REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Κύπρος 14 Ιανουαρίου 2020

Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία: Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν μπροστά με την ενέργεια

Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία: Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν μπροστά με την ενέργεια
 Σάμι Ρεβέλ, Πρέσβης του Ισραήλ
Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες,  που θα αποτελούν έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές
Το 2019 οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και η τριμερής σχέση με την Ελλάδα, ενισχύθηκαν περαιτέρω. Συγκεκριμένα, επεκτάθηκε σε 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ακολούθησαν και μια σειρά από άλλες επίσημες συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα όπως η ενέργεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η αναβάθμιση της συνεργασίας μας, στη βάση των κοινών αξιών της δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές στη συμβολή τους στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση.
Όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών, καθώς και οι προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις, ανοίγουν σημαντικές ευκαιρίες. Ευκαιρίες για συνεργασία σε επίπεδο διμερές, περιφερειακό και με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Συμμεριζόμαστε τη φιλοδοξία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι συνέργειες μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επιδίωξή μας είναι αυτή η στενή συνεργασία να εξελιχθεί σε μια εντατική σύμπραξη σε επιστημονικά και τεχνολογικά έργα. Η οικοδόμηση αυτού του δεσμού μεταξύ των δύο χωρών μας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανέλιξη των επιστημονικών μας ιδρυμάτων, στην ανάπτυξη των οικονομιών μας και στην καλλιέργεια νέων ιδεών, οι οποίες θα μετατρέψουν τις ζωές των ανθρώπων.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 ένα σχέδιο δράσης μεταξύ της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ και του Γραφείου του Επικεφαλής Επιστήμονα Κύπρου. Επιπλέον, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τριμερή επαγγελματικά εργαστήρια για νεοφυείς επιχειρήσεις και για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Περίπου 40 Κύπριοι συμμετείχαν μέχρι στιγμής σε αυτά τα σεμινάρια στο Ισραήλ και προσβλέπουμε στην συνέχιση τέτοιων ευκαιριών μάθησης για νέους Κυπρίους και Ισραηλινούς. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία συμπράξεων στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, που θα φέρουν την Κύπρο πιο κοντά στο ισραηλινό οικοσύστημα Υψηλής Τεχνολογίας.
Μεγάλες προκλήσεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως στους τομείς της υγείας, της διαχείρισης των υδάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία είναι η μεγαλύτερη μας ευκαιρία. Ως δύο στενοί γείτονες, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν ξακάθαρο ενδιαφέρον για την ενθάρρυνση της διασυνοριακής συνεργασίας.
Όλα αυτά δημιουργούν ήδη μια νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να υλοποιηθούν πλήρως αυτές οι ευκαιρίες στο μέλλον, πρέπει να οικοδομηθούν σήμερα τα σωστά θεμέλια. Όπως είχε πει κι’ ο αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Ισοκράτης: «Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής» – «Το μέλλον θα είναι καλό, αν χτίσεις καλά το παρόν».
Το ρητό του Ισοκράτη είναι ιδιαίτερα αληθινό σε σχέση με τις περιφερειακές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, τις αυξανόμενες απειλές εξτρεμισμού και τρομοκρατίας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μαζί με άλλες όμορες χώρες, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κοινές προκλήσεις.
Οι δύο μας χώρες, που συνδέονται με τη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι φυσικοί εταίροι. Μια εταιρική σχέση, που βασίζεται σε ιστορικές συγκυρίες – που σφράγισαν μια «συμμαχία καρδιών» μεταξύ Εβραίων και Κυπρίων.
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος μοιράζονται το όραμα μιας διαρκούς ειρήνης για τις μελλοντικές γενιές. Το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στην επιδίωξη της ειρήνης, στη βάση μιας ειλικρινούς αναγνώρισης της εθνικής εστίας για τον Εβραϊκό λαό και μια σταθερής ασφάλειας. Ελπίζουμε ότι και η Κύπρος θα επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του λαού της και της περιοχής.
Για το 2020, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε ακόμα πιο κοντά το Ισραήλ και την Κύπρο. Θα προχωρήσουμε μπροστά με (την) ενέργεια και την καινοτομία, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες,  που θα αποτελούν έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube