Weather Icon
Γερμανία , Ιταλία , Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 12 Ιανουαρίου 2020

«Ναι» από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σαράζ στην κατάπαυση πυρός στη Λιβύης

«Ναι» από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σαράζ στην κατάπαυση πυρός στη Λιβύης

Στην κατάπαυση του πυρός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), προσχωρεί, όπως ανακοίνωσε και η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης υπό τον Φαγιέζ Σαράτζ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είχε προσχωρήσει στην κατάπαυση του πυρός την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA).

«Ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου (GNA) και αρχηγός του στρατού της Λιβύης κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός που ξεκινά τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου», ανέφερε η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στο Facebook.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης τονίζει ωστόσο, ότι «διατηρεί το νόμιμο δικαίωμά της να αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση ή επιθετικότητα από την άλλη πλευρά».

Το χρονικό της διαπραγμάτευσης

Την Τετάρτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε μια κοινή στάση έναντι της Λιβύης και ζήτησαν τη συνολική κατάπαυση του πυρός τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Επίσης, προέτρεψαν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Σήμερα το πρωί, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού δήλωσε πως ο επικεφαλής Χαλίφα Χαφτάρ, κάνει γνβστό ότι η ανακωχή στη δυτική Λιβύη θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Ο εμφύλιος της Λιβύης

Η κατάσταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο διοικητής του LNA, Χαλίφα Χαφτάρ, διέταξε τα στρατεύματά του να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, που ελέγχεται από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Η πόλη έχει ήδη γίνει πεδίο μάχης παρόμοιας επίθεσης τον Απρίλιο όταν εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Μετά την εκδίωξη και τη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η χώρα βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Σήμερα, η Λιβύη χωρίζεται ανάμεσα σε δύο κέντρα εξουσίας: ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο στην ανατολική πλευρά της χώρας και το GNA που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στα δυτικά.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube