Weather Icon
Γαλλία , Κύπρος 14 Ιανουαρίου 2020

Πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία: Στηρίζουμε την Κύπρο γιατί πιστεύουμε στο Δίκαιο και την αλληλεγγύη

Πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία: Στηρίζουμε την Κύπρο γιατί πιστεύουμε στο Δίκαιο και την αλληλεγγύη
  Ιζαμπέλ Ντουμόν, Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο   
Ένας από τους στόχους μου είναι να εργαστούμε για να καταστήσουμε τη φιλία μας κινητήρια δύναμη για την οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών
Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες μας έχουν επιτύχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση εμπιστοσύνης. Ως νέα πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, θα εργαστώ για την περαιτέρω εμβάθυνση της φιλίας μας και την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δεσμών για να έρθουμε πιο κοντά.
Η σχέση μας και οι συγκλίσεις στις απόψεις μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε σχέση με την κατάσταση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Η Γαλλία καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Η γαλλική εταιρεία Total, συνεργάζεται με άλλους φορείς του τομέα για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες αναζήτησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος της στήριξης της Γαλλίας προς την Κύπρο. Η θέση μας βασίζεται σε αρχές: καταρχάς στο διεθνές δίκαιο, διότι υπάρχουν κανόνες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, αλλά και η απαραίτητη αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή η Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε, μια κυρίαρχη Ευρώπη, δεν μπορεί να αφήσει άλλα κράτη να παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των μελών της και να οικειοποιείται τους φυσικούς πόρους που ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, παρά τη διαίρεση του νησιού.
Η κυριαρχία της Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίλυση του προβλήματος που απορρέει από την εισβολή του 1974. Η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύντομα το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό αυτή την ιδιότητα, στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Η τριμερής συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την έναρξη αποφασιστικών διαπραγματεύσεων. Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης της UNFCHYP το 1964, η οποία εξακολουθεί να παράγει ουσιαστικό έργο επί τόπου. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στην Τουρκία. Η Γαλλία δεν έχει ούτε κρυφή ατζέντα ούτε συμφέρον στη διατήρηση του status quo, αντίθετα η επανενωμένη Κύπρος είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και θα συμβάλει επίσης στη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Πέρα από τη στενή σχέση της Γαλλίας και της Κύπρου στον πολιτικό και στρατηγικό τομέα, ένας από τους στόχους μου ως νέας Πρέσβειρας της Γαλλίας είναι να εργαστούμε για να καταστήσουμε τη φιλία μας κινητήρια δύναμη για την οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών που εξακολουθούν να είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένοι μεταξύ των δύο χωρών μας. Με την ενδυνάμωση αυτών των δεσμών θα μπορέσουμε επίσης να βελτιώσουμε, προς όφελος όλων, την επικοινωνία των δύο χωρών μας, ιδίως μέσω απευθείας αεροπορικών συνδέσεων.
Πράγματι, οι Κύπριοι δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για τη Γαλλία η οποία έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τον ψυχρότερο και βροχερότερο καιρό από αυτόν στον οποίο είστε συνηθισμένοι. Η Γαλλία, η οποία είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, προσφέρει μια απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά, μια μεγάλη ποικιλία από τοπία και περιοχές. Η Γαλλία είναι μια από τις κυριότερες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες, είναι μια βιομηχανική χώρα με καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιακής και διαθέτει πανεπιστήμια αριστείας. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές σε ταλαντούχους Κύπριους και θέλουμε να δούμε περισσότερους να έρχονται να σπουδάζουν και να καινοτομούν στη Γαλλία. Λίγοι νέοι γνωρίζουν ότι από τώρα και στο εξής μπορούν να σπουδάσουν στη Γαλλία στην αγγλική γλώσσα. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη των Κυπριακών Αρχών για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη Γαλλοφωνία στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας ενθαρρύνει φυσικά αυτές τις ανταλλαγές.
Με τον ίδιο τρόπο, οι Γάλλοι γνωρίζουν πολύ λίγο την Κύπρο και είναι κρίμα, διότι αυτό το νησί έχει τόσα να τους προσφέρει. Το βλέπω από τότε που ήρθα εδώ, σχεδόν τρεις μήνες τώρα. Ξεκίνησε μια από κοινού εργασία με τον υφυπουργό Τουρισμού, κύριο Σάββα Περδίο, ούτως ώστε να γνωρίσουν οι Γάλλοι τουρίστες το νησί και να εκτιμήσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι ή ακόμη τα ίχνη των Λουζινιανών. Ελπίζω το 2020 να μας επιτρέψει να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube