Weather Icon
Ρωσία 15 Ιανουαρίου 2020

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ρωσίας

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ρωσίας
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτ.: EPA / Dmitry Astakhov / SPUTNIK)

Την παραίτηση της κυβέρνησής του στον απόηχο της ετήσιας ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος νωρίτερα είχε προτείνει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και ζήτησε από τα μέλη της να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τον ορισμό της νέας, τονίζοντας ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με καθένα και καθεμία υπουργό.

«Αυτές οι αλλαγές όταν υιοθετηθούν θα φέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως σύνολο», επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε και ότι σκοπεύει να συστήσει και να αναθέσει στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Κρεμλίνο, είναι να δώσει εξουσίες στο Κοινοβούλιο και στον πρωθυπουργό, μια κίνηση που θα του επιτρέψει να παραμείνει επικεφαλής του κράτους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης ότι συμφωνεί με το υπάρχον όριο στο προεδρικό αξίωμα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό είναι ένα «κύριο» ζήτημα. Αυτό που πρότεινε είναι τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της εξουσίας του Κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η βασική ιδέα είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να απορρίπτει τους υποψηφίους που έχουν το πράσινο φως από τους βουλευτές. Επιπλέον, πρότεινε ο πρωθυπουργός να εγκρίνεται από τη Δούμα, δηλαδή τη ρωσική κάτω Βουλή.

http://www.pontos-news.gr/article/204402/paraitithike-i-kyvernisi-tis-rosias

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube