Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 21 Ιανουαρίου 2020

ΤASS: Πάνω από 120 πύραυλοι S-400 παραδόθηκαν σε Τουρκία

ΤASS: Πάνω από 120 πύραυλοι S-400 παραδόθηκαν σε Τουρκία

Η Ρωσία έχει στείλει πάνω από 120 πυραύλους στην Τουρκία για το πυραυλικό σύστημά  S-400, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στρατιωτική πηγή. «Η Τουρκία έχει λάβει για το σύστημα s-400, περισσότερα από 120 βλήματα εδάφους-αέρος, καθώς και βοηθητικό εξοπλισμό», ανέφερε η στρατιωτική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν το 2017 συμφωνία για παροχή του προηγμένου συστήματος αεράμυνας στην Τουρκία, κίνηση που απετέλεσε ένα σημαντικό σημείο τριβής στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Αρχικά η Τουρκία ήθελε το αμερικανικό σύστημα Patriot και αναμένεται να αγοράσει δυτικά συστήματα αεροπορικής άμυνας από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Από το 2017 η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συζητήσει και άλλες στρατιωτικές συμφωνίες , έχουν προχωρήσει σε ενεργειακή συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream και το θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα του TASS αποκαλύπτει την ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται τα βλήματα στην Άγκυρα από τη Μόσχα. Αν και αρχικά το οπλικό σύστημα ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στην Τουρκία το 2018, οι S-400 έφτασαν τελικά το καλοκαίρι του 2019, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απειλήσουν να τερματίσουν τον ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Το ρωσικό δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως η μεταφορά τεχνολογίας για τους S-400 αποτελεί πλέον μέρος της συμφωνίας. Άλλα δημοσιεύματα του Al-Monitor και του The Drive τον Δεκέμβριο του 2019, ισχυρίστηκαν ότι υπήρξαν αλλαγές στην τεχνολογία S-400 για την Τουρκία ούτως ώστε το σύστημα να μην είναι ασύμβατα με τα αμερικανικά f-15 και τα συστήματα  του ΝΑΤΟ (του οποίου η Τουρκία είναι μέλος), αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαρρεύσει την τεχνολογία S-400.

Η Τουρκία υπέγραψε το έγγραφο παράδοσης τον Δεκέμβριο του 2019 έχοντας ως αρχική εγγύηση 20 μηνών για τους S-400. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκία, η Άγκυρα εξακολουθεί διαμηνύει ότι στόχος είναι να τεθεί το σύστημα σε λειτουργία περίπου τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Η σχετική σύμβαση Τουρκίας-Ρωσίας ανέρχεται στα  2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Badr al-Ziyadi, μέλος της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας του κοινοβουλίου του Ιράκ δήλωσε πως έχει σχέδια να αποστείλει αντιπροσωπείες στη Ρωσία, την Κίνα και την Ουκρανία για να συζητήσει την αγορά σύγχρονων συστημάτων αεροπορικής άμυνας για να προστατεύσει την επικράτειά του από τυχόν επιθετικότητα ή παραβίαση της κυριαρχίας του.

Πηγή: Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube