REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη 19 Ιανουαρίου 2020

Νέα διαρροή του προσχεδίου συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου

Νέα διαρροή του προσχεδίου συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου

Διέρρευσε το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε, οι βασικότεροι στόχοι είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στην αποστολή όπλων και στρατευμάτων αλλά και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Την ίδια ώρα, στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας αλλά και στο εμπάργκο όπλων.

Δείτε μέρος των συμπερασμάτων*:

Η σύγκρουση στη Λιβύη, η αστάθεια στη χώρα, οι εξωτερικές παρεμβάσεις, οι θεσμικές διαιρέσεις, η διακίνηση τεράστιου αριθμού ανεξέλεγκτων όπλων και η οικονομία της θήρευσης εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια παρέχοντας εύφορες βάσεις για τους λαθρεμπόρους , ένοπλες ομάδες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Επέτρεψε στην Αλ Κάιντα και την ISIS να ευδοκιμήσουν στην περιοχή της Λιβύης και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις και στις γειτονικές χώρες. Έχει διευκολύνει ένα αποσταθεροποιητικό κύμα παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή και μια σημαντική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους Λίβυους στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων διαρθρωτικής διακυβέρνησης και ασφάλειας.

Η Διαδικασία του Βερολίνου, στην οποία εμπλεκόμαστε για να υποστηρίξουμε τριμερές σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γάσαν Σαλάμε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει μοναδικό σκοπό τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθεια ενοποίησης της διεθνούς κοινότητας για στήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη κρίσης της Λιβύης. Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη.

Στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης ως το πλαίσιο για πολιτική λύση στη Λιβύη. Επίσης, καλούμε για καθιέρωση ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας ενοποιημένης, δίχως αποκλεισμούς λειτουργικής λιβυκής κυβέρνησης, η οποία θα έχει την αποδοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καλούμε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της Λιβύης να επαναλάβουν μια πολιτική διαδικασία υπό την υπό την ηγεσία της Λιβύης (Libyan-led and Libya-owned και αιγίδα της UNSMIL, συμμετέχοντας σε αυτό και ανοίγοντας εποικοδομητικά το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διοργανωθούν ανεξάρτητη και αποτελεσματική Υψηλή Εθνική Επιτροπή Εκλογών.

Δεσμευόμαστε να απάσχουμε από την ανάμιξη στις ένοπλες συγκρούσεις ή στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης και καλούμε όλους τους διεθνείς παίκτες να κάνουν το ίδιο.

Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκαταστήσουν και να σέβονται την ακεραιότητα και την ενότητα των εκτελεστικών, νομοθετικών, δικαστικών και άλλων οργάνων της Λιβύης.

Ζητούμε μια διαφανή, υπεύθυνη, δίκαιη και ισότιμη κατανομή του δημόσιου πλούτου και πόρων μεταξύ των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της Λιβύης, μεταξύ άλλων μέσω της αποκέντρωσης και της στήριξης των δήμων, με αποτέλεσμα να αρθούν κεντρικά τα παράπονα και οι αιτιάσεις.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Αφρικανική Ένωση, τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσουν εναντίον των περιφρονούντων στη Λιβύη των πολιτικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Καλούμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεργαστούν περαιτέρω και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και συμφιλίωσης μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Fezzan, ώστε να ανασυγκροτήσουν τον κοινωνικό ιστό σε μια περιοχή που παραμελήθηκε πολύ καιρό.

Yπογραμμίζουμε τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία στη σταθεροποίηση της Λιβύης.

Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να προβούν σε κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην ενδοπολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του UNSMIL.

Δεσμευόμαστε να αποδεχθούμε και να υποστηρίξουμε το αποτέλεσμα αυτής της ενδο-Λιβυκής πολιτικής διαδικασίας

Εμπάργκο όπλων

Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα και πλήρως το εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1970 (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη, και καλούμε τους διεθνείς παράγοντες να πράξουν το ίδιο.

Αναδιάρθρωση συστήματος ασφάλειας

Καλούμε σε αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη άσκηση βίας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας ενοποιημένης εθνικής ασφάλειας της Λιβύης, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική πολιτική αρχή, βασιζόμενη στις συνομιλίες του Καΐρου και τα έγγραφα που εκπονήθηκαν εκεί.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube