Weather Icon

Προειδοποίηση Αιγύπτου σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου

Προειδοποίηση Αιγύπτου σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

Προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε η Αίγυπτος, τονίζοντας πως οι όποιες μονομερείς ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης για τις επιπτώσεις όποιων μονομερών μέτρων παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα δέσμευσης για τον σεβασμό και την εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου.

Ανοιχτά της Κύπρου το Yavuz

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Άγκυρα, το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

«Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz (Γιαβούζ) έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «ως συνιδιοκτήτες του νησιού» έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον τομέα όπως και οι Ελληνοκύπριοι.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube