REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκία: Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

Τουρκία: Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

Την παύση όλων των «δραστηριοτήτων» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου έως ότου λυθεί το Κυπριακό ζητά με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι εκφράζει την ενόχληση της Άγκυρας για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ρώμης στην Κύπρο καταδικάζοντας την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Θεωρούμε ότι η δήλωση που έγινε χθες (29 Ιανουαρίου) ατυχής ιδιαίτερα από την πλευρά της Ιταλίας.

Όπως τονίσαμε επανειλημμένα, οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού. Βάσει αυτών των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες εκμετάλλευσης και εκμετάλλευσης στο Turkish Petroleum (TP) το 2011. Οι εν εξελίξει δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων της TP σε αυτούς τους τομείς άδειας αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όχι της Τουρκίας. Μέχρις ότου διασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, το TP θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτές τις περιοχές άδειας χρήσης.

Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την ταυτόχρονη αναστολή όλων των off-shore δραστηριοτήτων στο νότο του νησιού έως ότου επιτευχθεί συνολική διευθέτηση στην Κύπρο ή με την έναρξη μηχανισμού συνεργασίας των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους σύμφωνα με τις 13 Ιουλίου 2019. Διαφορετικά, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ως εκ τούτου, καλούμε και πάλι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί την ίδια την παρουσία των Τουρκοκυπρίων και τα δικαιώματά τους.

Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Νήσου της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και σφετερίζει τον τίτλο της «Κυπριακής Δημοκρατίας» από το 1963. Ο μόνος συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης, απορρίπτουμε εντελώς τις επικρίσεις κατά του μνημονίου συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η Ιταλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ παρέμειναν σιωπηρά στη συμφωνία οριοθέτησης που συνήφθη μεταξύ της GCA και της Αιγύπτου το 2003, πράγμα που δείχνει πράγματι την ασυνέπεια και την αντίθετη αντίληψη των σημερινών πολιτικών τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

πηγή: https://www.liberal.gr/diplomacy/na-stamatisoun-oles-oi-geotriseis-mechri-na-luthei-to-kupriako/284552

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube