Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Ισλάμ , Τουρκία 14 Ιανουαρίου 2020

Βασιλιάς Ιορδανίας: Η Τουρκία μετέφερε το ISIS στην Ευρώπη

Βασιλιάς Ιορδανίας: Η Τουρκία μετέφερε το ISIS στην Ευρώπη

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλλάχ Β΄είπε ότι έχουν μεταφερθεί από το Ιντλίμπ στη Λιβύη χιλιάδες τρομοκράτες του ISIS. Έτσι, σε μια περίοδο που ο ISIS  έχει ενδυναμωθεί, με την παρουσία του στη Λιβύη το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο υπογάστριο της Ευρώπης.

Ο Αμπντουλλάχ, που μίλησε σοτ γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι 24, είπε: “Στη διάρκεια του 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η ενίσχυση του ISIS όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στα δυτικά του Ιράκ”.

Με την κατάληψη του Bağuz, του τελευταίου προπύργιου του ISIS, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ είχε δηλώσει στις αρχές του 2019 ότι το ISIS έχει ηττηθεί οριστικά. Όμως, με την εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία τον Οκτώβριο του 2019 και την επακολουθήσασα απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, το ISIS ξαναήλθε στο προσκήνιο.

Ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ είπε επίσης ότι χιλιάδες τρομοκράτες που έφυγαν από τη Συρία για άλλα μέτωπα, κινήθηκαν μέσω Τουρκίας. Συγκεκριμένα είπε: “Χιλιάδες μαχητές που έφυγαν από το Ιντλίμπ, χρησιμοποιώντας τα βόρεια σύνορα (εννοεί Τουρκία), έφθασαν στη Λιβύη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς και οι φίλοι μας στην Ευρώπη το 2020.

Ενδιαφέρον είναι ότι τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο βασιλιάς της Ιορδανίας σε γαλλικό κανάλι, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Παρίσι. 

Είπε εκτός των άλλων: “Αν δούμε το θέμα από ευρωπαϊκή σκοπιά, επειδή η Λιβύη είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη, το θέμα της παρουσίας των μαχητών του ISIS εκεί θα αποτελέσει ένα σημαντικό θέμα τις επόμενες ημέρες”.

Ο βαλιλιάς της Ιορδανίας το 2016 είχε κατηγορήσειε ευθέως τον Ερντοάν ότι στέλνει εν γνώσει του βομβιστές στην Ευρώπη.

Όπως είχε δημοσιευθεί στα ΜΜΕ τις 11 Ιανουαρίου του 2016, ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ σε συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους είχε πει: “Η αποστολή των τρομοκρατών στην Ευρώπη είναι μια συνειδητή πολιτική.” Μάλιστα, αφού τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ISIS με αντάλλαγμα το πετρέλαιο που προμηθεύεται από αυτό, είπε: “Η Τουκρία δεν αρκείται στη στήριξη ισλαμιστών στη Συρία, αλλά στηρίζει τέτοιες ομάδες και στη Σομαλία και στη Λιβύη. Η Τουρκία προκαλεί την ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστικών ομάδων”.

Πηγή: Ahval

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube