Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Τουρκία 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Murat Muratoğlu “καρφώνει” Ερντογάν”: Σε τινος τσέπες πήγαν τα δις δολάρια των Καταριανών;

Ο Murat Muratoğlu “καρφώνει” Ερντογάν”: Σε τινος τσέπες πήγαν τα δις δολάρια των Καταριανών;

Ο Μουράτ Μουράτογλου είναι ένας νέος αρθρογράφος, που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Sözcü, η οποία είναι μια από τις λίγες εφημερίδες που έμειναν στην Τουρκία από εκείνες που ασκούν αντιπολίτευση στον Ερντογάν και το ΑΚΡ.

Ο Μουράτογλου στο άρθρο του θίγει ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-Κατάρ, που όμως, όπως αποδεικνύει στο άρθρο του, αντί να οφελήσει την τουρκική οικονομία, οφελεί τους σεΐχηδες του Κατάρ και ορισμένους κύκλους στην Τουρκία, στοχεύοντας ευθέως το περιβάλλον του Ερντογάν.

Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου:  

Murat Muratoğlu: Έστρωσα με τριαντάφυλλα τους δρόμους των Καταριανών

Ο εμίρης του Κατάρ, Şeyhi Al Sani, έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Al Sani και στη θέση του τοποθέτησε τον Al Sani. Και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί Al Sani στη χώρα, τα καθήκοντα του πρωθυπουργού θα ασκεί ταυτόχρονα ο υπουργός Εσωτερικών Al Sani.

Στο νου μου ήλθε η υποχρεωτική παραίτηση Νταβούτογλου και η αντικατάστασή του από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Τώρα μας τελείωσε και ο θεσμός της Πρωθυπουργίας. Είναι σαν να αποκτήσαμε συνταγματική μοναρχία, όπως το Κατάρ.

★★★
Το Κατάρ είναι η χώρα με την οποία έχουμε τις καλύτερες σχέσεις, έτσι δεν είναι; Δεν λέμε δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι; Δεν μπορέσαμε να βρούμε ένα κράτος δημοκρατίας και δικαίου;

Όμως η ενδιαφέρουσα πλευρά αυτής της σχέσης είναι ότι το Κατάρ, που είναι φίλος της Τουρκίας, συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου (από την οποία είναι αποκλεισμένη η Τουρκία). Λέτε να το έκανε για να μας κάνει να ζηλέψουμε;

★★★
Εγώ να σας πω την αλήθεια βλέπω με καχυποψία τη σχέση μας με το Κατάρ… Έτος 2015… Ο εμίρης του Κατάρ έβαλε το όνομα “Ερντογάν” σε ένα άλογο που αγόρασε έναντι 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων. Το έβαλε να τρέχει στις ιπποδρομίες. Δεν ήξερε ότι ο δικός μας Ερντογάν έπεσε από το άλογο;

Έτος 2018… Η Τουρκία ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τα ΜΜΕ του καθεστώτος Ερντογάν έβαζαν τίτλους: “Το Κατάρ πάτησε το κουμπί”. Και δεν έμειναν εκεί, έγραψαν ότι το 2018 το Κατάρ θα έκανε επενδύσεις 20 δις δολάρια στην Τουρκία. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο εμίρης. Τίποτα δεν έγινε.

★★★
Έτος 2016… Μήπως ήταν διαφορετικό; Σε έξι μήνες θα εξασφάλιζαν ροή 250 δις δολαρίων στην Τουρκία από τη Σ. Αραβία και το Κατάρ. Μάλλον η ροή εκείνη κάπου σκάλωσε…

Τι να πούμε για το έτος 2014; Μια ενεργειακή εταιρεία του Κατάρ έδωσε το λόγο της ότι θα έκανε επένδυση 14 δις δολαρίων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Αφσίν, στο Ελμπιστάν του νομού Μαράς.  Δεν την ξαναείδαμε. Ούτε τηλέφωνο μας πήρε.

★★★
Ο σειχης του Κατάρ έγραψε στ ένα tweet “στέλνω 15 δις δολάρια στην Τουρκία”. Μάλλον μπερδεύτηκαν οι λογαριασμοί, Έπρεπε να λεφτά αυτά να έλθουν στο λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας. Ποιος ξέρει σε ποιανού τον λογαριασμό πήγαν!

Θα μου πείτε το Κατάρ δεν έκανε καθόλου επενδύσεις στην Τουρκία;

Έκανε. Και μάλιστα πολλές. Πήρε πάμθηνα την Finansbank και έχει συμμετοχή και στην ABank.

★★★
Αγόρασε τη μισή βιομηχανία τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων BMC και την άλλη μισή την πήραν κολλητοί (του Ερντογάν, σ.τ.μ.). Και κοιτάξτε τύχη. Μόλις αγόρασαν την εταιρεία, κέρδισε και τον διαγωνισμό για την κατασκευή αρμάτων για τον τουρκικό στρατό!

Πήρε δωρεάν την εταιρεία Tank-Palet (αμυντική βιομηχανία)

Πήρε την εταιρεία Digitürk.

Έγινε μέτοχος στο συγκρότημα ATV-Sabah, στην Banvit, σε ξενοδοχεία στη Μαρμαρίδα, στην εταιρεία Beymen, σε κατασκευαστικές εταιρείες, αγόρασε και αρχοντικό στο Βόσπορο, αγόρασε εκτάσεις στα λιβάδια των Σουρμένων στον Πόντο.

★★★

Εν ολίγοις, ό,τι πήρε, το πήρε μισοτιμής. Μάλιστα χάρηκε τόσο πολύ ο σεΐχης, που δώσισε στην Τουρκία ένα αεροπλάνο αξίας 500 εκ. δολαρίων. Δεν έχει γίνει πιο ακριβό δώρο άλλη φορά.

Όμως και η Τουρκία δεν έμεινε πίσω! Αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα του εμίρη, η Şeyha Moza, αγόρασε γη 44 στρεμμάτων στην υπό κατασκευή “Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης”. Παρακαλώ να μην αναρωτηθείτε πώς ήξερε το Κατάρ ότι εκείνη η γη θα πάρει τεράστια αξία με την ανακοίνωση της κατασκευή; της διώρυγας!

Σχόλιο-μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: sozcu.com.tr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube