Weather Icon

Στη Ρώμη για το τεμάχιο «8» ο ΥΠΕΞ της Κύπρου – Επαφές με Ντι Μάγιο-Ντεσκάλτζι

Στη Ρώμη για το τεμάχιο «8» ο ΥΠΕΞ της Κύπρου – Επαφές με Ντι Μάγιο-Ντεσκάλτζι
  Ανδρέας Πιμπίσιης
Ιταλία και Γαλλία είναι δύο χώρες των οποίων οι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν λάβει άδεια για έρευνες στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη, στο οποίο είχε εισέλθει με το «Γιαβούζ» η Τουρκία. Η Γαλλία εμφανίζεται να είναι πιο έντονη στις αντιδράσεις της, τουλάχιστον σ’ ό,τι έχει να κάνει με δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, σε σύγκριση με την Ιταλία. 

 Το σημερινό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στη Ρώμη στοχεύει, μεταξύ άλλων, και στο να καταγράψει κατά πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο τοn βαθμό αντίδρασης της Ιταλίας στις ενέργειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα ενεργειακά θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Ρώμη. 

 Η Λευκωσία θέλει να γνωρίζει τον βαθμό που οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενοχλούν ή όχι την ιταλική πλευρά. Παράλληλα θέλει να καταγράψει τις αντιδράσεις των Ιταλών σ’ ό,τι αφορά το σημείο στο οποίο θα διενεργήσει η Τουρκία γεώτρηση. Ως γνωστό το συγκεκριμένο σημείο είχε αρχικά επιλεγεί από την Εni η οποία στη συνέχεια το εγκατέλειψε. 

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάει στη Ρώμη ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του Λουίτζι Ντι Μάγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δύο υπουργοί είχαν συνεννοηθεί εδώ και καιρό για μια επίσκεψη Χριστοδουλίδη στη Ρώμη. Τελικά συμφώνησαν όπως η συνάντησή τους πραγματοποιηθεί σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των κλιμακούμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στη Λιβύη.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ν. Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Λουίτζι Ντι Μάγιο, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις στην παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των κλιμακούμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στη Λιβύη, ενώ θα ανταλλαχθούν απόψεις για θέματα που άπτονται της ενέργειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς αυτούς, σε διμερές, πολυμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιταλίας και θα συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα από την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Μεταναστευτικού.

 Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Εni Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. 

 Νέο μήνυμα από τη Γαλλία 

 Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν, ανέφερε πως «η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ του διεθνούς δικαίου. Αυτό που πράττει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο», αναφέροντας πως η Γαλλία συμφωνεί πλήρως με τη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης πως η λύση του θέματος αυτού μπορεί να είναι μόνο πολιτική. «Έχουμε εκφράσει τη βαθιά μας ανησυχία με το τι συμβαίνει και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Η Γαλλία επαναβεβαιώνει συνεχώς τη δέσμευσή της στην κυριαρχία της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ της» σημείωσε. 

 Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ και αναφερόμενη στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το χαρακτήρισε ως «ψευδοσυμφωνία», προσθέτοντας πως «την καταδικάζουμε καθώς δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να φθάσουμε σε μια συμφωνία επί της κρίσης στη Λιβύη, και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε με τους εταίρους μας από την ΕΕ και άλλους. Η Γαλλία έχει σημαντική συμμετοχή σε αυτό» υπογράμμισε. Πρόσθεσε πως «αυτό που επιδιώκουμε και υποστηρίζουμε είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και πάντα καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

 Επιπρόσθετα, η πρέσβειρα εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γαλλίας να ενταχθεί στο East Med Gas Forum, το Ιδρυτικό Καταστατικό του οποίου υπογράφηκε αυτό τον μήνα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. «Θεωρούμε ότι ο αγωγός EastMed είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Ο στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει διαφοροποίηση στην προέλευση της προμήθειας φυσικού αερίου προς αυτήν και, ως εκ τούτου, αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτού του στόχου που πρέπει όλοι να έχουμε από κοινού» σημείωσε.

Θα περάσει και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» 
 
Για την αποστολή του αεροπλανοφόρου Charle De Gaulle στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ι. Ντυμόν είπε πως «το αεροπλανοφόρο έρχεται σε μερικές ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος της αποστολής του είναι η σταθεροποίηση της περιοχής και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας κατά του Daesh (Ισλαμικό Κράτος). Αφορά δηλαδή τη Συρία και το Ιράκ. Στο τέλος της αποστολής του, το Charles De Gaulle θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι Λεμεσού, κάτι που δείχνει την πολύ ισχυρή σχέση που έχουμε μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου».

 Η κ. Ντυμόν είπε πως η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου έχει τέσσερις στόχους. Ο πρώτος, είπε, είναι η ασφάλεια και ο έλεγχος στην περιοχή της Μεσογείου, ο δεύτερος είναι η μείωση της αστάθειας στην περιοχή, ο τρίτος ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας του κινήματος τζιχάντ, και τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, η διασφάλιση της ελευθερίας δράσης και ναυσιπλοΐας στην ευρωμεσογειακή περιοχή.

«Στο τέλος Φεβρουαρίου το Charles De Gaulle θα επισκεφθεί το λιμάνι Λεμεσού και αυτή θα είναι η μόνη επίσκεψή του σε λιμάνι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή» ανέφερε.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube