Weather Icon
Εθνική Άμυνα 13 Ιανουαρίου 2020

Σκακιέρα γεωπολιτικού παιχνιδιού η Λιβύη: Ο Ερντογάν με τις πλάτες του Πούτιν «παίζει τα ρέστα του»

Σκακιέρα γεωπολιτικού παιχνιδιού η Λιβύη: Ο Ερντογάν με τις πλάτες του Πούτιν «παίζει τα ρέστα του»

Ο ρόλος ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου και Γαλλίας-Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

Οι ρευστές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι εύθραυστες συμμαχίες δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό στο Ελληνικό Επιτελείο. Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ‘’παίζει τα ρέστα του’’ για να σώσει την παρτίδα στη Λιβύη και να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το επόμενο βήμα του με στόχο τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε μετά τις πιέσεις Ερντογάν και Πούτιν μεταξύ GNA και LNA έστω και αν διαρκέσει ελάχιστα χτύπησε ‘’καμπανάκι’’ στην Αθήνα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το ‘’παιχνίδι’’ το οποίο παίζεται πλέον γύρω από τη Λιβύη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα που επηρεάζουν τις εξελίξεις ενδέχεται όπως εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές να μετατρέψουν την Αφρικανική χώρα ακόμα σε νέα Συρία. Και να αποτελέσει τη νέα ‘’σκακιέρα’’ πάνω στην οποία οι ισχυροί θα παίξουν για τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται πιθανό ότι το τελευταίο που θα ενδιαφέρει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες πλην της Τουρκίας θα είναι η παράνομη συμφωνία μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Συμφωνία η οποία όμως παραβιάζει κατάφορα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και βάζει την Τουρκία στην εξίσωση όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Όπως εκτιμά η Αθήνα οι εξελίξεις στη Λιβύη ενδέχεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και να αποτελέσουν την πυξίδα για το επόμενο Τουρκικό βήμα. Και η μεγάλη ανησυχία είναι πως θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα οι συσχετισμοί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ερώτημα τη στάση των μεγάλων ‘’παικτών’’ αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων. Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση του Στρατηγού Χαφτάρ και εάν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις ακόμα και όσον αφορά το επονομαζόμενο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ το οποίο αφορά άμεσα την Αθήνα.

Έως τώρα ισχυρός ‘’σύμμαχος’’ της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα με αποκορύφωμα τη συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας φαίνεται ότι είναι η Αίγυπτος. Ο Στρατηγός Σίσι έχει διαμηνύσει σε υψηλούς τόνους ότι απορρίπτει το σύμφωνο Σάρατζ-Ερντογάν και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενη αποστολή Τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη. Ο Αιγυπτιακός στόλος βγήκε για ασκήσεις στη Μεσόγειο και το Κάϊρο επιθυμεί πάση θυσία να στηρίξει τον Στρατηγό Χαφτάρ. Ωστόσο η συμφωνία δεν επηρεάζει άμεσα τα Αιγυπτιακά συμφέροντα στη θάλασσα και μάλιστα η Τουρκία φέρεται να έχει προτείνει στον Στρατηγό Σίσι παραχώρηση επιπλέον θαλάσσιας έκτασης φτάνει να μην έρθει σε συνεννόηση με την Αθήνα για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube