Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική 17 Ιανουαρίου 2020

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης και Χάφταρ – «Αρνητική η παρέμβαση της Άγκυρας» – «Άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης»

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης και Χάφταρ – «Αρνητική η παρέμβαση της Άγκυρας» – «Άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης»

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός. Ο στρατάρχης κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρτ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

«Ήρθαμε να συζητήσουμε την ειρήνη»
Εξερχόμενος της συνάντησης, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν έκανε κάποια δήλωση, ωστόσο προσερχόμενος έστειλε μήνυμα ειρήνης, λέγοντας πως «είμαστε ειρηνιστές, αγαπάμε τη ειρήνη και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Όλοι εμείς αγαπάμε την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε για την ειρήνη σε αυτή την περιοχή». Παράλληλα, υπογράμμισε πως σκοπός του τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι «να συζητήσουμε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας για να πραγματοποιήσουμε την ειρήνη».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στην κυρία Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του στο ότι η Ελλάδα δεν προκλήθηκε στη διάσκεψη και επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σαφής σχετικά με το βέτο το οποίο προτίθεται να ασκήσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο της ΕΕ, αν υπάρξει πολιτική λύση, η οποία δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του παράνομου τουρκικού και λιβυκού μνημονίου.

Συνάντηση Δένδια – Χάφταρ

Νωρίτερα, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων και ακύρωση των παράνομων μνημονίων», δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση.

«Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube