REAL TIME |

Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Οι δύο άξονες που διαμορφώνονται στην περιοχή – Η θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας

Παντελής Σαββίδης: Οι δύο άξονες που διαμορφώνονται στην περιοχή – Η θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας

Θα πάρω θέση στις εξελίξεις, όπως τις βλέπω να διαμορφώνονται.

Οι δύο άξονες είναι, για μένα, υπαρκτοί.

Απο τη μια Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία και χώρες που, προς το παρόν, καθεύδουν αλλά κάποια στιγμή θα εκδηλωθούν.

Απο την άλλη Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία κλπ.

Η Ιταλία προσπάθησε να το “παίξει” ουδέτερη αλλά, μάλλον, έχει τοποθετηθεί στον πρώτο άξονα με Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία. Τα στοιχεία για την τουρκική γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ τα έδωσε, κατά πάσα πιθανότητα, η ιταλική ΕΝΙ.

Ο άξονας Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία αλληλοϋποστηρίζεται. Τουρκία και Ρωσία, προβάλλουν και σκληρή ισχύ. Είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν. Η Γερμανία τους παρέχει πολιτική κάλυψη.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα λειτουργεί με soft λογική και δεν είναι διατεθειμένος να έρθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Αυτό είναι και το μειονέκτημά του σε μια περιοχή που το Διεθνές Δίκαιο είναι για να διδάσκεται στους φοιτητές. Και μόνο.

Πόσο είναι διατεθειμένες ΗΠΑ και Γαλλία να στηρίξουν στρατιωτικά τον άξονα που υποστηρίζουν;

Θα παρέμβουν;

Το πλεονέκτημα του Ρωσοτουρκογερμανικού άξονα είναι ότι έχει διαβρώσει τον άλλο, και συγκεκριμένα την ισχυρότερη δύναμη, τις ΗΠΑ, σε επίπεδο προέδρου. Μπορεί η αμερικανική διπλωματία να αναπτύσσει μια πολιτική αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι εν τέλει θα εφαρμοστεί αν ο Πούτιν ή ο Ερντογάν μιλήσουν με τον Τράμπ.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο μέσον της αντιπαράθεσης αυτών των δύο πόλων.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα δεν έχει δική της πολιτική. Και η Ανατολική Μεσόγειος και ο EastMed ξεπερνούν τις δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας. Κάποιος τη διαμορφώνει την ελληνική πολιτική. Ποιός;

Τι θα κάνει η Ελλάδα; Θα πάει σε αναμέτρηση με την Τουρκία;

Το θέλει αυτό ο διαμορφωτής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής; Και αν το θέλει τι επιδιώκει; Να εξυπηρετήσει συμφέροντα και ελληνικά ή, μόνο, δικά του;

Χωρίς να απολέσει είτε κυριαρχία, είτε κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργήσει στην κατεύθυνση μείωσης της έντασης.

Τι θα μπορούσε να κάνει;
1.-Όσο γίνεται βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία. Προς τον σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν φορείς ρωσικών οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Κατ αρχάς δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται πολλά αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβεται στο βάθος. Η προσέγγιση θα πρέπει να γίνει. Και τέτοια συμφέροντα υπάρχουν, ιδιαιτέρως, στη Βόρειο Ελλάδα.
2,.-Διακριτική ανακίνηση στο πλαίσιο της Ε.Ε. της Γερμανικής συμπεριφοράς, με τη βοήθεια και της Γαλλίας. Για ποια Ευρώπη μιλάμε; Μπορεί η ηγέτης δύναμη της Ένωσης να συνεργάζεται για μείζονα ζητήματα με δυνάμεις έξω απο την Ένωση εναντίον συμφερόντων χωρών μελών; Τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
3.-Χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο, άρση των όποιων παρεξηγήσεων με Ιράν, Ιράκ, Λίβανο, Συρία.
4.- Αξιοποίηση του πλεονεκτήματος που δίνει στην Ελλάδα το Δίκαιο της Θάλασσας για θαλάσσιες ζώνες και διαπραγμάτευσή του για μια σωστή και δίκαιη λύση του κυπριακού. Δίνεις παίρνεις. Αν είναι να δοθεί μια καλή λύση στο κυπριακό ας αγοραστεί με πετρέλαιο και αέριο.
5.-Με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνεργασία, ακόμη και μαζί της σε ενεργειακά θέματα.
6.-Η Τουρκία σε συνεργασία με Ρωσία και Γερμανία θα διαδραματίσουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στην περιοχή
τα επόμενα χρόνια. Δεν φαίνεται κάτι ανάλογο για την παρακμάζουσα Ελλάδα. Η πόρτα της συνεργασίας μαζί της δεν πρέπει να κλείσει. Μετά την τρικυμία θα ακολουθήσει οικονομική γαλήνη. Το ζήτημα είναι απο τη μια να μην χάσουμε τίποτε απο κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα και απο την άλλη, να μην φθάσουμε τις σχέσεις μας στα άκρα και να μπορούμε να είμαστε μέρος του παιχνιδιού. Οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού (αποτροπή, επιτήρηση ειρήνης).
7.-Στα Βαλκάνια μια γερμανική Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι ασύμφορες. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες αυτές σε άριστο επίπεδο αν και δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη γερμανική επιρροή επάνω τους. Οι ΗΠΑ πολύ ευχαρίστως θα έβλεπαν μια ελληνική επιρροή που θα αντιστάθμιζε την επιρροή του Βερολίνου αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο.
8.-Ειδικά με την Αλβανία, σε ένα πολύ αρνητικό για την Ελλάδα σενάριο δεν αποκλείεται να συνεργαστεί η Τουρκία και σε επίπεδο εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ας προσεχθεί αυτό το σενάριο.
9.-Στα Βαλκάνια, τη θάλασσα νότια της Κρήτης και την Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να έρθει σε αντιπαράθεση ( πολιτική και διπλωματική) με την Ιταλία η οποία, θα γύρει, μάλλον στον ρωσοτουρκογερμανικό άξονα εκτός και αν πάρει κάποιο μάθημα απο τις ΗΠΑ. Αλλά ποιές ΗΠΑ; Του Τράμπ;
10.- Το δέκατο και τελευταίο σημείο είναι να ξαναμελετήσουμε ποιά ήταν τα γεωπολιτικά συμφέροντα που διαμόρφωσαν τις συμμαχίες στους δύο παγκοσμίους πολέμους και να εξετάσουμε αν υπάρχουν λόγοι να αναβιώσουν. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολύ περισσότερο, όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να την υποστηρίξει. Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική σημαίνει και δυνατότητα υποστήριξής της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube