Weather Icon

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου – Ο Ερντογάν μιλάει για κοινές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με την Ιταλία

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου – Ο Ερντογάν μιλάει για κοινές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με την Ιταλία

Φωτογραφία: SOOC/ Nick Paleologos

Ανοιχτό αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ενώ ο Νίκος Δένδιας δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το κείμενο συμπερασμάτων του Βερολίνου.

Το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας στο ζήτημα της Λιβύης αλλά και των ελληνοτουρκικών, έδωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης του Βερολίνου για τον λιβυκό εμφύλιο.

Η Αθήνα, παρότι ήταν απούσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, έχει ακόμη στραμμένο το βλέμμα της στη γερμανική πρωτεύουσα, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν και να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Ανοιχτή η προσφυγή στη Χάγη

«Η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου» δήλωσε τη Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αυτοκυριαρχίας στην Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, διατήρησε «ανοιχτή» την πόρτα για έναν «καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία», ο οποίος «θα γίνει με βάση τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο».

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όπως και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξηγώντας ότι «είναι μια διαφορά, την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε».

«Αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η διαφορά, την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη, σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο».

Ενόχληση Δένδια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν έκρυψε την ενόχληση της Αθήνας για τη μη πρόσκληση στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της συνεδρίασης δεν συμπεριλήφθηκε η καταδίκη των «μνημονίων» μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Άλλωστε, το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης προέβλεπε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, αλλά και την αποχή της ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη – χωρίς ουδεμία αναφορά στα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις κρίσιμες συνεδριάσεις της Κυριακής έλαβαν χώρα εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Σύνδεσμου.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Ερντογάν: Βρισκόμαστε σε επαφές με την Ιταλία

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα των γεωτρήσεων, αποκαλύπτοντας μάλιστα, ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία – δίχως να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας επανέλαβε την πάγια θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην περιοχή του Αιγαίου κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, τα οποία αφορούσαν – μεταξύ άλλων – τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube