Ένοπλες δυνάμεις και προετοιμασία τους για υπεράσπιση της πατρίδος.
Είθισται ακόμη στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και στα προετοιμαζόμενα τμήματα για την υπεράσπιση της Πατρίδος, να καλλιεργείται το καθήκον έναντι της Πατρίδος, της ελεύθερης και της σκλαβωμένης. Το προκύψαν θέμα λοιπόν της 25ης Μαρτίου και της παρελάσεως που έγινε με περισσή μεγαλοπρέπεια στην Αθήνα, υπήρξε για τους απάτριδες της αριστεράς, το σύνθημα, «η Κύπρος είναι Ελληνική……… η Τουρκία. Ένα αθώο σύνθημα, κατά της διαχρονικής, μονίμως προκαλούσης Τουρκίας ως απάντηση στο αισχρό γεμάτο μίσος κατά των Ελλήνων, αντίστοιχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η είδηση και μόνον, ότι θα τιμωρηθούν δι αποτάξεως μαθητές τριτοετείς της παραγωγικής σχολής ΣΜΥΝ, απέδειξε το σαθρό της ιεραρχικής λειτουργίας των ΕΔ. Προφανώς το: εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρης, αγνοείται από τους δημοσιοσχετίστες.
Προσχηματική και υποκριτική η κυβερνητική στάση
Την ώρα που ο υπουργός Εθνικής αμύνης, δεχόταν πλήθος επισήμων στον ευρύτερο χώρο του ΥΕΘΑ, παρουσιάζοντας το εξαιρετικό έργο του καθηγητού κ. Βαρώτσου, με τον τίτλο «Κιβωτός Εθνικής Μνήμης», αφιερωμένο στους 121.692 θυσιασθέντες για την ελευθερία της πατρίδος, ΜΜΕ ανακοίνωναν την τιμωρία δι’αποτάξεως μαθητών της ΣΜΥΝ, λόγω του απρεπούς συνθήματος που εφώναξαν ,μετά το πέρας της παρελάσεώς τους. Η άποψη του ΥΕΘΑ άγνωστη.
Την παρελθούσα Πέμπτη, ο νέος υφυπουργός ενεργείας, κ.Τσάφος, παρουσιάσθηκε στην Βουλή, προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις γραπτές κατά το πρόσφατο παρελθόν απόψεις του για το κατεχόμενο τμήμα της Β. Κύπρου υπό των Τούρκων, αλλά και για τα δικαιώματα που υποστήριζε ότι έχει η Τουρκία στο Αιγαίο. Γνήσιος υπηρέτης της επιβληθείσης τουρκολαγνικής γεραπετριτίου πολιτικής, δέχθηκε την αντίδραση για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση, των βουλευτών της αντιπολιτεύσεως ανερυθρίαστα. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν υπήρξε ευαισθησία από τον πρωθυπουργό ,ώστε να τον αποσύρει από το κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς πιστεύει ότι ο ανιστόρητος πρώην σύμβουλός του, είναι αναντικατάστατος και απορρίπτει στον κάλαθο των αχρήστων την επιθυμία του βαθύτατα προσβεβλημένου λαού. Ξεχνάει προφανώς, ότι εξελέγη για να κυβερνήσει την χώρα, από την πατριωτική Δεξιά παράταξη της ΝΔ, της οποίας το όνομα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί. Προσπαθεί να ασκήσει μία καθησυχαστική ,επικοινωνιακή και μόνον πολιτική, του «Ας πηδάμε κι ας γελάμε για να μη λέν’ πως πεινάμε». Η πολιτική του όμως ανεπάρκεια, συνδυασμένη με την εμμονή της εφαρμογής της woke ατζέντας ,της άνευ εμφανών όρων Ελληνοτουρκικής φιλίας και την αποδόμηση του πατριωτικού αισθήματος των νέων, συντόμως θα τον οδηγήσει εκτός κυβερνήσεως. Οι ανοχές εξαντλήθηκαν προ πολλού.
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!