Weather Icon
Ενεργειακά , Λιβύη , Τουρκία 9 Ιανουαρίου 2020

Stratfor : Η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει από τον πόλεμο στη Λιβύη

Stratfor : Η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει από τον πόλεμο στη Λιβύη

Η στρατιωτική ενίσχυση της Τρίπολης και γιατί δεν δείχνει αρκετή για να εξασφαλίσει την επικράτηση της GNA. Οι ισχυρές συμμαχίες του Χάφταρ, τα υποδεέστερα τουρκικά όπλα και ο «άγνωστος x» της Μόσχας. Πώς γύρισε μπούμερανγκ η «συμφωνία» για την ΑΟΖ.

Πιεσμένη από ένα στρατό που προελαύνει, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) αναζήτησε σωσίβιο στην άλλη άκρη της Μεσογείου, στην Αγκυρα, η οποία σχεδιάζει να στείλει ειδικές δυνάμεις, drones και άλλη βοήθεια στην Τρίπολη. Ενώ, όμως, η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας θα βοηθήσει την GNA να παραμείνει ζωντανή στην Τρίπολη, έχοντας κατά νου να αποτελέσει τμήμα του πολιτικού συστήματος της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, είναι απίθανο να αλλάξει την κατάσταση σε βαθμό που θα σταματήσει πλήρως την επίθεση κατά της πόλης που έχει εξαπολύσει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA). Πόσο μάλλον που οι ξένοι υποστηρικτές του Χαλίφα Χάφταρ πιθανότατα θα αντιδράσουν αυξάνοντας τη στήριξη προς τον στρατηγό, κάτι που σημαίνει ότι, μακροπρόθεσμα, η εμπλοκή της Αγκυρας στη Λιβύη έχει υψηλό κίνδυνο να την οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο μη αναστρέψιμο μονοπάτι (mission creep).

Ο Χάφταρ παίζει μακροπρόθεσμα

Όταν ο Χάφταρ ξεκίνησε την επίθεση κατά της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019, είχε στόχο να επιτεθεί στην GNA πριν οι αντίπαλες δυνάμεις καταφέρουν να κινητοποιήσουν τις άμυνές τους. Επιπλέον, ήλπιζε ότι οι πολιτοφυλακές στη βορειοδυτική περιοχή της Τριπολιτάνια θα διασπαστούν και κάποιοι εξ αυτών, όπως οι σαλαφιστές Madkhali, θα τον ακολουθήσουν στην επίθεση κατά της GNA και άλλων ομάδων.

Τα σχέδια του στρατηγού στράβωσαν, καθώς οι αντίπαλοί του κινητοποιήθηκαν γρήγορα και με μεγαλύτερο συντονισμό απ’ όσο περίμενε (κάποιοι σαλαφιστές Madkhali στη Σύρτη, ωστόσο, πράγματι βοήθησαν τον LNA να καταλάβει την πόλη στις 6 Ιανουαρίου).

Πριν την επίθεση του LNA, η στήριξη της Τουρκίας προς την GNA ήταν μέτρια. Καθώς, όμως, η κίνηση του Χάφταρ κέρδιζε μομέντουμ και οι δυτικοί υποστηρικτές αρνήθηκαν να προσφέρουν σημαντική στρατιωτική και πολιτική στήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η Αγκυρα παρενέβη τον Μάιο του 2019 με περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό, περιλαμβανομένων τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar TB2 και οχημάτων Kirpi 4×4 MRAP.

Η άφιξή τους όχι μόνο στήριξε τις δυνάμεις που αντιστέκονται στον Χάφταρ αρκετά ώστε να σταματήσουν την προέλασή του, αλλά αποδείχθηκε αρκετή για την επανακατάληψη της Γκαριάν τον Ιούνιο του 2019, η οποία υπήρξε εφαλτήριο της επίθεσης κατά της Τρίπολης.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube