Weather Icon
Θράκη (Πομακικό) 10 Ιανουαρίου 2020

Ne oldu? Başkan dikkat! Έξαλλοι οι Θρακιώτες με τον δήμαρχο Ιάσμου – Τουρκική προπαγάνδα με φωτογραφία τζαμιού (Pics)

Ne oldu? Başkan dikkat! Έξαλλοι οι Θρακιώτες με τον δήμαρχο Ιάσμου – Τουρκική προπαγάνδα με φωτογραφία τζαμιού (Pics)

Γράφει ο ΧΑΚ

Έξαλλοι είναι οι Θρακιώτες με μία φωτογραφία που αναρτήθηκε στη σελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Περισκόπιο» στο Facebook. Στην ανάρτηση ο νέος δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, παρουσιάζει τον 5ο αντιδήμαρχο, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χουσεΐν Σαλήμ.

Αυτό που εξόργισε κόσμο ήταν τη φωτογραφία με την οποία ο νέος δήμαρχος επέλεξε να διακοσμίσει το γραφείο του. Σε αυτή υπάρχει ένας μιναρές, ο οποίος σύμφωνα με αυτούς που αντιδρούν περνάει το μήνυμα ότι η περιοχή είναι μουσουλμανική, ακολουθώντας την τουρκική προπαγάνδα που αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης και αποκαλεί τους Μουσουλμάνους ως τουρκική μειονότητα, ενώ ιστορικά είναι Έλληνας εξισλαμισθέντες.

Συνεπώς καλό θα ήταν, προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, να μην υπάρχει παρόμοια πρόκληση, ειδικά αυτόν τον καιρό που υπάρχει ένταση στα ελληνοτουρκικά. Όλοι μας θεωρούμε τοους μουσουλμάνους της Θράκης Έλληνες. Γνωρίζουμε, ότι λόγω της αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων οι μουσουλμάνοι στράφηκαν προς την Τουρκία. Ως Έλληνες πατριώτες όμως τους θεωρούμε αδέρφια μας και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε στο στόμα του Γκρίζου Λύκου.

Γιατί η ιστορία του Ιάσμου ανάγεται από τα βυζαντινά χρόνια. Φέρεται να δημιουργήθηκε από κατοίκους της Αναστασιούπολης, ονομαστή ςβυζαντινή πόλη επί της Εγνατίας Οδού, μετονομασθείσα το 1341 σε Περιθεώριο από τον Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο. Το ρωμαϊκό της όνομα ήταν Διομήδου Σταύλος (Stabulum Diomedis) και το αρχαίο Κόσσυνθος. Την δεκαετία 1360-1370 η περιοχή καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και το Περιθεώριο καταστράφηκε.

Οι κάτοικοί του δημιούργησαν τον Ίασμο στο μυχό της Βιστωνίδας, στο άνοιγμα του φαραγγιού του ποταμού Κομψάτου καθώς αυτός εξέρχεται της Ροδόπης και καταλήγει νότια στην πεδιάδα. Πρώτη φορά αναφέρεται ο Ίασμος από τον περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το 1600. Σύντομα εξελίχτηκε σε μεγάλο αγροτοεμπορικό κέντρο της περιοχής. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία, καλλιεργώντας κρεμμύδια, μετάξι, καπνό και αμπέλια.

Φημισμένο είναι ακόμα και σήμερα το τσίπουρο Ιάσμου. Η άνθηση της κωμόπολης οδήγησε και σε οικιστική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά παραμένουν τα διώροφα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, όπως αυτό του Κούγια και αυτό του Παπαβασιλείου (τριώροφο). Έργο εκείνης της εποχής είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου με το χαρακτηριστικό καμπαναριό του και την εικόνα του ομώνυμου αγίου που χρονολογείται από το 1814.

Στον Ίασμο, του οποίου η παλαιότερη τουρκική ονομασία ήταν Γιασίκιοϊ συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, με κύριες ασχολίες τις καλλιέργειες αλλά και την κτηνοτροφία και θεωρείται μια από τις παλαιότερες κωμοπόλεις του νομού Ροδόπης. Μάλιστα εκεί λειτουργεί σταθμός του ΟΣΕ της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η κωμόπολη, η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη, βρίσκεται στους πρόποδες της Ροδόπης σε υψόμετρο 30-50μ. έχει πληθυσμό 2.586 κατοίκους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube