Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 30 Ιανουαρίου 2020

Πώς θα επωφεληθεί ο Νετανιάχου απ’ το “Σχέδιο του Αιώνα”

Πώς θα επωφεληθεί ο Νετανιάχου απ’ το “Σχέδιο του Αιώνα”

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιστρέφει απόψε στο Ισραήλ με μια νίκη στη φαρέτρα του: ένα ειρηνευτικό σχέδιο ευνοϊκό για τη χώρα του. Αλλά αυτό θα είναι αρκετό για να εξασφαλίσει μια εκλογική νίκη στον πρωθυπουργό, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά;

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, με σχεδόν 14 χρόνια στην εξουσία, παίζει την πολιτική του επιβίωση στις εκλογές της 2ας Μαρτίου, τις τρίτες σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Επιστρέφει στο Ισραήλ σήμερα, την επομένη “μιας ιστορικής ημέρας” στην Ουάσινγκτον, όπου παρουσίασε, περιχαρής δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ένα σχέδιο που υποτίθεται ότι θα επιλύσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τους Παλαιστινίους.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένας Νετανιάχου που λάμπει και ευχαριστεί τους υποστηρικτές του για την “τιμή” που είχε να τους εκπροσωπήσει σε ένα γεγονός “που ενισχύει σημαντικά το Ισραήλ”.

Το αμερικανικό σχέδιο έχει θετικές πλευρές στα μάτια της ισραηλινής δεξιάς — από την οποία προέρχεται ο Νετανιάχου — όπως η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, αλλά και της αριστεράς, όπως η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Παρότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων που θα προσέλθει στις κάλπες δεν γνωρίζει λεπτομερώς το αμερικανικό σχέδιο, ο Νετανιάχου μπορεί στο εξής να αποσπάσει ένα πολιτικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με αναλυτές.

Το σχέδιο έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης “από τις προσωπικές υποθέσεις του Νετανιάχου στη διπλωματική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Γκίντεον Ραχάτ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Σήμερα, το αμερικανικό σχέδιο μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των ισραηλινών εφημερίδων. Οι αναγνώστες έπρεπε να γυρίσουν αρκετές σελίδες προτού βρουν άρθρα που γράφουν για την παράδοση στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ του κατηγορητηρίου σε βάρος του Νετανιάχου από τον εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ χθες, Τρίτη.

Ο Μάντελμπλιτ ήταν αυτός που απήγγειλε τις κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου τον Νοέμβριο για διαφθορά, κατάχρηση της εμπιστοσύνης και απάτη σε τρεις υποθέσεις. Το κατηγορητήριο επιδόθηκε στους δικαστές, οι οποίοι και θα ορίσουν ημερομηνία για τη δίκη του πρωθυπουργού.

Ο φόβος μιας αποτυχίας

Το αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή μπορεί, ωστόσο, να στραφεί κατά του Νετανιάχου, εκτιμά ο Γκάντι Βόλφσφελντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο IDC στη Χερτζλίγια.

Το αμερικανικό σχέδιο, που θεωρείται ευνοϊκό για το Ισραήλ, απορρίφθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά και από τη “Ενωμένη Αραβική Λίστα”, ένας συνασπισμός ισραηλινών αραβικών κομμάτων. Δηλαδή, οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας, μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 2ας Μαρτίου και να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τον Νετανιάχου.

“Μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο που θα ενισχύσει το ψηφοδέλτιο των αραβικών κομμάτων στις επόμενες εκλογές μετά την παρουσίαση αυτού του σχεδίου”, δήλωσε ο Βόλφσφελντ. “Και αυτό, φυσικά, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τον Νετανιάχου να εξασφαλίσει πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει έναν συνασπισμό”, πρόσθεσε.

Δημοσκοπήσεις, δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Direct Polls, το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου φέρεται να συγκεντρώνει 35 έδρες από τις 120 του κοινοβουλίου, έναντι 33 για το κεντρώο κόμμα “Μπλε-Λευκό” του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντζ, του κύριου αντίπαλου του πρωθυπουργού στις βουλευτικές εκλογές.

Το ίδιο ινστιτούτο έδινε μόλις πριν από δύο εβδομάδες 32 έδρες στο Λικούντ, 34 στο “Μπλε-Λευκό”, χωρίς ωστόσο να αναφέρει εάν αυτή η διαφοροποίηση οφειλόταν στην παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου.

Το κόμμα “Μπλε-Λευκό” θεωρεί ότι το σχέδιο του Τραμπ προσφέρει “μια σταθερή και βιώσιμη βάση για να προωθήσει μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους”. Αλλά “για να είναι εφικτή η εφαρμογή του, το Ισραήλ πρέπει να κινηθεί προς μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία ενός προσώπου που θα μπορεί να αφιερώσει όλο τον χρόνο και την ενέργειά του σε αυτό” και όχι από ένα πρόσωπο κατηγορούμενο για διαφθορά, “μπλεγμένο στις νομικές και προσωπικές του υποθέσεις” τονίζει το κόμμα.

Με τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Νετανιάχου πρέπει ακόμα να περάσει “αρκετά εμπόδια” προτού επωφεληθεί από το αμερικανικό σχέδιο, σημειώνει ο Βόλφσφελντ.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube