Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Τουρκία 30 Ιανουαρίου 2020

Τουρκία: Μυστήριο με το απίστευτο ράλι της – κάποτε ελληνικής – Finansbank

Τουρκία: Μυστήριο με το απίστευτο ράλι της – κάποτε ελληνικής – Finansbank

Δημήτρης Παφίλας

Δυο χρόνια μετά την πώληση απο την Εθνική η μετοχή αυξήθηκε 17 φορές και οι Καταριανοί έχουν την τράπεζα με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Τουρκία

Ενα μυστηριώδες ράλυ απο τις αρχές του χρόνου έως και 174% στην μετοχή της Τουρκικής Τράπεζας Finansbank έχει φέρει την κεφαλαιοποίηση της στις 254 δις. τουρκικές λίρες ή τα 45 δις. ευρώ, ξεπερνώντας όλους τους ανταγωνιστές της αθροιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της Finansbank είναι σχεδόν 5 φορές υψηλότερα από την δεύτερη τράπεζα Garanti bank.

Το ράλι αυτό ακολούθησε άνοδο κατά 316% μέσα στο 2019 και 63% το 2018.

Σύμφωνα με το Bloomberg και τους αναλυτές δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες στοιχείο που να δικαιολογεί αυτήν την κoύρσα ή την κεφαλαιοποίηση των 189 δισ. τουρκικών λιρών. ( 30 Ιανουαρίου 2020 )

Το εντυπωσιακό είναι ότι από τις μετοχές της Finansbank λιγότερο μόνο το 0,1% βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, κάτι που εντείνει τις κινήσεις στην τιμή της – αλλά και τις δυνατότητες χειραγώγησης της.

Μπορεί τα κέρδη της να πλησιάζουν αυτά της Barclays, ωστόσο, ο Δείκτης τιμή προς λογιστική αξία είναι 11 και το p/e έχει εκτοξευθεί στο 67 ! Ο λόγος φυσικά της ανόδου σύμφωνα με τους αναλυτές είναι το ελάχιστο free float της μετοχής.

Η Τράπεζα η οποία πωλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2016 έναντι 2,7 δις. ευρώ ( ή 3,6 δις. ευρώ συνολικό όφελος ) σήμερα βλέπει την κεφαλαιοποίηση της να έχει εκτοξευθεί και να κοστίζει έως και 4 φόρες υψηλότερα από όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Δυο χρόνια λοιπόν μετά την πώληση της Finansbank από την διοίκηση Φραγκιαδάκη η μετοχή της ξεκίνησε το ράλυ που την αύξησε κατά 17 φορές.

Ωστόσο σήμερα στη διαπραγμάτευση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης η μετοχή υποχώρησε κατά 15% σπάζοντας ένα ανοδικό σερί 12 ημερών.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube