Weather Icon

Ο Ερντογάν διαψεύδει τον εαυτό του: Δεν στείλαμε ακόμη στρατεύματα στη Λιβύη, ετοιμαζόμαστε για πετρελαϊκές έρευνες στη Σομαλία

Ο Ερντογάν διαψεύδει τον εαυτό του: Δεν στείλαμε ακόμη στρατεύματα στη Λιβύη, ετοιμαζόμαστε για πετρελαϊκές έρευνες στη Σομαλία

via REUTERS/MURAT CETINMUHURDAR/PPO

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής από το Βερολίνο

Διαψεύδοντας… εαυτόν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη στείλει στρατεύματα στην Λιβύη για να στηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Προς το παρόν η τουρκική αποστολή περιορίζεται σε συμβούλους και εκπαιδευτές. Την ίδια ώρα προσπαθεί να δείξει ότι η Τουρκία μπαίνει πιο δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι, υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει πρόσκληση από την Σομαλία για επιχειρήσεις έρευνας και γεωτρήσεων, ενώ δεν παραλείπει να επανέλθει στις προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το δίκτυο NTV, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από το Βερολίνο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως η τουρκική παρουσία στο βορειοαφρικανικό κράτος έχει περιοριστεί σε συμβούλους και δεν περιλαμβάνει στρατεύματα, με στόχο να επιτευχθεί μία βιώσιμη εκεχειρία και να «αυξηθούν οι ελπίδες για ειρήνη». Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα άρχισε την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη. 

Παράλληλα ανέφερε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Τρίπολη για τα θαλάσσια σύνορα, δέχθηκε μία προσφορά από τη Σομαλία. «Μας λένε: Έχουμε πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Εσείς πραγματοποιείτε αυτές τις δραστηριότητες στι Λιβύη, αλλά μπορείτε να τις κάνετε και εδώ» φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους. Συνέχισε δε τονίζοντας πως «επομένως υπάρχουν βήματα τα οποία θα κάνουμε και εκεί». 

Με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για τη συμφωνία την θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση της  Τρίπολης είπε:

«Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα». Εξαπέλυσε δε νέα βέλη κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως είπε «κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα για να μας προκαλέσει». Τον κάλεσε δε «να διορθώσει αυτό το λάθος», εάν θέλει να υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση. 

naftemporiki.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube