Weather Icon

Ομάδα της Αλ-Κάιντα στην Λιβύη έχει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν – Παρουσίαση απόρρητων εγγράφων

Ομάδα της Αλ-Κάιντα στην Λιβύη έχει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν – Παρουσίαση απόρρητων εγγράφων

Του: Abdullah Bozkurt

Τα ταξινομημένα απόρρητα έγγραφα που έλαβε η Nordic Monitor αποκάλυψαν πως ο τζιχαντιστής Abdalim Ali Mossa Ben Ali πολίτης της Λιβύης και ενεργό στέλεχος της Αλ Κάιντα, συμμετείχε στην μεταφορά όπλων από την Λιβύη στην Συρία μέσω Τουρκίας.

Μία έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που εσυντάχθει  για εσωτερική κυκλοφορία, εξέθεσε τους δεσμούς της οργάνωσης του Ben Ali με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.  Ο ηγέτης της ομάδας Ben Ali συνεργάστηκε στενά με την Faada Majzoub η οποία ήταν σε επαφή με τους τότε συμβούλους του Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίμ (τωρινό εκπρόσωπο του προέδρου) και τον Σεφέρ Τουράν (τωρινό επικεφαλή προεδρικού συμβουλίου), διευθετώντας έτσι την κίνηση των ξένων μαχητών και την προμήθεια όπλων.

Η ομάδα του Ben Ali είναι υπεύθυνη για την παραλαβή ξένων εξτρεμιστών μαχητών που προέρχονται από την Λιβύη, τους μεταφέρουν στην Τουρκία και τους βοηθούν να πάνε μέχρι τα σύνορα με την Συρία επικοινωνόντας μάλιστα και με τις οικογένειές τους αναφέροντας την κατάστασή τους. Η μυστική αναφορά αυτή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ αποδεικνύει πως υπάρχει διασύνδεση του τουρκικού δικτύου με αυτό της Αλ Κάιντα από το 2012. Κύρια μελήματα των πληροφοριών είναι η διασύνδεση του δικτύου της Αλ Κάιντα στην Μέση Ανατολή με αυτού των ισλαμιστών μαχητών της Λιβύης.

Σύμφωνα με την αναφορά ο Ben Ali βοηθήθηκε και από έναν άλλον Λίβυο τζιχαντιστή τον Mahdi al-Harati ο οποίος επιβιβάστηκε στην περιοχή του Μαρμαρά, περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η οργάνωση Freedom Flotilla από τον Μάιο του 2010. Ο Al Harati τραυματίστηκε από τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Συρίας από όπου φυγαδεύτηκε και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο της Τουρκίας. Μάλιστα έγινε επίσκεψη και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δωμάτιό του, όπου ο Al-Harati φίλησε τον Ερντογάν στο μέτωπο δείχνοντας σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του.

Η αναφορά επισημαίνει πως ο Ben Ali συνεργαζόταν στενά με τον Majzoud και πως ο ίδιος σε αντίθεση με τον Ερντογάν βοηθούσε και ενορχύστρωνε παράνομες δραστηριότητες με τον Houseyin Oruc, τον εν ενεργεία πρόεδρο ενός τουρκικού δικτύου φιλανθρωπικών δωρεών που ανήκει στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και Ελευθερίας της Ανθρώπινης Πίστης. Σε αυτό το ίδρυμα δραστηριοποιούνται ακόμα και ο Selahattin Ozer καθώς και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός του Malek Kurdi. 

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα αυτό είναι γνωστό πως χρησιμοποιείται απο την ΜΙΤ και το βαθύ τουρκικό κράτος ως βιτρίνα καθώς έχει απασχολήσει  τις αστυνομικές αρχές χωρίς περαιτέρω αποτελέσματα.  Έχει κατηγορηθεί πως παρέχει όπλα και συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα και τους τζιχαντιστές στην Συρία και την Λιβύη. Επίσης σημαντικό του μέλημα είναι η μεταφορά των τζιχαντιστών σε ένοπλες ”ζώνες” αλλά και η διακομιδή τους σε τουρκικά νοσοκομεία μεταφέροντας τους τραυματίες εκεί από την Συρία και την Λιβύη.

Η Ρωσία παρέλαβε ένα απόρρητο έγγραφο που εκτιμούσε πως η Τουρκία έστελνε και χρηματοδοτούσε τζιχαντιστές στην Λιβύη και την Συρία στέλνοντάς το μάλιστα και στον ΟΗΕ στις 10 Φεβρουαρίου του 2016. Σε αντίθεση με με τα πειστήρια πολλών περαιτέρω ισλαμικών οργανώσεων, η Ρωσία επέλεξε να ταυτοποιήσει τον al-Harati και τις παράνομες δραστηριότητές του σχετικά με την ΜΙΤ στην Λιβύη. Η αναφορά έλεγε ”τον Μάρτιο του 2014 ο επικεφαλής της ΜΙΤ Mr.H.Fidan μετέφερε ένα μεγάλο στράτευμα του ΙΣΙΣ υπό την ηγεσία του Al-Harati έναν λίβυο εθνικιστή. Οι μαχητές μεταφέρθηκαν από την θάλασσα της Λιβύης στην Συρία και πέρασαν από το πέρασμα του Barsai από τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ο Al-Harati ήταν σημαντικός εταίρος του Abdulhakim Belhadj πρώην ηγέτη της Λιβυκής Ισλαμικής ομάδας Καταπολέμησης της Λιβύης (LIFG) η οποία χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική από τον ΟΗΕ. Η Nordic Monitor ανέφερε επίσης πως υπάρχουν δεσμά μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και  της LIFG μέσω Τουρκίας καθώς είχαν βρεθεί να συνομιλούν μαζί με τον Belhadj στην Κωνσταντινούπολη και τα συριακά σύνορα το 2011 σύμφωνα με την Daily Telegraph. Ο Belhadj έστειλε στρατό και πυρομαχικά στις συμμαχικές του δυνάμεις εναντίον του Bassar al-Assad.

Μετά τις εντάσεις στην Συρία το 2011 χιλιάδες λίβυων τζιχαντιστών μεταφέρθηκαν από την Λιβύη στην Συρία πολεμώντας τον Άσαντ, επιπλέον δρομολόγιά τους αναφέρετε πως έχουν γίνει στην δυτική και ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές οι Τούρκοι μετακινούν συνεχώς τους λίβυους μαχητές μεταξύ Συρίας και Λιβύης εκπαιδεύοντάς τους, δίνοντάς τους νοσοκομειακή περίθαλψη και μισθώνοντας τους. Πάνω από 1.200 Σύριου μαχητές έχουν μεταβεί στην Λιβύη.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: https://www.nordicmonitor.com/2020/01/al-qaeda-linked-libyan-ben-ali-group-had-close-ties-to-erdogan-intelligence-memo-reveals/

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube