Weather Icon

Περικυκλωτικές κινήσεις Τουρκίας – Άγκυρα στο οικόπεδο «8»

Περικυκλωτικές κινήσεις Τουρκίας – Άγκυρα στο οικόπεδο «8»
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Η Τουρκία προχώρησε σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ήδη ρίξει άγκυρα εντός του οικοπέδου 8 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που βρίσκεται νοτίως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Η Τουρκία επέλεξε να στείλει το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει ήδη αδειοδοτηθεί προς τις εταιρείες Τοτάλ και ΕΝΙ.

Με την κίνησή της η Τουρκία στοχεύει πέραν από την κάθετη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας: 
  • πρώτον, στο να απαντήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο στο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο, 
  • δεύτερον, να τεστάρει τις αντιδράσεις από Γαλλία-Ιταλία των οποίων εταιρείες έλαβαν άδεια για έρευνες στην ίδια περιοχή, 
  • τρίτον, να καταδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι σε θέση να αντιδράσει στις τουρκικές ενέργειες, στηριζόμενη και στην αναιμική προσέγγιση από πλευράς ΕΕ, 
  • τέταρτον, να καταδείξει ότι η ίδια με συγκεκριμένες ενέργειες υπερασπίζεται τα δικά της(;) συμφέροντα στην περιοχή, σε σύγκριση με άλλους (βλέπε ΚΔ και Ελλάδα) που δεν μπορούν. 
Είναι εμφανές ότι με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία βάζει μεγάλη πίεση προς τη Λευκωσία η οποία επιχειρεί και πάλι μέσω της διπλωματικής οδού να βρει λύση στα νέα τετελεσμένα που δημιουργεί η Άγκυρα. Η κυπριακή κυβέρνηση ξέρει πως πέραν της διπλωματίας δεν έχει άλλες δυνατότητες αντιμετώπισης των προκλήσεων. 

Από την Παρασκευή 

Στο ‘τεμάχιο’ G νοτίως της Κύπρου βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ για να ξεκινήσει την τρίτη του γεώτρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο κατηγορεί την ΕΕ ότι έμεινε σιωπηλή απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Τ/Κ. Στην ανακοίνωσή του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρεται ότι «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων που έδωσε η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ το έτος 2011 στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου την περασμένη Παρασκευή έφτασε στο τεμάχιο G νοτίως του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση. Σε αυτό το `τεμάχιο` οι Τ/Κ οι οποίοι είναι επίσης συνιδιοκτήτες έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα όπως και οι Ε/Κ. Στην περίπτωση που εδώ βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, οι δύο πλευρές θα διαμοιραστούν και τα έσοδά του», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου του 2019 οι ‘Τ/κ αρχές’ για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών φυσικών αερίου και των εσόδων τους εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση». 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η ΕΕ έχει μείνει σιωπηλή από το 2003 απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο». «Σε καμιά ανακοίνωσή της δεν αναφέρθηκε στους Τ/Κ και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ. Η ΕΕ ως προτεραιότητά της πρέπει να τερματίσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών η οποία υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης απέχει από την πραγματικότητα και είναι προκατειλημμένη». Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας: «Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ και στον νότο μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πόρων του νησιού και να ιδρυθεί ένας μηχανισμός στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

Σύνδεση με Κυπριακό

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι η κίνηση της Τουρκίας έχει και ως στόχο να στείλει κάποια μηνύματα προς το εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενόψει των «εκλογών» του Απρίλη. Αυτό στηρίζεται και στη δήλωση του Γενικού Διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες. Στη δήλωσή του στον λογαριασμό του στο τουίτερ, ο Τσαγατάι Ερτσίγες αναφέρει ότι η απάντηση της Τουρκίας στην ανακοίνωση της ΕΕ για την τρίτη γεώτρηση του Γιαβούς στις «τ/κ περιοχές αδειοδότησης» είναι ότι «τόσο το κυπριακό πρόβλημα όσο και το θέμα των υδρογονανθράκων θα είχαν επιλυθεί εάν η ε/κ πλευρά ήθελε πραγματικά να διαμοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους  ‘ομολόγους’ τους»

Προεδρία της Δημοκρατίας: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή

 

H Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Η Προεδρία τονίζει πως η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.

 

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε», αναφέρεται.

 

Η Προεδρία προσθέτει πως η Τουρκία, με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

 

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη “αδειοδότηση” από την ούτω καλούμενη “ΤΔΒΚ” είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», τονίζεται. Επίσης αναφέρεται πως τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Φιλελεύθερος

σχετικά άρθρα