REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Κίνα 26 Ιανουαρίου 2020

Τραμπ: Η τακτική του διαίρει και βασίλευε για τις διαδηλώσεις στο Ιράν

Τραμπ: Η τακτική του διαίρει και βασίλευε για τις διαδηλώσεις στο Ιράν

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε χθες την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές στο Ιράν. (Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους διαδηλωτές να έχουν βγει στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων, μετά από την παραδοχή από τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι κατέρριψαν το ουκρανικό Boeing 737-800 από λάθος).

«Προς τους ηγέτες του Ιράν-ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΑΣ. Χιλιάδες έχουν ήδη σκοτωθεί η φυλακιστεί από εσάς και ο Κόσμος παρακολουθεί. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν. Θέστε ξανά σε λειτουργία το Ίντερνέτ σας και αφήστε τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιούν ελεύθερα! Σταματήστε να σκοτώνετε τον υπέροχο ιρανικό λαό!» αναφέρει στο μήνυμά του ο Τραμπ, το όποιο ανέβηκε και στα αραβικά ακολουθώντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε και χρησιμοποιώντας για ανακοίνωση τη γλώσσα του αντιπάλου σου.

Η διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων του Ιράν με τρόπο που θα αφαιρέσει στήριξη από την ηγεσία του, δεν ειναι πρωτόγνωρη. Και στο παρελθόν ο Μάικ Πομπέο είχε στηρίξει τις διαδηλώσεις στη χώρα. Πρόκειται για μια τακτική στρατηγικής που είχαν ακολουθήσει και οι Ρωμαίοι οι οποίοι είχαν την τάση να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των χωρών αποικιών που κατακτούσαν ακόμα και σε δημόσιο λόγο σε αντίστοιχες εκκλησίες του Δήμου (Ελλάδα) ή δυναμιτίζοντας τις διαφορές μεταξύ φυλών (Κέλτες, Γαλάτες)

Σχόλιο: Ο σχολιαστής επιδιώκει να τονίσει το γεγονός πως ο πολιτικοοικονομικός προσανατολισμός του Ιράν έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτήν που νομίζουμε. Ύστερα από την μείωση των αρκτικών πάγων ο κινεζικός “δρόμος της Μετάξης” θα συνδεθεί άμεσα με τον νέο ναυτιλιακό διάδρομο που θα ενώνει την βόρεια Ρωσία με την νότια Αφρική, δημιουργώντας έναν ευρασιατικό δακτύλιο στην περιοχή, χωρίς τις ΗΠΑ. Θεμέλιος λίθος για την δημιουργία αυτής της Ευρασιατικής οντότητας είναι το Ιράν και η θαλάσσια προέκτασή του. Οι ΗΠΑ μέσω των διαδηλώσεων επιτυγχάνουν την αποκοπή των χρηματοεξοπλιστικών επεκτατικών πολιτικών της Κίνας, καθώς και την γενικότερη αστάθεια στην Μέση Ανατολή, καθυστερώντας την δημιουργία αυτής της οντότητας.

Μετάφαση -σχολιασμός Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: https://geopolitics.iisca.eu/?p=18346

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube