Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 31 Ιανουαρίου 2020

Στα €2,7 δισ. η συμβολή των μαρίνων στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Στα €2,7 δισ. η συμβολή των μαρίνων στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Με 1 δισ. ευρώ συμβάλουν οι μαρίνες και ο κλάδος yachting στις τουριστικές εισπράξεις, καθώς μόνο τα έσοδα από τα ναύλα ανέρχονται σε 433 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της ένωσης μαρινών. 

Στο εγχώριο ΑΕΠ, η συμβολή του κλάδου διαμορφώνεται σε 2,7 δισ. ευρώ ή 1,41%, μέγεθος που θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί εάν προχωρήσει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση των μαρινών και δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση και αύξηση του αριθμού των σκαφών.

Όπως αναφέρθηκε, χθες, σε ειδική εκδήλωση της ένωσης μαρινών, απαιτείται να αμβλυνθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα λιμενικά ταμεία και να απλοποιηθεί η διαδικασία χωροθέτησής τους.

Μία ακόμη από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν περιλαμβάνει τη σύνδεση του ενοικίου παραχώρησης ως ποσοστού επί των εσόδων, αλλά και την τροποποίηση του μοντέλου της διαγωνιστικής διαδικασίας ώστε να είναι ελκυστική για τους επενδυτές.

Τα οφέλη από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κλάδου, κατά την μελέτη, μπορεί να συνεισφέρει με:

-479.000 νέες τουριστικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών

– 1,3 δισ. ευρώ στην οικονομία

– 1% στο ΑΕΠ

– 44.389 νέες θέσεις απασχόλησης

– 1,8 δισ. ευρώ με νέες επενδύσεις σε μαρίνες και σκάφη αναψυχής

– 4,2 δισ.  ευρώ στην περιφερειακή ανάπτυξη

Σήμερα, οι μαρίνες και το yachting μέσω της άμεσης και έμμεσης συνεισφοράς τους συνολικά συμβάλουν με 793.435 τουριστικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, 43.626 θέσεις στην τουριστική απασχόληση, 3,66 δισ. ευρώ στις επενδύσεις και 1,94 δισ. ευρώ στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, σήμερα, υπάρχουν συνολικά 23.327 θέσεις ελλιμενισμού σε 149 χωροθετημένες εγκαταστάσεις και από τις παραπάνω 12.769 είναι εν λειτουργία, 10.801 αφορούν χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες και 6.209 έχουν ιδιωτικοποιηθεί μεταξύ 1995-2018 (18 εγκαταστάσεις).

Δημ. Δελεβέγκος

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube