Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ 12 Ιανουαρίου 2020

Στο τραπέζι τα μεγάλα σύγχρονα “όπλα” – WSJ: Οι ΗΠΑ απειλούν να παγώσουν τον λογαριασμό του Ιράκ στη Fed

Στο τραπέζι τα μεγάλα σύγχρονα “όπλα” – WSJ: Οι ΗΠΑ απειλούν να παγώσουν τον λογαριασμό του Ιράκ στη Fed

Nα παγώσουν τον κεντρικό λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράκ στη Fed απειλούν οι ΗΠΑ, εάν η Βαγδάτη απελάσει Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η Ουάσινγκτον φέρεται να προειδοποιεί τη Βαγδάτη ότι θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της στην Federal Reserve εάν απελάσει αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρει κι άλλα μέσα πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως η άρνηση επανέκδοσης των απαλλαγών από τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον επιτρέπει σήμερα στο Ιράκ να εισάγει ιρανικό αέριο που τροφοδοτεί τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της χώρας, παρά τις κυρώσεις, αλλά η συμφωνία αναμένεται να λήξει τον Φεβρουάριο.

Αξιωματούχος που επικαλείται το μέσο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ έλαβε προειδοποίηση σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος έχει δισεκατομμύρια έσοδα από πετρέλαιο, μέσω τηλεφώνου.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της χώρας, με ορισμένα μέλη της ιρακινής κυβέρνησης να τονίζουν την ανάγκη διατήρησης των φιλικών δεσμών με τις ΗΠΑ.

Άλλοι, όπως ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αμπντ αλ – Χασανέιν αλ -Χανέιν φέρεται να εκτιμά πως η κυβέρνηση Τραμπ μπλοφάρει.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημο σχόλιο από την Federal Reserve ή από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όπως και από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού.

Μια τέτοια κίνηση δεν είναι πρωτοφανής, γράφουν οι WSJ, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάγωσε την πρόσβαση του Ιράκ στα κεφάλαια του στη Fed για κάποιο διάστημα καθώς υποψιαζόταν πως χρηματοδοτούνταν από αυτά ο ISIS.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube