Weather Icon
Αιγαίο , Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ 13 Ιανουαρίου 2020

Τζέφρι Πάιατ: Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά

Τζέφρι Πάιατ: Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ηχηρό μήνυμα περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων Αθήνας και Ουάσιγκτον έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στη συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφος στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ήταν μια φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη. Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στο προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass”, τόνισε ο κ. Πάιατ, στη συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρέσβης επεφύλαξε ιδιαίτερα θετικά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό. “Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις”, επεσήμανε.

Η συζήτηση του κ. Πάιατ με τους δημοσιογράφους έφτασε και στο μείζον για την Αθήνα ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Αμερικανό πρέσβη να σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να είναι μία ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. “Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση”, είπε.

Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε πως ένα από τα πλέον επιτυχημένα σημεία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν ότι, παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο (ελέω των εξελίξεων στο Ιράν), ο πρωθυπουργός ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις. “Είναι ανόητο το debate που έχει ξεσπάσει. Φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είπε ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο”, ανέφερε.

Ο Αμερικανός πρέσβης εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

“Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης;”, ρωτήθηκε ο Τζέφρι Πάιατ. “Δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτόν τον χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον διάλογο.

Όσον αφορά στα F35, ο κ. Πάιατ σχολίασε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον ξεκίνησαν τον διάλογο που θα είναι μακρύς. “Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα”, είπε.

“Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο. Θα ενημερώσω τον Τσίπρα για τη συνάντηση όπως είχα κάνει το 2017 με τη ΝΔ μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ”, επεσήμανε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

Πηγή: Κάπιταλ

σχετικά άρθρα