Weather Icon

O EastMed να είναι ακόμη στα σχέδια… αλλά ο ρόλος της Ελλάδας στην αγορά LNG είναι τεράστιος

O EastMed να είναι ακόμη στα σχέδια… αλλά ο ρόλος της Ελλάδας στην αγορά LNG είναι τεράστιος
Σύμφωνα με ανάλυση του AlJazeera η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αμφισβήτηση της θέσης της Μόσχας στην αγορά.
Δύο γεωστρατηγικές ενεργειακές συμμαχίες διασταυρώνουν τα ξίφη τους πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.
Μεταξύ αυτών, υπάρχουν σχέδια δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανταγωνισμός.
Και αυτοί που θα πετύχουν θα δημιουργήσουν τον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη του μέλλοντος.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του AlJazeera, υπενθυμίζοντας ότι η μία συμμαχία είναι η ρωσοτουρκική, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω νέων αγωγών, με την Τουρκία να λειτουργεί ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.
Από την άλλη άκρη βρίσκεται η ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι νέοι πρωταθλητές της, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Και οι δύο συμμαχίες προσπαθούν να πουλήσουν φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να εφαρμόσεις ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
“Όλη η περιοχή μας έχει δει μια τρελή κούρσα τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία θα καθορίσει ποιος θα νικήσει τους άλλους και θα είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης”, αναφέρει ο Ιωάννης Δεσύπρης, διευθυντής του Ομίλου Μυτιληναίος.
“Όλες οι προβλέψεις προβλέπουν ότι τουλάχιστον μέχρι το 2040, όταν θα είναι διαθέσιμες και άλλες τεχνολογίες, η ενεργειακή μετάβαση σε αυτές τις τεχνολογίες θα εξαρτηθεί από το φυσικό αέριο”, προσθέτει ο ίδιος μιλώντας στο AlJazeera.

Δόθηκε η εκκίνηση

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν ήδη ξεκινήσει τα σχέδιά τους για την αγορά LNG.
Αυτή την εβδομάδα, οι πρόεδροι Recep Tayyip Erdogan και Vladimir Putin σκοπεύουν να εγκαινιάσουν τη λειτουργία του πρώτου σκέλους του Turkish Stream.
Ο TurkStream, όπως ονομάζεται για συντομία, αποτελείται από έναν υποθαλάσσιο αγωγό που εκτείνεται σε απόσταση 930 χιλιομέτρων από τη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το Kiyikoy, δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία για εγχώρια κατανάλωση.
Ένα δεύτερο σκέλος της TurkStream έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, ενισχύοντας περαιτέρω την εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο.
Ο TurkStream και το βόρειο ισοδύναμο του, ο Nord Stream 2, αλλάζουν το παιχνίδι για τη Μόσχα επειδή δίνουν τη δυνατότητα στην Gazprom, την κατά πλειοψηφία κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, να παρακάμψει την Ουκρανία ως αγωγό για τη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει αντιταχθεί στα δύο αυτά έργα των αγωγών.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ήδη ότι κατέχει το 40% της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Eurostat, και τόσο ο TurkStream όσ και ο Nord Stream 2 αποσκοπούν στην ενίσχυση και ενδεχομένως στην επέκταση αυτού του μεριδίου.
Όμως, η Ρωσία αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Ευρώπη από τους παραγωγούς LNG των ΗΠΑ.
Αν και η Gazprom και η Naftogaz της Ουκρανίας συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε νέο πενταετές συμβόλαιο για να διασφαλίσουν τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε τον Δεκέμβριο νόμο που περιλαμβάνει κυρώσεις για τους Stream 2 και TurkStream.
Αλλά για την Ουάσιγκτον μπορεί να είναι πολύ αργά.

Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube