Weather Icon
Διεθνή , Ισραήλ , Λιβύη , Τουρκία 18 Ιανουαρίου 2020

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Τα αποθέματα φυσικού ενεργειακού πλούτου στην Μεσόγειο έχουν γίνει το καίριο σημείο προσοχής στην Μέση Ανατολή το οποίο δύναται να προκαλέσει ενεργειακό πόλεμο σύμφωνα με ανάλυση του Ισραηλινού αναλυτή Eyes Zisser στην εφημερίδα Jews News Syndicate.

Η πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου έχει αντικαταστήσει την ύπαρξη πόσιμου νερού ως μείζον φορέας περιφερειακών εντάσεων στην περιοχή. O Zisser ανέφερε πως προσθέτοντας αυτόν τον ενεργειακό παράγοντα στα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών της Μέσης Ανατολής ο ελεγκτής των ενεργειακών κοιτασμάτων θα ήταν αυτός που θα καθόριζε όλες τις μετέπειτα κρατικές συμμαχίες μεταξύ των λαών της περιοχής. ‘’το συναίσθημα ξεπερνά μια σοβαρή αιτία διένεξης’’ ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Zisser ‘’Είναι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία παρουσιάζεται ως η κύρια απειλή για την πολιτικοενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή και τα βήματα τα οποία κάνει ενδέχεται να πυροδοτήσουν μία ένοπλη σύρραξη στην περιοχή.’’

Η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο επέκτεινε τις προσπάθειές της θέλοντας να διεκδικήσει ένα μερίδιο φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας δύο πλωτά γεωτρύπανα προστατευόμενα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό κοντά στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου.

Αγνοώντας πλήρως την Κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα υπέγραψε με την νόμιμα αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ένα απαράδεκτο νομικό κείμενο το οποίο ορίζει θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αγνοώντας πλήρως ακόμα και την ύπαρξη Ελληνικών νησιών.

Συνέχισε τονίζοντας πως ‘’αυτή η κίνηση από την Άγκυρα δύναται να απωθήσει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο από την μελλοντική εξαγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου από την Μεσόγειο στην υπόλοιπη Ευρώπη.’’

Η τουρκική κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιθυμεί η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη να γίνει μέσω των δικών της αγωγών από την δική της γεωγραφική ζώνη, αποφεύγοντας άμεσα να διάγει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου θεωρώντας πως εσκεμμένα έχουν δημιουργήσει έναν γεωπολιτικό άξονα εναντίον της.

‘’ένας συνδυασμός εγωκεντρικών πολιτικών από μέρους της Άγκυρας υπό το πρίσμα της μελλοντικής πρόσβασης σε ενεργειακά κοιτάσματα δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αρκετός για να προκαλέσει ένοπλη σύρραξη στην γειτονιά της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής.’’ τόνισε.

Κλείνοντας είναι αναγκαίο να τονίσουμε πως είτε η νομιμοποίηση του νομικού κειμένου Τουρκίας-Λιβύης, είτε η μελλοντικά ενδεχόμενη χρήση της Τουρκίας από μέρους μεγάλων δυνάμεων ως φορέας επιτήρησης στην περιοχή της Λιβύης δύναται αναμφίβολα να θέσουν τον άξονα Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ μέσα σε ένα μεγάλο ‘’γεωπολιτικό στομάχι’’.  Επιδιώκοντας όχι μόνο την ενεργειακή αποκοπή τους αλλά κυρίως την εμπορική εξάρτησή τους από τον εν διαμορφώσει ανατολικό άξονα.

Αρνητικό αντίκτυπο ενδέχεται να έχει η συγκεκριμένη είδηση και για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η Τουρκία ως φορέας επιτήρησης της περιοχής θα έχει την άδεια να ελέγχει τα εμπορεύματα που οδεύουν προς τους σημαντικότερους εξοπλιστικοοικομικά εταίρους των ΗΠΑ (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία).

Μετάφραση-σχολιασμός Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: https://ahvalnews.com/mediterranean/next-middle-east-war-may-be-over-mediterranean-gas-israeli-scholar?fbclid=IwAR1r0FT2hRS7cPUDSxbSsomty-3F7T-JLF0jK7l4NxXHrRLwBz_UwkFRiCI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube