Weather Icon
ΝΑΤΟ , Συρία 22 Ιανουαρίου 2020

Το ΝΑΤΟ δεν συμφωνεί με την τουρκική κατοχή στην Rojava

Το ΝΑΤΟ δεν συμφωνεί με την τουρκική κατοχή στην Rojava

του Roni Alasor

Μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε πως το ΝΑΤΟ δεν συμφωνεί με την τουρκική κατοχή στην βορειοανατολική Συρία. Μετά από πολλές ερωτήσεις και πολλές κριτικές από τους βουλευτές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με την τουρκική εισβολή έγιναν επιπλέον σφοδρές ερωτήσεις σχετικά με τα στρατεύματα στην Λιβύη και τις προκλητικές τακτικές στην Μεσόγειο θάλασσα ιδίως εναντίον της Κύπρου. Ο Στόλγκενμπεργκ είπε ”αμέσως μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση στην Συρία ταξίδεψα και συναντήθηκα με τον Τούρκο πρόεδρο όπου του είπα ανοιχτά πως ανησυχούμε βαθύτατα για την στρατιωτική επίθεση αυτή αλλά και τόνισα πως πρέπει να μειώσουμε τις στρατιωτικές εμπλοκές και εντάσεις”.

Υπήρχε μία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με τις ένοπλες συρράξεις, παρόλο την ύπαρξή τους η Συμφωνία δεν διεκόπει ποτέ. Πρέπει άμεσα να βοηθήσουμε στην λύση του Συριακού διότι οι εχθροπραξίες δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα χρειάζεται πολιτικός διάλογος και ειρήνη για την επίλυση. Αυτό είναι μάλιστα και το μυστικό για την επίλυση του ΝΑΤΟ, η πολιτικοποίηση και η διπλωματική επίλυση των προβλημάτων. 

Ο διοικητής του ΝΑΤΟ επιπλέον  τόνισε πως οι δυτικοί σύμμαχοι παραμένουν στις θέσεις τους στην Μέση Ανατολή και βοηθούν τους ντόπιους συνεργάτες για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους. ” το ΙΣΙΣ έχει εκδιωχθεί πλέον αλλά αν δεν συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους συμμάχους μας είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει. Η πρόληψη είναι προτιμότερη από  την αντιμετώπιση. Αν δεν επέμβουμε στο Ιράκ τώρα ρισκάρουμε να εμπλακούμε σε έναν νέο πόλεμο” δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο ακόμα και για ευρωπαϊκή έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον νατοϊκό επικεφαλής η ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουν τα 3 κύρια ζητήματα της Μέσης Ανατολής: την τρομοκρατία, τις σχέσεις με την Ρωσία και τις νέες προκλήσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι αυτόνομες πλατφόρμες πολέμου και τα δεδομένα τύπου big data. 

Η σημαντικότητα της δημιουργίας μίας παγκόσμιας σταθεράς έγκειται στην σταθεροποίηση και εξάλειψη της παγκόσμιας τρομοκρατίας ένα γεγονός που μόνο το ΝΑΤΟ μπορεί να πετύχει καταβάλωντας προσπάθειες στο Αφγανιστάν, την Ιορδανία την Τυνησία και κυρίως στο Ιράκ. Ο διοικητής ανέφερε πως είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να έχει ανοικτό διάλογο με την Ρωσία για να διατηρήσει το εμπάργκο όπλων.

μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: http://www.med-diplomatic.com/nuce.php?aid=936

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube