REAL TIME |

Weather Icon
Ανατολική Μεσόγειος , Τουρκία 23 Ιανουαρίου 2020

Πού το πάει ο Ερντογάν; Οι χάρτες με τα «μυστικά»!

Πού το πάει ο Ερντογάν; Οι χάρτες με τα «μυστικά»!

Του Νίκου Μελέτη

Οι χάρτες τους οποίους ο Ερντογάν παρουσίασε σε τρεις τελευταίες συνεντεύξεις του, αλλά και εκείνοι που προβλήθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Αναντολού για να «διαφημίσουν» την επιτυχία της «οριοθέτησης» με τη Λιβύη, διαφέρουν σημαντικά από τα πραγματικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και δημιουργείται εσκεμμένα σύγχυση, ώστε να μείνει ανοιχτό το πλαίσιο για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας. Διότι πλέον έχει παρέλθει η εποχή της απλής αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πλέον είμαστε στη φάση της διεκδίκησης ως τουρκικής ολόκληρης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι γραμμές βάσης στην τουρκική και τη λιβυκή ακτή που καταγράφονται στο μνημόνιο στην προβολή τους σκεπάζουν ακόμη και τη μισή Κρήτη, εικόνα που σοκάρει ακόμη και τον πιο ουδέτερο παρατηρητή και εσκεμμένα παρουσιάζεται διαφορετική αποτύπωση από την τουρκική πλευρά, ενώ στον χάρτη που πρόβαλε ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξή του στο TRT, εκατέρωθεν της γραμμής οριοθέτησης με τη Λιβύη υπάρχει προέκταση με διακεκομμένη κόκκινη γραμμή, η οποία παραπέμπει στη γνωστή ακραία θεώρηση του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτζί, για τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι και νότια της Ιεράπετρας.

Η Τουρκία εσκεμμένα παρουσιάζει παραποιημένο χάρτη, ώστε να μην προκαλείται δυσμενής εντύπωση από τη σκίαση και της μισής Κρήτης και των ελληνικών νησιών από την προβολή των γραμμών βάσης της τουρκικής ακτής προς τις γραμμές βάσης της λιβυκής ακτής, όπως έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία Τουρκίας – Σάρατζ.

Εξαφάνισαν την Κρήτη!

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί και συμπίπτουν σχεδόν απολύτως με τα σημεία που είχε προτείνει ήδη από το 2012 ο ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτζί, η προβολή τους αγνοεί παντελώς την Κρήτη, της οποίας επικαλύπτει και μεγάλο μέρος, εξαιρώντας μόνο τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. της Κρήτης και των νησιών (χάρτης 1).

Μάλιστα σε όλους τους χάρτες που παρουσιάστηκαν, ως βορειότερο σημείο βάσης είχε χρησιμοποιηθεί η άκρη του κόλπου του Φετιγιέ απέναντι από τη Ρόδο, ενώ η συντεταγμένη που έχει καταγραφεί στο μνημόνιο είναι στο ακρωτήριο Ντεβέμποϊνου της Ντάτσα, νότια της Κω.

Οι γραμμές βάσεις είναι καταγεγραμμένες όμως στο μνημόνιο και μάλιστα αποτυπώθηκαν και στην παρουσίαση του γενικού διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τ. Ερτσιγιές, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ (χάρτης 2).

Για τη συνέχεια Liberal

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube