Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ 11 Ιανουαρίου 2020

«Όχι» των ΗΠΑ στο Ιράκ: Παραμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από την Μελάνια σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ© AP Photo / Eugene Hoshiko

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα θα συνεχιστεί, με στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και την προστασία των Αμερικανών.

Τα σενάρια περί αποχώρησης από το Ιράκ «έκλεισε» η Ουάσιγκτον, η οποία ξεκαθάρισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εφεξής συζητήσεις με το Ιράκ θα αφορούν την επίτευξη μιας «στρατηγικής συνεργασίας» και όχι την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Χρειάζεται μια συζήτηση μεταξύ της αμερικανικής και της ιρακινής κυβέρνησης, όχι μόνο για θέματα ασφαλείας, αλλά και για την χρηματοδοτική, οικονομική και διπλωματική συνεργασία» γνωστοποίησε το State Department.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίστηκε, επιπλέον, η πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιδιώξει να καταστεί «φίλος και εταίρος ενός κυρίαρχου και σταθερού Ιράκ».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα θα συνεχιστεί, με στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και την προστασία των Αμερικανών και Ιρακινών.

Επεσήμανε δε, ότι το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί και η περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο προανήγγειλε προσφάτως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο της Ιράκ έχει εγκρίνει ψήφισμα για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών.

Η εξέλιξη αυτή, επήλθε ως συνέχεια της αμερικανικής επιχείρησης για την εξόντωση του Ιρανού στρατηγούΚασέλ Σολεϊμανί, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube