Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Πολιτική 26 Ιανουαρίου 2020

«Θέλουμε χρήσιμη εκπαίδευση και τη θέλουμε τώρα»

«Θέλουμε χρήσιμη εκπαίδευση και τη θέλουμε τώρα»

Η κοινωνία και ειδικά μετά την κρίση είναι όσο ποτέ άλλοτε υπέρ τεκτονικών αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σήμερα θα σας μεταφέρω για λίγο στο μακρινό 2011. Τότε που «όλη η Ελλάδα» βρισκόταν στους δρόμους κατά των γενναίων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που ετοίμαζε η τότε υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Έρευνες της κοινής γνώμης που είχαν γίνει στην αρχή εκείνου του έτους έδειχναν ότι η κοινωνία στήριζε με μεγάλα ποσοστά τα βασικά στοιχεία των κυοφορούμενων αλλαγών. Και τότε ποια Ελλάδα ήταν στους δρόμους;

Το 97% των φοιτητών θεωρούσε ότι έπρεπε να γίνουν βαθιές αλλαγές, ενώ υπέρ των συγκεκριμένων που πρότεινε το υπουργείο ήταν το 77% αυτών και το 80% των γονέων τους. Διότι τις έβλεπαν ωφέλιμες γι’ αυτούς. Ακόμα, το 61,5% των φοιτητών ήθελε χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μέσω αξιολόγησης, το 84% υποστήριζε τη θεσμοθέτηση κινήτρων για σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας, το 70% συμφωνούσε με την ένταξη σε προγράμματα σπουδών μετά το 1ο έτος, ενώ το 73% πίστευε ότι οι αλλαγές έδιναν κύρος και αντίκρισμα στο πτυχίο τους. Το 65% της κοινής γνώμης ήθελε λιγότερες και ποιοτικότερες σχολές, ενώ το 62% δεν είχε πάει να ψηφίσει στις φοιτητικές εκλογές. Όλα αυτά και πολλά άλλα, εν έτει 2020, ακόμα τα ψάχνουμε.

Το σημαντικότερο; Μόνο ένα 4% των φοιτητών πίστευε ότι αυτές οι αλλαγές, που η πλειοψηφία υποστήριζε ως ωφέλιμες, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους. Το 73% πίστευε ότι θα εφαρμοστούν μερικώς. Τελικά η ίδια η ζωή δικαίωσε το 21% που έλεγε ότι δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν καθόλου. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου, παρ’ όλη τη στήριξή της από 255 βουλευτές, απαξιώθηκε και φαλκιδεύτηκε με «διορθωτικές κινήσεις» επόμενων κυβερνήσεων, μέχρι που αποκαθηλώθηκε και τυπικά το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η βούληση των πολιτών είχαν ηττηθεί. Η αριστερά και το βαθύ πανεπιστήμιο είχαν θριαμβεύσει. Μαζί τους είχαν νικήσει και πολλοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις καινοτομίες της τολμηρής οραματίστριας Άννας. Διότι ήθελε τόλμη για να φέρεις την ελληνική εκπαίδευση κοντά στα παγκόσμια πρότυπα. Ο ελληνικός εξαιρετισμός ως ιμάντας μικροσυμφερόντων καλά κρατούσε.

Αφού οι φοιτητές και το ευρύ κοινό, δηλαδή η κοινωνία ήταν υπέρ, πώς τα κατάφεραν οι λιγότεροι που ήταν κατά να πετύχουν τον σκοπό τους; Η συνταγή είναι απλή, δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Δυναμικές μειοψηφίες αριστερών παρατάξεων έκλειναν ή και έσπαγαν τα πανεπιστήμια, ικανή μερίδα του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού τους σιγοντάριζε ρητά ή υπόρρητα, πανεπιστημιακές αρχές δήλωναν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο, το «άσυλο» εμπόδιζε την επέμβαση της πολιτείας, τα κόμματα της αριστεράς παρείχαν την πολιτική κάλυψη και ο τύπος, αχ αυτός ο τύπος, μας ενημέρωνε ότι «οι φοιτητές και ο λαός λένε ΟΧΙ στο νομοσχέδιο». Διότι δεν θέλουν το πανεπιστήμιο των μονοπωλίων και της αγοράς και άλλα τέτοια μπαγιάτικα που τότε καταναλώνονταν σαν ζεστά ψωμάκια. Προσέξτε, αυτά τα έλεγαν δήθεν οι φοιτητές, όχι τα μέλη συγκεκριμένων παρατάξεων. Αυτό δηλαδή που γράφεται ακόμα σε κάθε απεργία.

Απέναντι σε αυτό το κατασκευασμένο πολιτικό κλίμα, που ναρκοθετούσε ακόμα βαθύτερα η τηλεόραση, κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορούσε να αντέξει εκείνα τα χρόνια. Καλοθελητές της συμπολίτευσης, που και αυτοί δεν ήθελαν τις αλλαγές, μιας και έθιγαν συμφέροντα πολλών χρόνων, βαρούσαν δήθεν συναγερμό και υπέσκαπταν εκ των έσω τις μεταρρυθμίσεις. Το πολιτικό σύστημα έσκυβε το κεφάλι, πέταγε λευκή πετσέτα και η καθυστέρηση σήκωνε το κύπελλο. Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης την οποία πολλοί κατήγγειλαν ήταν γεγονός. Το πανεπιστήμιο ανήκε στις μειοψηφίες του. Αν σήμερα πρέπει να δοθεί μια μάχη είναι αυτή: Να επιστρέψει στην κοινωνία, στους πολίτες που πληρώνουν τα έξοδά του.
για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube