REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή , Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Λιβύη 19 Ιανουαρίου 2020

O Eρντογάν απαιτεί να σταματήσει “το αίμα και το χάος” στην Λιβύη

O Eρντογάν απαιτεί να σταματήσει “το αίμα και το χάος” στην Λιβύη

ΑΓΚΥΡΑ, Τουρκία- Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στους ”εμπόρους του αίματος και του χάους” καθώς ηγείται την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής του Βερολίνου που επιδιώκει να λύσει την σύγκρουση στην Λιβύη.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει τη διοίκηση που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Φαϊέζ Σαράι και απέστειλε στρατεύματα στην Λιβύη νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να τους βοηθήσει στην μάχη τους με τις ανατολικές δυνάμεις.

Επιδιώκει να ενώσει ηγέτες από την Ρωσία, τις Δυτικές και τις Αραβικές χώρες καθώς και τους επικεφαλής των αντιτιθέμενων συντεχνιών της Λιβύης. Όλα αυτά διακυβεύονται στην γερμανική πρωτεύουσα επιδιώκοντας να επιλύσουν 9 μήνες ένοπλων συρράξεων γύρω από την Τρίπολη.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν ανέφερε πως ο κόσμος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί επαρκώς στις ”απερίσκεπτες επιθέσεις” του Haftar.

Πρόσθεσε “ελπίδες που θα ανθίσουν πάλι με την κατάπαυση του πυρός και η σύνοδος του Βερολίνου δεν πρέπει να θυσιάζονται στις φιλοδοξίες των εμπόρων του αίματος και του χάους”.

Μία επιδρομή που χρηματοδοτήθηκε από την Ρωσία και την Τουρκία επιβλήθηκε πριν μία βδομάδα, αλλά οι σποραδικές μάχες συνεχίστηκαν. Την παρασκευή φυλετικές ομάδες πιστές στον Haftar κατέλαβαν αρκετούς τεράστιους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου κατά μήκος της Λιβυκής ανατολικής ακτής καθώς και στα νότια πεδία πετρελαίου.

Η Γερμανία συγκεντρώνει βασικούς παράγοντες στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσει την ξένη ένοπλη παρέμβαση, να εδραιώσει την κατάπαυση του πυρός και να βοηθήσει στην επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό του πολιτικού μέλλοντος της Λιβύης.

Η κυβέρνηση του Σάραζ υποστηρίζεται από την πλευρά της Τουρκίας, της Ιταλίας και του Κατάρ, ενώ ο πλευρά του Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Αραβικά Κράτη και την Γαλλία. Οι μισθοφορικές δυνάμεις της Μόσχας μάχονται με την πλευρά του Χάφταρ αλλά διατηρούν δεσμούς και με τις δύο πιθανές κυβερνήσεις.

Καθώς οι ένοπλες διενέξεις συνεχίζονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδιώχθηκαν ξανά σε συζητήσεις περί διαχείρισης κρίσεων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ- Την Κυριακή κορυφαίοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για μια ολοήμερη σύνοδο κορυφής με σκοπό να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης και τους κύριους διεθνείς δρώντες στα λυβικά εδάφη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να επέλθει εκεχειρία. Επίσης στόχο είναι να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ και να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η Ε.Ε. ευελπιστούν να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους στα  δρώμενα της Λιβύης έχοντας μεγαλύτερο κύρος πολιτικού λόγου στα μελλοντικά γεγονότα της Λιβύης- καθώς οι δυνητικοί αντίπαλοί τους Τουρκία-Ρωσία επεκτείνουν την επιρροή τους στην Μεσόγειο θάλασσα και την Βόρεια Αφρική.

Σε σημάδι αυξανόμενης ανησυχίας της Ουάσινγκτον ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα παρευρεθεί στην συνάντηση του Βερολίνου για τα τεκταινόμενα της Λιβύης, δημιουργώντας έτσι έναν αμερικάνικο σύνδεσμο στην περιοχή.

Η Λιβύη έχει γίνει το κέντρο ενός πολυπολικού πολέμου ιδιαιτέρως διεθνοποιημένου, μετατρέποντάς τον σε έναν διαγωνισμό για επικερδείς πόρους πετρελαίου, φυσικού αερίου, πολιτισμικών-θρησκευτικών ιδεών αλλά και γεωστρατηγικών φιλοδοξιών. Οι μισές από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις παραβιάζουν ανοιχτά ο εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ και ενδέχεται να καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

Τα Αραβικά Κράτη, η Γαλλία και η Ρωσία καθώς και η Ιορδανία υποστηρίζουν τον στρατηγό Haftar και την επίθεση του στην πρωτεύουσα την Τρίπολη. Η Τουρκία, το Κατάρ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν την νόμιμη κυβέρνηση που έχει εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Από τον Απρίλιο αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια αριθμός μεγαλύτερος από 150.000 και χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Οι προσδοκίες είναι χαμηλές για τις πιθανότητες εύρεσης τελικής λύσης στα γεγονότα της Κυριακής.Για χρόνια τα ευρωπαϊκά κράτη χρησιμοποιούσαν την Λιβύη υπό το πρίσμα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου εμποδίζοντας μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Η παρουσία της Ουάσινγκτον στην Λιβύη ήταν περιορισμένη μετά το 2012 σε έναν διπλωματικό αμερικανικό σταθμό στην Βεγγάζη, όπου το 2012 μία βομβιστική επίθεση σκότωσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και άλλους 3 ανθρώπους.

Οι κραυγαλέες παραβιάσεις του εμπάργκου όπλων, τα εγκλήματα πολέμου και η στοχευμένες διεθνείς παραβιάσεις υποστηρίχθηκαν από την σιωπή της Ε.Ε. καθώς και από την σιωπή των ΗΠΑ.

Αύριο θα είναι μία διαφορετική μέρα για την Λιβύη.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: Washington Post

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube