Weather Icon

Το Βερολίνο εξηγεί γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Το Βερολίνο εξηγεί γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Εξηγήσεις για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη έδωσε η γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών, δημοσιογράφος της ΕΡΤ έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχει κατανόηση «για το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες άλλων χωρών, αλλά αυτή η διάσκεψη της Κυριακής εστιάζει σε ειδικούς στόχους», σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα μεταγενέστερο στάδιο δεδομένου ότι «η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι η αρχή μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Λιβύη και όχι το τέλος της», όπως ανέφερε σύμφωνα με τη Δημόσια Τηλεόραση.

Σε ερώτηση για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας, το γερμανικό ΥΠΕΞ απέφυγε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και δεν συμπεριελήφθησαν σε αυτή τη συμφωνία άλλες θιγόμενες χώρες.

Πολιτική κόντρα για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη προκάλεσε πολιτική διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ένα «ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Η ανακοίνωση από τη γερμανική καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες – την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής».

«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά», σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα εξαπολύοντας εκ νέου βολές στην κυβέρνηση για «αντιφατικές δηλώσεις» και «απίστευτη κακοφωνία» μεταξύ υπουργών και στελεχών, αλλά και κατά του πρωθυπουργού.

Ποιες χώρες έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη έχουν προσκληθεί να μετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσης, έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Επιβεβαίωσε την παρουσία του στο Βερολίνο ο Σάρατζ

Την παρουσία του Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του μιλώντας στο Sputnik.

«Ο κ. Σάρατζ έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Γερμανία για να παρευρεθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Θα λάβει μέρος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube