REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 31 Ιανουαρίου 2020

Παναγιωτόπουλος: Θέλουμε περισσότερα Mirage για να «σκεπάζουν» το Αιγαίο με τα όπλα τους

Παναγιωτόπουλος: Θέλουμε περισσότερα Mirage για να «σκεπάζουν» το Αιγαίο με τα όπλα τους

Στις συμφωνίες για αμυντικό εξοπλισμό από τη Γαλλία, την τουρκική προκλητικότητα και τα πλωτά εμπόδια στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς για περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage προκειμένου με τα όπλα τους «να καλύπτουν το Αιγαίο» αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι.

Έκανε λόγο για στρατηγική σχέση που αναπτύσσει η Ελλάδα με τη Γαλλία και η οποία αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται με πιο ειδικούς όρους μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μακρά αλλά με ευνοϊκούς όρους διαπραγμάτευση για την αγορά δύο ψηφιακών φρεγατών Μπελαρά απευθείας από την γαλλική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα Mirage τόνισε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με με υπογραφή μίας νέας συμφωνίας υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών σε ανταλλακτικά.

«Η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει από το 2012. Το συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο στο Παρίσι και περάσαμε την σχετική συμφωνία από την Βουλή τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας. Πετάνε πολλά αλλά θέλουμε ακόμη περισσότερα με τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης για πλωτά φράγματα στο Αιγαίο που θα στοχεύουν στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα αρμοδιότητας του εθνικού συντονιστή για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ωστόσο τόνισε ότι «στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές».

«Ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας» με Άγκυρα

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι «ασφαλώς» και υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

«Στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ συμφωνήσαμε ότι οι υπουργοί Άμυνας πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους. Έχουμε μιλήσει μία δύο φορές, όχι προσφάτως. Το κανάλι επικοινωνίας είναι ανοιχτό και πρέπει να είναι ανοιχτό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας που απασχολεί την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, αποδίδοντας σε αυτή δηλώσεις στήριξης, αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και εμβάθυνση της στρατιωτικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ με στόχο την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Προανήγγειλε ότι τα ταξίδια και οι επαφές με την Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν καθώς «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό σημείο».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube