Weather Icon
Τουρκία 21 Ιανουαρίου 2020

Τουρκία: Ο κατασκευαστικός τομέας τέλος, τα λεφτά και οι μίζες τώρα είναι στις βιομηχανίες όπλων

Τουρκία: Ο κατασκευαστικός τομέας τέλος, τα λεφτά και οι μίζες τώρα είναι στις βιομηχανίες όπλων

Ο κατασκευαστικός τομέας, που αποτέλεσε τη βάση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΑΚΡ, είναι υπό κατάρρευση.

Μετά την κατάρρευση αυτή, αξιοπρόσεκτη είναι η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις στη βιομηχανία όπλων.

Ο Bahadır Özgür, αρθρογράφος στην εφημερίδα Duvar, υπογραμμίζοντας το χρήμα που κινείται κατά παράδοση γύρω από τις κρατικές προμήθειες και τις μίζες, λέει στο άρθρο του:

«Μια παρόμοια δομή εμφανίζεται σήμερα στη βιομηχανία όπλων με αυξανόμενες τάσεις. Μάλιστα, όταν στην όλη διαδικασία μπαίνει και η ομπρέλα της “εθνικής άμυνας”, τότε το σύστημα λειτουργεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά και το σημαντικότερο είναι ότι οι διαδικασίες της μίζας και της προμήθειας μπορούν να μείνουν μακριά από τα μάτια των περίεργων».

Τουρκία κατατάχθηκε 15η στον κόσμο, με 19 δισεκατομμύρια $ που διέθεσε για αγορές όπλων. Ήταν η χώρα που αύξησε περισσότερο ανάμεσα στις 15 χώρες τις δαπάνες της το 2019, με ποσοστό αύξησης 24 τοις εκατό. Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου στην Τουρκία αυξήθηκε από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8 χρόνια.

Η ASELSAN, η οποία ανήλθε στη 52η θέση στον κατάλογο των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο, έχει ιδρύσει νέες εταιρείες στη χώρα και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ενώ γίνεται μέτοχος και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Μια απ’ αυτές είναι η ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş. η οποία καταγράφηκε στα μητρώα εταιρειών στις 22 Νοεμβρίου 2018. Το 51 τοις εκατό των μετοχών ανήκει στο κοινό και το υπόλοιπο στην εταιρεία που ιδρύθηκε στις 19 Ιουλίου 2018 με την επωνυμία Konya Savunma Sanayi AŞ. Στην βιομηχανική περιοχή του Ικονίου, χτίζεται το εργοστάσιο της εταιρείας, σε μια έκταση 300 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Ο Bahadır Özgür λέει: «Η εταιρεία που συνεταιρίστηκε με την ASELSAN έχει ενδιαφέρουσα ιστορία» και προσθέτει:

«Η Konya Savunma Sanayi A.Ş. δημιουργήθηκε από συγχώνευση 24 διαφορετικών εταιρειών. Ο μεγαλύτερος εταίρος είναι η εταιρεία Koyuncu Nakliye Pazarlama, που διαθέτει 5 πρατήρια καυσίμων. Επίσης, δίπλα από την αντιπροσωπεία της Fiat στο Ικόνιο, διαθέτει ένα κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Κατά την περίοδο του AKP, επεκτάθηκε σε νέους τομείς δραστηριότητας. Λειτουργεί σταθμούς επιθεώρησης οχημάτων για λογαριασμό της TÜVTÜRK σε 21 νομούς της χώρας. Επίσης είναι ιδιοκτήτης 18 μικρών ηλιακών πάρκων στο Ικόνιο και τη Νεάπολη (Nevşehir). Η μεγαλύτερη οικονομική της δραστηριότητα, είναι η εγκατάσταση άλατος στην Αλμυρή λίμνη (Tuz Gölü). Έχει το μονοπώλιο του αλατιού της λίμνης και συγκεντρώνει το ήμισυ της εξαγωγής αλατιού της Τουρκίας. Τώρα, με τη συνεργασία με την ASELSAN, αυτή η εταιρεία εμπορίας αλατιού, καυσίμων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ανοίγεται στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας.

Η κατάσταση των άλλων εταίρων με διαφορετικά μερίδια μετοχών είναι παρόμοια. Από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο σχήμα, μόνο τρεις μικρομεσαίες σχετίζονται με κατασκευή όπλων. Κατασκευάζουν κυνηγετικά όπλα και πιστόλια. Υπάρχουν 4-5 κατασκευαστές και πωλητές μηχανών. Μερικές από τις υπόλοιπες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, την κατασκευή ενδυμάτων και υποδημάτων, το εμπόριο καυσίμων κλπ.

Αυτοί είναι οι εταίροι του Ικονίου στην κρατική παραγωγή όπλων. Παρόμοιες θυγατρικές εγκαθίστανται σε οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες και σε άλλους νομούς της Τουρκίας. Και πάλι, μέσω της SSTEK (Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ, Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογιών Αμυντικής Βιομηχανίας), που υπάγεται στον Ερντογάν,  δημιουργήθηκαν 11 εταιρείες, 4 από τις οποίες ιδιωτικές.»

Μια από αυτές είναι η εταιρεία TR Motor, του Ethem Sancak, η οποία παράγει όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται να κατασκευάσει το άρμα τουρκικής κατασκευής Altay.  

Συνεχίζοντας ο αρθρογράφος, αναφέρει:

«Υπάρχει και μια άλλη εταιρεία, του γαμπρού του Ερντογάν, η Baykar Makine, που παράγει τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Η εταιρεία αυτή χαρακτηρίστηκε ως «ειδική βιομηχανία» και απολαμβάνει κάθε είδος ενισχύσεων. Η βιομηχανία FNSS του ομίλου Nurol Holding, γνωστή για τις κατασκευές και τις ενεργειακές επενδύσεις της, κέρδισε τον διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό των τεθωρακισμένων οχημάτων του τουρκικού στρατού την πρώτη εβδομάδα του έτους».

Και ολοκληρώνοντας ο αρθρογράφος σημειώνει:

«Εν ολίγοις, η βιομηχανία παραγωγής όπλων επεκτείνεται ως μια κερδοφόρος επιχειρηματική διαδικασία και συμμετέχουν σ’ αυτήν γνωστές μεγάλες εταιρείας αλλά και διάφορες μικρότερες από διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Στο παρασκήνιο του δράματος που βιώνεται στη Συρία και τη Λιβύη, υπό τις κραυγές της τζιχάντ, κρύβεται ένα σύμπαν με εγγυημένες πωλήσεις όπλων. Πολλές εταιρείες γράφουν, δίπλα από το «Κατασκευές, Ενέργεια», γράφουν πλέον και «Παραγωγή όπλων».

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube